REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znanstveno dokazano: S tem, zelo preprostim ravnanjem ste lahko proti vsem virusom kar štirikrat odpornejši

Znanstveno dokazano: S tem, zelo preprostim ravnanjem ste lahko proti vsem virusom kar štirikrat odpornejšiSpanje: Pomembno za delo T-celic

V času pandemije se je pojavila cela vrsta »receptov« o tem, kaj je potrebno storiti ali zaužiti, da bi bili bolj odporni proti zahrbtni bolezni.

Od velikih količin vitamina D (kar ne drži, dovolj pa je imeti pravo raven vitaminov), dodatnih količin cinka in podobno.

Toda raziskave kažejo, da obstaja učinkovita metoda, s katero lahko sami, brez pomoči kogarkoli in brez uživanja kakršnihkoli nenavadnih spojin za nekajkrat zmanjšate možnost, da se pri vas bolezen Covid-19 razvije v nevarno smer.

Ta metoda je – dobro spanje.

Znanstveniki so namreč dokazali povezavo med stresom, slabim spanjem, in izpostavljenostjo virusnimi okužbami.

Znanstveniki so namreč dokazali povezavo med stresom, slabim spanjem, in izpostavljenostjo virusnimi okužbami.

Med spanjem namreč telo izdeluje citokine (izločajo jih limfociti), posebne proteine, ki delujejo kot kemični prenašalci in aktivatorji imunskega sistema.

Kvalitetno spanje je potrebno tudi zaradi »izdelave« antiteles, ki delujejo proti infekcijam.

Nedavna študija je pokazala zmanjšano sposobnost ubijalskih »T celic«, da se vežejo in uničijo inficirane celice že po eni sami noči slabega spanja.

Še več - dokazano je, da imajo tisti, ki so spali manj kot šest ur kar štirikrat več možnosti, da zbolijo za prehladom.

Spanje

To pa v določeni meri velja tudi v primeru drugih okužb.

Že leta 2015 so raziskovalci univerz Kalifornija in Pittsbourg 164 zdravim ljudem starim od 18 do 54 let razdelili naprave, ki so spremljale njihovo spanje.

Tisti, ki so spali šest ur ali manj so infekciji podlegli štirikrat prej kot tisti, ki so spali sedem ur ali več.   

Nato so jih okužili z virusom, ki je sprožal prehlad.

Po petih dnevih so ugotovili, da so jih uspeli okužiti 75,6 odstotkov in da jih je ob tem 48 ali 29,3 odstotka imelo simptome prehlada.

Toda zanimivo je bilo spoznanje, da so tisti, ki so spali šest ur ali manj infekciji podlegli štirikrat prej kot tisti, ki so spali sedem ur ali več.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek