REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Južnokorejski časnik: funkcionar Severne Koreje likvidiran, ker je prekršil karanteno in odšel v javno kopališče

Južnokorejski časnik: funkcionar Severne Koreje likvidiran, ker je prekršil karanteno in odšel v javno kopališčeKim Jong-un se s koronavirusom bori z vojaško zakonodajo

Ena od držav, ki bi lahko bila najbolj resno prizadeta zaradi novega koronavirusa je po ocenah svetovnih zdravstvenih strokovnjakov Severna Koreja.

Severna Koreja ima zelo slab zdravstven sistem, ki na to novo bolezen preprosto ni pripravljen.

Država ima namreč zelo slab zdravstven sistem, ki na to novo bolezen preprosto ni pripravljen.

Medtem pa iz Severne Koreje prihajajo poročila o precej drastičnih ukrepih, ki naj bi jih zaradi koronavirusa sprejeli v tej državi.

Voditelj države Kim Jong-un naj bi se se s koronavirusom boril z - vojaško zakonodajo in naglimi sodišči.

Po poročanju južnokorejskih virov naj bi bil funkcionar Severne Koreje aretiran in likvidiran takoj potem, ko je odšel v javno kopališče in s tem povzročil nevarnost za širjenje koronavirusa, poroča po navedbah britanskega tiska južnokorejski časnik Dong-a Ilbo.

Pobeg vojaka Severna Koreja
Meja med Severno in Južno Korejo.

Funkcionarja, ki je delal na področju trgovine so namreč po obisku Kitajske skupaj s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom poslali v karanteno.

Funkcionar pa naj bi nato prekršil dekret.

Severnokorejski voditelj naj bi sicer dejal, da bo uporabil »vojaško zakonodajo« zoper vsakogar, ki bo zapustil karanteno brez dovoljenja pristojnih oblasti.

Severna Koreja sicer še ni potrdila niti enega primera novega koronavirusa, vendar je že sprejela drastične ukrepe za preprečitev širjenja bolezni preko svoje meje s Kitajsko.

Severna Koreja je skoraj v celoti zaprla mejo s Kitajsko, svojim edinim in najpomembnejšim zaveznikom.

Nek drug funkcionar pa naj bi bil izgnan na severnokorejsko farmo, potem ko je poskusil prikriti svoje potovanje v Kitajsko. Bil naj bi pripadnik agencije za državno varnost.

Vendar pa je te informacije zaradi zaprtosti države težko preveriti in potrditi. Lani so na primer mediji poročali o tem, da naj bi enega od visokih uradnikov likvidirali po neuspelem vrhu med Kim Jong -unom in Donaldom Trumpom, vendar se je pozneje znova pojavil v javnosti.

Znanih je še več podobnih primerov.

V Severni Koreji velja sicer obvezna 30-dnevna karantena za vse sumljive osebe, kar je bistveno več kot 14 dni, kolikor priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

Poleti so omejeni, cestni in železniški promet pa je zelo zmanjšan, za tujce pa tudi povsem prepovedani.

Odpovedana je celo parada ...

Severna Koreja je tudi skoraj v celoti zaprla mejo s Kitajsko, svojim edinim in najpomembnejšim zaveznikom.

Britanski okuženec s koronavirusom je v bolnišnico prišel s taxi voznikom, ki dela za - Uber.

Na zahodu je medtem drugače, prav tako na nekoliko drastičen način.

Britansko javnost je na primer osupnilo dejstvo, da je prvi pacient s koronavirusom (COVID-19) v bolnišnico prišel s taxi voznikom, ki dela za - Uber. 

Kar seveda pomeni, da je lahko okužil tako tega voznika, kot še vrsto drugih potnikov ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek