REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Interpelacija: Počivalšek pred poslance že v tem tednu

Interpelacija: Počivalšek pred poslance že v tem tednuPočivalšek, Gale in kolesarji

 Kaj bo v svoj bran povedal Počivalšek?

»Sovražnik, velik sovražnik, smrtni sovražnik, koalicijski partner«, so besede Janeza Drnovška, ko so ga nekoč v tujini povprašali po ključni značilnosti slovenskega proporcionalnega sistema. Ta izrek te dni gotovo v svoji glavi premleva tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, saj so njegovi nedavni koalicijski partnerji – danes resda v mučni opoziciji – zoper njega vložili prvo interpelacijo tega mandata.

Kaj se Počivalšku očita in kako jim ta odgovarja?

Opozicija opozarja, da se Počivalšek ni držal jasnih pravil javnega naročanja in da je posle povezane z zaščitno opremo delil na podlagi poznanstev.

Počivalšek se je v opozicijski nemilosti znašel zaradi nezadostnih količin zaščitne opreme ob pričetku epidemije korona virusa, ki je v začetku leta zajela ves svet.

Izmuzljiv in zelo nalezljiv virus se je iz kitajskega Wuhana zasidral v sosednji Italiji ter tako hitro prešel v majhno Metliko.

Opozicija opozarja, da se Počivalšek ni držal jasnih pravil javnega naročanja in da je posle povezane z zaščitno opremo delil na podlagi poznanstev.

Počivalšek v odgovoru na besedilo interpelacije odgovarja, da je opozicija hitro pozabila na izredne razmere, ki so takrat vladale in da je lovil »ravnotežje med tem, kar je potrebno storiti in tem, kako je to možno izvesti, ne da bi pri tem prestopali meje ustave, zakonov in pristojnosti«.

Poudaril je, da so bile njegove  odločitve pri nabavah zaščitne opreme glede na dane krizne okoliščine optimalne.

Bi morala za zadostno zaščitno opremo poskrbeti Šarčeva vlada?

Opozicija, na čelu z bivšim premierom Šarcem, Počivalšku očita nepripravljenost na epidemijo in negospodarne nakupe zaščitne opreme.

Počivalšek je svojim bivšim koalicijskim partnerjem zabrusil, da odgovornost za »neustrezne količine osebne zaščitne opreme nosijo vsi, ki so o tem odločali tudi do 14.marca«, ko je šele zaprisegla nova Janševa vlada.

Spomnimo, prav Šarec je namreč še nekaj tednov preden je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila epidemijo zatrjeval, da je strah pred korona virusom popolnoma odveč.

Počivalšek bivše koalicijske partnerje v zaključku svojega odgovora označi za populiste in poudari, da je interpelacija vsebinsko prazna in 'edino resno vezivo te opozicije'.

Opozicija k podpori interpelacije poziva vse poslance, ki »se niso prodali« in poudarjajo, da njihov namen ni rušenje vlade.

Počivalšek pa bivše koalicijske partnerje v zaključku svojega odgovora označi za populiste in poudari, da je interpelacija vsebinsko prazna in »edino resno vezivo te opozicije«.

Dodaja, da na robu gospodarske krize od opozicije pričakuje »konstruktivne ideje, izhodne strategije in ravnanja, ki bi znala preseči zamere, očitke, frustracije in zanke iz preteklosti«.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek