REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Veleposlanik Kitajske v Sloveniji: ZDA za svoje obtožbe niso predložile nobenih dokazov

Veleposlanik Kitajske v Sloveniji: ZDA za svoje obtožbe niso predložile nobenih dokazovVir: Pixsell

Kitajska in Slovenija imata tradicionalno dobre odnose na vseh področjih. Kot je v pogovoru za STA dejal kitajski veleposlanik v Sloveniji Wang Shunqing, bo nova priložnost za poglobitev vrh pobude 17+1 v Pekingu, ki je zaradi pandemije prestavljen v drugo polovico leta.

V zadnjih 30 letih je Huawei posloval v več kot 170 državah, pa ni nobena od njih poročala o varnostnih težavah. ZDA govorijo o vohunjenju, pa za to ni nobenega dokaza.

Wang se je dotaknil tudi implementacije pete generacije mobilnega omrežja (5G) in tehnologije kitajskega Huaweija, ki je trn v peti zlasti ZDA.

Te pozivajo zaveznice, naj iz varnostnih razlogov zavrnejo Huaweijevo tehnologijo 5G.

»Toda poglejmo dejstva. V zadnjih 30 letih je Huawei posloval v več kot 170 državah, pa ni nobena od njih poročala o varnostnih težavah. ZDA govorijo o vohunjenju, pa za to ni nobenega dokaza. Gre za vprašanje tehnologije, ki so ga ZDA povsem spolitizirale. Temu močno nasprotujemo,« je poudaril Wang.

Kitajska / Slovenija

Kitajski veleposlanik v Sloveniji upa, da bo Slovenija glede tehnologije 5G sprejela odločitev na podlagi lastnega interesa in potreb, pri tem pa upoštevala stroške in kakovost izbrane tehnologije.

»Upam, da bo izbrala pragmatičen pristop in da ne bo podlegla vplivu ZDA,« je dejal.

Glede zagotavljanja varnosti pa je poudaril, da se je varnostnim tveganjem mogoče izogniti s skupno določitvijo standardov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek