REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova študija: Število umrlih na oddelkih intenzivne nege v Franciji bistveno višje od uradnih podatkov

Nova študija: Število umrlih na oddelkih intenzivne nege v Franciji bistveno višje od uradnih podatkovFrancija, intenzivna nega

Po poročanju časnika Le Monde so prave številke umrlih v oddelkh intenzivne nege tri ali štirikrat višje od »uradnih«, kaže najnovejša študija.

Okoli 30 do 40 odstotkov pacientov, ki končajo na ventilatorjih v oddelkih intenzivne nege zaradi Covida-19 umre, kaže namreč študija evropskega združenja za umetno dihanje (European Research Network on Artificial Ventilation - REVA).

Ta številka je kar nekajkrat višja od podatkov, ki jih je razkril Jerome Salomon, direktor odgovoren za področje javnega zdravja znotraj francoskega ministrstva za notranje zadeve.

Ta številka je kar nekajkrat višja od podatkov, ki jih je razkril Jerome Salomon, direktor odgovoren za področje javnega zdravja znotraj francoskega ministrstva za notranje zadeve.

Sredi aprila je namreč Salomon dejal, da je mortaliteta v oddelkih intenzivne nege samo okoli deset odstotkov.

Te ocene pa sedaj izpodbija skupna klinična raziskava, ki obsega okoli 200 centrov intenzivne nege po vsej Franciji in jo financira celo program francoskega zdravstvenega ministrstva za klinične raziskave PHRC.

Do nedelje so v Franciji v oddelkih intenzivne nege zdravili 4682 pacientov, okuženih s koronavirusom, ki povzroča Covid-19.

Študija, ki jo je izvedla REVA je navedla primere 1000 pacientov, ki so jih obravnavali med 25. marcem in 25. aprilom.

Matthieu Schmidt, zdravnik intenzivne nege iz bolnišnice Pitie-Salpetriere v Parizu je takšno stopnjo mortalitete označil kot visoko.

»Nikoli nismo videli tako visoke stopnje smrtnosti,« je dejal za Le Monde in dodal, da je bila smrtnost v času izbruha svinjske gripe okoli 25-odstotna.

Višje številke pa po njegovi oceni niso rezultat pomanjkljivosti v zdravstvenem sistemu, pač pa dejstva, da smrtonosni koronavirus povzroča »kompleksne patologije«, ki niso omejene zgolj na pljuča.

Višje številke niso rezultat pomanjkljivosti v zdravstvenem sistemu, pač pa dejstva, da koronavirus povzroča 'kompleksne patologije', ki niso omejene zgolj na pljuča.  

Virus namreč povzroča tudi vnetje kardiovaskularnega sistema in poškodbe ledvic ter še nekaterih organov.

Razlika v podatkih pa bi lahko nastala tudi zato, ker je ministrstvo na začetku razpolagalo z drugačnimi podatki, saj je bilo še veliko pacientov v intenzivni negi in se rezultati zdravljenja še niso pokazali v celoti.

V Franciji očitno nimajo tako dobrih strokovnjakov za preštevanje, kot v Sloveniji ...

V Franciji je po zadnjih podatkih, ki so tukaj, trenutno okuženih sicer skoraj 169.000 ljudi, zaradi posledic okužbe s koronavirusom pa je umrlo 23.393 ljudi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek