REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mračna skrivnost vladarja Dubaja: za najstarejšo hčerko se je, po spodletelem poskusu bega, »izgubila vsaka sled« ...

Mračna skrivnost vladarja Dubaja: za najstarejšo hčerko se je, po spodletelem poskusu bega, »izgubila vsaka sled« ...Britanska kraljica Elizabeta, princesa Latifa in zakonca - princesa Haya in šejk Mohamed bin Rašid al-Maktoum

Potem ko je hči premierja Združenih arabskih emiratov (ZAE) in vladarja Dubaja, Latifa Mohamed al-Maktoum, lani poskusila pobegniti od svojega krutega očeta, je svet presenetila novica, da je tudi njegova žena naposled zbežala iz krempljev svojega tiranskega moža.

Najmlajša soproga vladarja Dubaja, princesa Haya, je dolge mesece skrajno previdno in v tajnosti načrtovala pobeg najprej v Nemčijo, od tam pa v London, potem ko je izvedela, da ji je njen mož, multimilijarder Mohamed bin Rašid al-Maktoum lagal, da ni pridržal in mučil svojo starejšo hči, poročajo britanski in avstralski mediji.

Prijatelji so povedali, da je princesa Haya Bint al-Hussein pobegnila iz Dubaja, ko je ugotovila, kako šejk Mohamed grozljivo ravna z lastno hčerko le zato, ker si je ta poskusila urediti življenje in zbežati v ZDA iz palače, ki jo je njen oče spremenil v družinski zapor.

Haya ni želela, da bi njo in njuna skupna otroka doletela enaka usoda.

Na sledi usode princese Haye, svetovni mediji zdaj razkrivajo zgodbo o še eni izginuli princesi, ki je ni bilo videti v javnosti že 20 let.

Gre za Šamso al-Maktoum, hčerko tiranskega dubajskega šejka, ki je že kot najstnica poskusila zbežati pred krutim očetom.

O svojih načrtih je 16. septembra leta 1999 pisala v pismu sorodnici Fatimi Essabri, ki je takrat živela v Londonu.

Nekaj mesecev po pisanju tega pisma ji je uspelo zbežati z družinskega posestva v Združenem kraljestvu, kar je sprožilo veliko preiskavo.

Dva meseca kasneje so jo šejkovi ljudje izsledili, domnevno ugrabili in na silo vrnili v Dubaj.

Od takrat je nihče ni videl v javnosti, zanjo se je izgubila vsaka sled.

Njena sestra sedaj trdi, da šejk svojo sedaj 37-letno hčer Šamso že 20 let drži v ujetništvu v palači v Dubaju, in to - prisilno drogirano.

Priče dogajanja na dubajskem dvoru trdijo, da, od trenutka, ko jo je šejku uspelo zvleči nazaj v domovino, Šamso obkrožajo medicinske sestre, ki jo pitajo s pomirjevali in drugimi zdravili, zaradi katerih komaj ve, kdo je in kje se sploh nahaja ...

Ko pa se je Šamsa davnega leta 1999 zaupala svoji sorodnici, je v pismu zapisala: »Razmišljam o pobegu. Vem, da to ne bo rešilo mojih težav, zato se mislim spet pogovoriti z mamo. Ni ti treba biti v skrbeh, da si mi dala kakršnokoli zamisel ali me opogumila za karkoli. Pravim le, da sem se odločila, da to storim in da tukaj ni ničesar več, zaradi česar bi se odločila drugače.«

Fatima, ki zdaj sicer živi kot moški, Markus, pravi, da je bila Šamsa takrat zelo jezna in potrta, ker ji je njen oče, eden najbogatejših ljudi na svetu, prepovedal, da bi se šla šolat in si pridobila univerzitetno izobrazbo.

O agoniji, ki očitno že desetletja duši prebivalce šejkove palače zgovorno priča tudi dejstvo, da je Šamsa dva tedna pred pisanjem omenjenega pisma poskusila storiti samomor.

Markus Essabri pravi, da je takrat poskušal govoriti z dekličino mamo, toda zaman.

Zaradi tega je bila tudi njemu ukinjena žepnina, ostal pa je tudi brez naziva.

Pozneje je v več intervjujih poskušal opozoriti svetovno javnost, da se boji za življenje svojih sestričen, dveh sester, Latife in Šamse.

»Mogočni šejk ima tam vse pod nadzorom, vse mora biti izrecno po njegovo, nikakor drugače. Ni svobode, in če se nisi pripravljen prilagoditi temu, nimaš tam kaj iskati. Če bi šejku povedal, da si želim spremeniti spol, bi me brez pomisleka dal usmrtiti. Tam ni nobene svobode, če mi ne bi uspelo zbežati, ne verjamem, da bi preživel,« je sklenil Markus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

__ عقبــال ميــه وميـــه وبعدهــا ميـــه والعيد يعزم في عمرك نفسه بنفسه والشمع يهدي سنينك شمعه وضيه ويزيد شمعه معك كل عام ياشمسه يــا فرحه أمج يا دنيــاها الخيــاليه يــا قرة عيون أبــوج ويومه و أمسه ربــي وهبــهم بنــورج أجمل هديـه سموج شمسه وصرتي لعمرهم شمسه Happiest Birthday To HH Sheikha Shamsa Bint Mohammed Bin Rashid Al Maktoum @shamsa_m1 I wish to her a happy long life filled of love , joy , happiness , success, good health and many many years come to her Inshallah with her family and friends .15.08.2017كل عام وسمو الشيخة #شمسة_بنت_محمد بن راشد #آل_مكتوم بخير و صحة و سلامة وعقبال العمر كله إن شاء الله و الله يحفظها و يسعدها ويرعاها

A post shared by mmm8 fans  (@al_maktoum_world) on

Spomnimo, Šamsini mlajši sestri, 33-letni Latifi je lani uspelo posneti video posnetek v katerem je prosila za pomoč in pojasnila, da ima oče njo in njeno sestro v ujetništvu, ker sta poskusili pobegniti iz palače.

Njuni mačehi, princesi Hayi je ta podvig konec junija letos naposled uspel, in sedaj v Londonu čaka na razvezo zakona.

Vse to razkriva, da Dubaj še zdaleč ni raj na Zemlji, kot si mnogi mislijo.

Srednjeveško življenje v palači dubajskega šejka očitno nima nič opraviti z bliščem modernih arhitekturnih presežkov in luksuznih stavb ter razkošnih nakupovalnih središč.

Poskusi pobegov članov njegove družine, ob pomoči zahodnih diplomatov, se praviloma končajo klavrno, kar nazorno kaže žalostna usoda dveh nesrečnih princes, Šamse in Latife.

Zdi se, da je imela nekoliko več sreče le šejkova zadnja, šesta žena, 45-letna princesa Haya, ki ji je iz diktatorskega režima ZAE uspelo rešiti in s seboj odpeljati tudi otroka, ki sta ju s šejkom dobila v zakonu, 7-letnega sina in 11-letno hčerko.

Da pa jima prihodnost ne bi bila preveč težka, si je za popotnico v novo življenje s seboj vzela tudi neke vrste »odpravnino« v višini 35 milijonov evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek