REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Islamska država se vrača močnejša kot kdajkoli: pojavila se je nova vrsta teroristov, ki ima posebno zavetišče …

Islamska država se vrača močnejša kot kdajkoli: pojavila se je nova vrsta teroristov, ki ima posebno zavetišče …Bojevniki prenovljene Islamske države. Vir: Twitter
»So kot Al Kaida na steroidih,« poudarja Talabani.

Vse več je znakov, da se Islamska država (ID) reorganizira v Iraku, dve leti po tem, ko je izgubila zadnje ozemlje v tej državi.

Visoki uradniki kurdskih in zahodnih obveščevalnih služb so razkrili, da je navzočnost Islamske države v Iraku v obliki pretkanega upora, saj se število napadov povečuje.

Islamski skrajneži so zdaj bolj spretni in nevarnejši od Al Kaide, pravi Lahur Talabani iz kurdske protiobveščevalne službe. Vir: Screenshot BBC

Islamski skrajneži so zdaj bolj spretni in nevarnejši od Al Kaide, pravi Lahur Talabani iz kurdske protiobveščevalne službe.

»Na voljo imajo boljše tehnike, boljše taktike in veliko več denarja,« opozarja Talabani, visoki kurdski uradnik za boj proti terorizmu.

Poudarja, da se nova vrsta teroristov ID pospešeno oskrbuje in kupuje vozila, orožje, hrano in zaloge, ki jih potrebujejo, ter da so tehnološko pametnejši, zato jim je težje slediti, še težje pa jih je izkoreniniti.

»So kot Al Kaida na steroidih,« je poudaril Talabani za CNN.

»Ugotavljamo, da se dejavnosti privržencev Islamske države povečujejo, in sklepamo, da je faza obnove ID končana,« je izpostavil Talabani, ki je na čelu agencije Zanyari, ene od dveh obveščevalnih agencij v iraškem Kurdistanu.

Talabaniju je v njegovem oporišču, ki ima sedež v mestu Sulaimanija na severu Iraka uspelo izrisati sliko, kako se je teroristična skupina iz ruševin samooklicanega kalifata v zadnjih 12 mesecih obnavljala.

Po njegovih besedah je ID zdaj bistveno drugačna, kot je bila v preteklosti.

Novi izsledki o dejavnosti Islamske države nakazujejo, da se je pojavila njena nova in drugačna različica – njeni voditelji namreč nočejo več nadzorovati nobenega ozemlja, da ne bi bili lahka tarča.

Zemljevid kaže, kako se je teroristična skupina iz ruševin samooklicanega kalifata v zadnjih 12 mesecih obnavljala. Vladne iraške sile so temnozelene, kurdske svetlozelene, temnorjave so sile džihadistov s podporo Turčije, oranžne in svetlo rjave so džihadisti in sirski upornki, modro področje pa nadzoruje sirska vojska. Vir: Screenshot BBC

Namesto tega so se, podobno kot njihovi predhodniki v Al Kaidi, islamski skrajneži zdaj potuhnili pod zemljo – zavetje so našli v iraškem gorovju Hamrin.

Džihadisti so se potuhnili pod zemljo – zavetje so našli v iraškem gorovju Hamrin.

»To je zdaj novo središče ID-ja,« trdi Talabani.

»Gre za veliko gorsko območje, ki ga iraška vojska zelo težko nadzoruje. Tam je veliko skrivališč, skritih vhodov in izhodov iz jam,« je dodal.

Talabani je ob tem v pogovoru za britanski BBC še opozoril, da krepitev prenovljene Islamske države spodbujajo tudi sedanji nemiri v iraški prestolnici in da bo izkoristila občutek odtujenosti med sunitskimi muslimani, ki predstavljajo tradicionalno ločino, ki sicer prevladuje v večini muslimanskih držav, toda v Iraku so manjšinska skupnost.

V Iraku je to poznan in krvav vzorec.

»Če imamo v Iraku politične nemire, je to kot prezgodnji božič za Islamsko državo.«

»Če imamo v Iraku politične nemire, je to naravnost rajsko, kot prezgodnji božič za Islamsko državo,« je dejal. Voda na mlin interesov skrajnežev so prav tako napeti odnosi med Bagdadom in kurdsko regionalno vlado, ki se le še stopnjujejo po kurdskem referendumu o neodvisnosti leta 2017.

Posledično je na severu Iraka nastalo veliko območje nikogaršnje zemlje med kurdskimi varnostnimi silami (pešmerge) in njihovimi iraškimi kolegi.

Po besedah Talabanija na tem območju so pripadniki Islamske države edini, ki zdaj patruljirajo na tem območju.

Eden izmed poveljnikov kurdskih pešmerg Sirvan Barzani je izrazil zaskrbljenost nad sedanjim položajem v regiji, saj Islamska država zdaj neovirano kraljuje na tem nenadzorovanem ozemlju.

Nekateri med njimi so bili tuji državljani, skrajneži, ki so imeli oblečene samomorilske jopiče.

»Ugotavljamo, da so ves čas prisotni v delti rek Veliki Zab in Tigris,« opozarja Barzani.

»Na območju blizu Tigrisa je preveč dejavnosti ID. Iz dneva v dan lahko opazujemo njihove premike in delovanje Islamske države,« je dodal.

Po poročilih kurdskih obveščevalcev se je na omenjenem območju pred kratkim silam ID pridružilo okoli 100 džihadistov.

Gre za borce nekdanjega kalifata, ki so prečkali iraško mejo iz Sirije.

Nekateri med njimi so bili tuji državljani, skrajneži, ki so imeli oblečene samomorilske jopiče.

General Barzani ima odličen pogled na nikogaršnjo zemljo, ki jo zdaj nihče ne nadzoruje, razen džihadistov.
»Če se bo trenutno stanje v Iraku nadaljevalo v smeri nadaljnjih nemirov, bo Islamska država v letu 2020 še bolj reorganizirana, močnejša in ni dvoma, da bo sprožila še več napadov,« trdi Barzani.

Z opazovalne točke, obložene z vrečami peska na vrhu hriba pri mestu Gwer, ima general Barzani odličen pogled na nikogaršnjo zemljo, ki jo zdaj nihče ne nadzoruje, razen džihadistov.

Še kako dobro se spominja, kako so avgusta 2014 pešmerge začele svojo prvo ofenzivo proti ID-ju.

»Leto 2019 lahko primerjam z letom 2012,« je dejal poveljnik Barzani, poveljnik pešmerg, ki se zelo dobro spominja, kako so islamski skrajneži zasnovali prvotno Islamsko državo, se organizirali in začeli pobirati davke od lokalnega prebivalstva.

»Če se bo trenutno stanje v Iraku nadaljevalo v smeri nadaljnjih nemirov, bo Islamska država v letu 2020 še bolj reorganizirana, močnejša in ni dvoma, da bo sprožila še več napadov,« je prepričan Barzani.

Kurdski obveščevalni uradniki ocenjujejo, da ima ID v Iraku približno 10.000 pripadnikov - med njimi od 4.000 do 5.000 aktivnih borcev in podobno število rezervistov ter simpatizerjev.

Vse to bi morala biti budnica za mednarodno skupnost, pristavi Lahur Talabani.

»Kolikor jim bo tukaj bolj udobno, bolj bodo razmišljali o operacijah zunaj Iraka in Sirije,« sklene.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek