REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orožje prihodnosti: objavljen posnetek prvega poleta ruskega težkega brezpilotnega letalnika »Ohotnik«

Orožje prihodnosti: objavljen posnetek prvega poleta ruskega težkega brezpilotnega letalnika »Ohotnik«Brezpilotni letalnik »Ohotnik« uspešno prestal prvi polet. Vir: Screenshot YouTube

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek prvega poleta najnovejšega težkega brezpilotnega zrakoplova »Ohotnik« (Lovec).

Prvi polet brezpilotnega letalnika »Ohotnik« je trajal 20 minut.

Dron je večkrat preletel vojaško letališče na višini približno 600 metrov, nato pa je uspešno pristal.

Dron »Ohotnik« je narejen po shemi letečega krila z uporabo posebnih materialov, zaradi katerih je skoraj neopazen za radarje.

»Ohotnik« vsebuje opremo za optično-elektronsko, radiotehnično in druge vrste izvidovanja.

Letalnik bo postal del rednega ruskega vojnega letalstva do leta 2020.

Potrditev uspešnega poleta »Ohotnika« je prava nočna mora za ZDA, ker to pomeni, da je nova ruska vojaška pridobitev že pripravljena na lov – nevidna in oborožna z 20-timi tonami orožja.

Ena glavnih »Ohotnikovih« lastnosti in prednosti je, da ima reaktivni motor.

Njegova glavna naloga bo uničiti sovražne sisteme zračne obrambe, poveljniške točke in komunikacijske sisteme.

Glede na dejstvo, da ga proizvaja podjetje Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC), je »Ohotnik« po tehnoloških rešitvah velikega dela obče opreme in bojnih sistemov dejansko poenoten s prvim ruskim lovcem-bombnikom pete generacije Su57.

Ruski portali navajajo, da so razvijalci Koncerna Radioelektronske tehnologije (KRET) v opremljanje novega težkega drona aktivno vključevali tehnološke rešitve iz letalskega projekta PAK FA, iz katerega se je razvil Su-57.

Predvideva se, da Moskva v bližnji prihodnosti načrtuje oblikovanje posebne taktične skupine, ki bo sestavljena iz enega Su-57 in 3-4 »Ohotnikov«, ki bodo povezani med seboj.

Pilot Su-57 bo z lahkoto upravljal »Ohotnika« na daljavo, kar bo ustvarilo maksimalne pogoje za uspešno udejanjanje vseh nalog.

Masa novega drona za dvakrat presega maso taktičnega lovca četrte generacije MiG-29.

»Ohotnik« lahko leti s podzvočno hitrostjo (do 1.000 km / h), njegov največji doseg pa je 3.500 kilometrov.

Novi brezpilotnik naj bi imel tudi velik velik del orožja vrste zrak-zrak in zrak-zemlja, ki se razvijajo za Su-57 in se bodo nahajala v trupu letala, ter svojo lastno radarsko postajo z aktivno fazno radarsko rešetko, ki bo omogočala hkratno spremljanje več deset zračnih, kopenskih in pomorskih ciljev.

Brezpilotni letalnik se lahko povzpne do višine 10.500 metrov.

Od tam z visoko preciznim orožjem lahko uničil sovražne cilje na kopnem in izvede zračne izvidniške operacije, zato bo koristen predvsem za boj proti nasprotnikovim sistemom protiletalske obrambe in natančno napadanje pomembnih objektov globoko v sovražnikovem zaledju.

Ruski vojaški analitiki poudarjajo, da bo novi težki brezpilotni letalnik ruske zračno-vesoljske sile utrdil med najmočnejšimi zračnimi silami sveta v naslednjih nekaj desetletjih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek