REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je Vatikan cenzuriral papeža: »V imenu očeta, sina in resnične svete vode!«

Kako je Vatikan cenzuriral papeža: »V imenu očeta, sina in resnične svete vode!«Papež Frančišek

Papež Frančišek je znan po svojem neobičajnem humorju.

Nedavno se je ob snemanju dokumentarca o škotskem papeškem kolegiju v Rimu nekoliko pošali s snemalno ekipo, kot poroča Scottish Daily Record.

V eni od scen filma, ki so ga snemali 18 mesecev leta 2018 in 2019 so študentje papeža obdarili s steklenico škotskega viskija, kar naj bi bila tudi papeževa najbolj priljubljena pijača.

Papež je dejal 'Questa e la vera acqua santa', kar pomeni, 'to je res sveta voda'.

Kot je povedal režiser Tony Kearney, je papež, namesto da bi darilo takoj izročil svojemu asistentu , kar papeži sicer običajno storijo, v tem primeru obdržal steklenico v rokah in dejal: »Questa e la vera acqua santa«, kar pomeni, »to je res sveta voda«.

Ob tem je vse prisotne ves čas spravljal v smeh z raznimi pripombami in je bil v pogovoru s študenti pravi 'lomilec ledu', tako da so se vsi počutili sproščene, je dejal režiser Kearney.

Njegovo podjetje, ki je snemalo film je imelo z Vatikanom pogodbo, po kateri je imel Vatikan pravico odobriti vsebino posnetega filma, preden bi bil predvajan.

Toda njihov medijski urad je izrezal sceno z viskijem, rekoč, da »ne želijo, da bi bilo videti, da papež podpira viski.«

Viski

Kearney je bil jezen zaradi odločitve in je izrazil upanje, da bodo tudi drugi v Vatikanu postali podobni papežu Frančišku: »Mislim da je prav zabavno, kako pazijo na njegovo podobo. Frančišek krši pravila, je napreden in želim si, da bi mu ostali zamudniki lahko sledili.«

Lani novembra je predlagal, da se v katoliški katekizem vpiše nov greh – onesnaževanje okolja, nedavno pa se je tudi šalil in zakonsko zvezo primerjal z zaporom.

Eno uro dolg dokumentarec bo na sporedu BBC-ja 19. aprila.

Po napovedi režiserja bo dokumentarec »Šola za duhovnike« eden od redkih primerov, ko se bo razkrilo ozadje starodavne organizacije in kaj resnično pomeni, kadar se šolaš za duhovnika.

»To so običajni ljudje, ki radi tudi kaj popijejo, imajo radi nogomet in živijo običajno življenje. Film razkriva skrivnosti okoli tega«, je poudaril Kearney.

Sicer pa je 83-letni Frančišek znan po svojih nekonvencionalnih šalah in predlogih.

Lani novembra je predlagal, da se v katoliški katekizem vpiše nov greh – onesnaževanje okolja, nedavno pa se je tudi šalil in zakonsko zvezo primerjal z zaporom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek