REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška MiG-a prestregla izraelsko letalo v zračnem prostoru Hrvaške

Hrvaška MiG-a prestregla izraelsko letalo v zračnem prostoru HrvaškeMiGi 21 Hrvaške vojske

Dva hrvaška, že precej zastarela, toda za osnovne naloge še vedno uporabna MiG-a 21 sta prestregla izraelsko letalo, ki je nenapovedano vstopilo v zračni prostor Hrvaške, z namenom, da leti naprej proti Italiji, poroča Index.hr.

Piloti so ugotovili, da gre za poslovno (business) letalo , ki e vstopilo v hrvaški zračni prostor iz smeri BiH. MiGi so dobili povelje za vzlet zato, ker nadzorniki zračnih poletov niso mogli vzpostaviti komunikacije z letalom in potrditi identiteta letala.

MiG-a 21 Hrvaška vojska

 

Hrvaško ministrstvo za obrambo je nato sporočilo še nekaj podatkov. "Na osnovi ukaza pristojnega poveljstva zveze Nato v Torrejonu, v Španiji (Combined Air Operations Centre – CAOC) sta bila v petek 19. julija 2019. dežurni bojni letali hrvaškega vojaškega letalstva angažirani pri zaščiti in nadzoru zračnega prostora Republike Hrvaške," so zapisali.

Letalo so prestregli nad mednarodnimi vodami pred mejo z italijo. Nato so piloti opravili pozitivno identifikacijo in pospremili letalo iz zračnega prostora Hrvaške. Zatem so pristali v Puli, dotočili gorivo in se pripravili za vrnitev v Zagreb. Šlo je za običajen postopek.

Tudi ta primer pa kaže, kaj je tisto, kar Sloveniji do suverenosti še manjka.

Nadzor zračnih poletov v Sloveniji izvajajo iz dveh sosednjih držav (Italije in Madžarske) in zelo verjetno je, da v tako kratkem času ne bi uspeli preveriti identitete tujega letala, ki se ne bi odzivalo, ko bi bilo le-to še nad Slovenijo. Počasni pilatusi pa so za kaj takšnega neustrezni.   

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek