REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Peta generacija ruskih pošasti pred obalami ZDA: Ruska mornarica izvaja velike pomorske manevre pred Aljasko

Peta generacija ruskih pošasti pred obalami ZDA: Ruska mornarica izvaja velike pomorske manevre pred AljaskoVir: Twitter

Ruska mornarica je konec avgusta izvedla velike pomorske manevre.

Novica ne bi bila nič posebnega, če jih ne bi izvajali – ob obalah ameriške Aljaske.

Ob tem je v manevre vključenih na desetine ladij in podmornic, tudi jedrske.

Križarka Varjag in jedrska podmornica Omsk sta izstreljevali tudi manevrirne rakete.

Gre za največje takšne manevre od časov Sovjetske zveze.

Gre za največje takšne manevre od časov Sovjetske zveze.

Poveljnik mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov je dejal, da so uporabili več kot 50 ladij in več kot 40 letal.

Ni še popolnoma jasno, kdaj so se ti manevri začeli in kdaj se bodo končali.

Ob tem pa stratege ZDA skrbi tudi poplava novih ruskih podmornic.

Ruska mornarica je namreč v uporabo pravkar dobila novo jedrsko podmornico četrte generacije iz razreda Jasen-M.

Oborožena je lahko z vsemi vrstami manevrirnih raket. Te podmornice naj bi bile »najbolj ubijalske do sedaj.«

Zadnji je ime Kazan, še dve podobni pa se trenutno gradita.

Poleg 533-milimetrskih torpedov bodo lahko izstreljevale tudi supersonične rakete Cirkon, zoper katere trenutno ni obrambe.

Glede na dokumente analitične uprave Sveta Ruske federacije pa Moskva pripravlja še nova presenečenja v obliki pete generacije jedrskih podmornic (projekt Haski), ki jih trenutno projektirajo.

Te bodo oborožene z manevrirnimi raketami različnih tipov.

Rusija je na ta način Zahodu pokazala, da je odločna ustvariti podvodni in precej varčnejši ekvivalent mogočnega ameriškega lovca F-35.

»Projekt jedrske podmornice Haski bo uporabljal module s protiladijskim in balističnim raketam,« je zapisano v dokumentu.

Za proizvodnjo podmornice je odgovoren peterburški konstruktorski biro Malahit.

Izgled nove podmornice je bil potrjen konec leta 2017.

Plovilo bo opremljeno z roboti, ki bodo sposobni delovati v vodi in na kopnem, kot seveda tudi z najsodobnejšim orožjem, vključno s supersonično raketo Cirkon.

Vir: Twitter

Po besedah direktorja Združene ladjedelniške korporacije Alekseja Rahmanova lahko prvo podmornico iz tega projekta izdelajo v sedmih do največ 10 letih.

Domneva se, da podmornice gradijo v Severodvinsku.

Najsodobnejše ruske podmornice bodo opremljene z robotskimi sistemi, ki delujejo tako v vodi kot v zraku.

Podmornico bodo izdelovali v dveh različicah.

Prva je protipodmorniška (plovilo bo opremljeno z morskimi različicami vodenih raket tipa Kalibr), druga pa je strateška.

Ta predvideva oborožitev tudi z najsodobnejšim orožjem, vključno s protiladijskimi supersoničnimi raketami Cirkon, katerih glavni namen je boj proti velikim sovražnikovim mornariškim formacijam - letalonosilkam, univerzalnimi desantnimi plovili, križarkam.

Cirkon (3M22) je najnovejša ruska supersonična manevrirna raketa zadnje generacije, proizvajalca »NPO mašinostrojenija«, ki lahko hkrati uniči dve ali več najsodobnejših ladij ali letalonosilk.

Sodeč po prvi načrtih se bodo rakete nahajale v sprednjem in srednjem delu plovila.

V sprednjem delu bo najverjetneje nameščena predelana izstrelitvena enota z osmimi vodenimi raketami tipa Kalibr.

Vir: Twitter

V srednjem delu podmornice je prikazanih osem loput pod katerimi se prav tako skrivajo lanserji.

Glede na to, da se projekt izenačuje s podmornicami razreda Jasen, bi se morali pod vsako loputo nahajati kontejnerji s štirimi raketami tipa Oniks/Cirkon ali Kalibr.

Na ta način bi bila podmornica oborožena s 40-48 manevrirnimi raketami različnih tipov.

Vir: Twitter

Na sprednjem delu podmornice naj bi se nahajala torpedna loputa, obstaja pa tudi verjetnost, da bodo v sprednjem delu skladiščene lažne tarče.

Obstaja tudi možnost, da so si inženirji zamislili napreden sistem izstreljevanja torpedov, ki je podoben tistemu na strateških bombnikih. V tem primeru bi bili torpedi izstreljeni izpod podmornice, nakar bi se aktiviral njihov pogon, podobno kot pri vodenih raketah v zraku.

Začetek preizkusa hiperzvočne manevrirne rakete Cirkon je bil najavljen leta 2016, konec novembra 2017 pa je Cirkon že postal del oboroženih sil Rusije.

Tehnični podatki raket Cirkon so strogo zaupni, zato strokovnjaki na Zahodu lahko le domnevajo, kakšne so tehnične značilnosti.

Na podlagi zbranih informacij pa so ugotovili, da je teža manevrirne rakete Cirkon pet ton, teža bojne glave pa 300-400 kg. Iz do sedaj razvidnih podatkov, ima domet 300 do 400 kilometrov.

Dosega hitrost 7,4 tisoč kilometrov na uro oziroma 250 km v dveh minutah in pol, kar je šestkrat hitreje od hitrosti zvoka.

Tudi če Cirkon zadenejo z orožjem iz neposredne bližine, bo ladja, ki je tarča rakete, utrpela resno škodo.

Cirkon je mogoče izstreliti iz istih lanserjev kot Oniks in Kalibr (3M54).

Rakete Cirkon vzbujajo velik strah pri zahodnih mornaricah; predvsem britansko floto skrbi dejstvo, da njihove rakete Sea Ceptor ne zmorejo prestreči ruskih Cirkonov, ki jih odlikuje velika hitrost.

Zahodni mediji poročajo, da so se Rusi lotili izdelave podvodnega ekvivalenta ameriškega lovca F-35, zato vojne mornarice zahodnih držav skrbi novica o izgradnji ruskih podmornic pete generacije Haski, ki bodo opremljene s hiperzvočnimi raketami Cirkon.

The National Interest je ocenil, da kombinacija teh podmornic in raket Cirkon predstavlja najstrašnejše orožje v ruskem arzenalu.

Gradnja prve jedrske podmornice pete generacije Haski naj bi bila končana leta 2027.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek