REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Eden redkih poštenih lopovov v naši deželi. Ko so ga dobili je šel v zapor in odsedel kazen.«

»Eden redkih poštenih lopovov v naši deželi. Ko so ga dobili je šel v zapor in odsedel kazen.«Tajkunske zgodbe z neenakim koncem: Bine Kordež in Ivan Zidar

Na novico, da so Bineta Kordeža, nekoč predsednika uprave Merkurja, tik pred božičem predčasno izpustili iz zapora, so se nenavadno naklonjeno odzvala socialna omrežja.

»Kriminal je najbolj donosna panoga v koruptolandu

Kordežu so odobrili prošnjo za pogojni izpust, kljub dejstvu, da je bil leta 2016 obsojen na šest let in tri mesece zaporne kazni zaradi zlorabe položaja in ponarejanja listin.

Na polovici prestajanja kazni je zaprosil za pogojni izpust, ki so mu ga odobrili.

Eden od komentatorjev je ob tem zapisal, da gre za enega »redkih poštenih lopovov v naši deželi. Ko so ga dobili je šel v zapor in odsedel kazen.«

Nato je sklenil, da je »kriminal je najbolj donosna panoga v koruptolandu

Bojan Krajnc je ob tem spomnil, da »sta Bine (Kordež) in Boško (Šrot) prevzela nase vse tajkunske grehe. Žrtvovala sta se za vse tranzicijske lopove, ki se mirno sprehajajo po Ljubljani ali hodijo čez vikend na Dob

In res – se (še) spomnite Ivana Zidarja, mogočnega šefa nekoč paradnega nato pa klavrno propadlega SCT-ja?

Zakaj Ivan Zidar ni v zaporu? Vir: Twitter
Kmalu bo osem let od izreka sodbe – Ivan Zidar pa je še vedno na prostosti.

Spomnimo, razvpiti Ivan Zidar je bil prav tako obsojen na zaporno kazen, pa je že osem let na prostosti in uživa v svobodi, ne da bi prestal eno samo sekundo za zapahi.

Zoper Zidarja je bilo sproženih več kazenskih postopkov, vendar se mu je uspelo izogniti tako sedenju na zatožni klopi kot prestajanju zaporne kazni, ki mu je dosojena v enem redkih postopkov, ki jih je sodišče uspelo pripeljati do konca.

Na koncu se je izkazalo, da je tožilstvo pravilno domnevalo, ko je pred štirimi leti naznanilo, da meni, da se Zidar sojenjem - izogiba.

Ne le, da se je spretno izognil nadaljnjim sodnim postopkom, ampak mu je uspelo, kljub dejstvu, da je bil obsojen v zadevi »Čista lopata« na leto in dva meseca zapora, da – za razliko od Kordeža in Šrota – niti za hipec ne povoha zaporniške celice.

Prišel je celo (sicer po pomoti) v šolske učbenike, na kar je nedavno preko Twitterja zgroženo opozoril Matjaž Draksler.

Spomnimo, afera »Čista lopata« je prišla v javnost po odmevnih aretacijah februarja leta 2008.

Po letu in pol sojenja je sodišče marca leta 2012 odločilo, da Zidarja in še sedem drugih obdolžencev razglasi za krive prejemanja in dajanja podkupnin pri gradbenih poslih, ter jih pošlje za zapahe.

Toda »gradbeni baron« Ivan Zidar se je spretno izmikal pozivom sodišča, da se zglasi v zaporu na prestajanje kazni, češ da je bolan.

So pa bili prav tako bolni tudi nekateri drugi, na primer Igor Bavčar - ki pa svojo kazen prestaja v zaporu in ni na prostosti.

Zoran Janković in Ivan Zidar. Vir: Twitter

Kmalu bo osem let od izreka sodbe – Ivan Zidar pa je še vedno na prostosti.

Medtem so obsojeni in je v zaporu končala celo cela vrsta njegovih sodelavcev, ne pa on sam.

Mar je pravosodni sistem »pozabil« na Ivana Zidarja?

Kordež in Zidar. Vir: Twitter

Je primer Ivana Zidarja klofuta v obraz vsem, ki neutrudno govoričijo o enakopravnosti in enakosti pred zakoni v tej državi?

Ni nenavadno, da prav zaradi takšnih primerov kričeče neenakosti državljani ne verjamejo v delovanje pravne države in ne v pravičnost pravosodnega sistema, sodišča v Sloveniji pa ne uživajo zaupanja javnosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek