REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Islamski video-priročnik: kako pravilno pretepsti lastno ženo

Islamski video-priročnik: kako pravilno pretepsti lastno ženoMuslimanski zakon. Vir: Iquisitr

Na kanalu YouTube se je pojavil bizaren video, nekakšen »video-priročnik« in vodič o tem, kako je v islamskem zakonu potrebno na pravilen način in v skladu z islamsko tradicijo pretepati – žene.

Nekateri pridigarji so prepričani, da je Notre Dame zgorela zato ker je to božja kazen za nevernike, da je prava naloga muslimanov, da v islam privedejo »sovražne upornike« in da Židje za svoje praznične jedi uporabljajo - kri krščanskih otrok.

Video je objavil Medijski inštitut za bližnji vzhod (Middle East Media Research Institute, MEMRI), neprofitna organizacija s sedežem v Washingtonu, ki ga je tudi prevedla.

Iz tvitov, ki so jih ob tem o različnih drugih »pridigah« islamskih gorečnežev objavili v tem inštitutu je razvidno, da so nekateri pridigarji prepričani, da je cerkev Notre Dame zgorela zato ker je to božja kazen za nevernike, da bo Rim ponovno zavojevan, da je prava naloga muslimanov, da v islam privedejo »sovražne upornike« in da Židje za svoje praznične jedi uporabljajo - kri krščanskih otrok.

Na posnetku o pravilnem pretepanju se govori arabsko, z angleškimi podnapisi, ki so bili preverjeni in za katere tudi agencija Sputnik trdi, da so točni.

Poglejte, kako milosten je islam. Prerok je prepovedal udarce v obraz.

Kot navajajo v inštitutu MEMRI, je moški, ki se pojavlja v videu katarski sociolog Abd Al-Aziz Al-Khazraj Al-Ansari. Video pa je zanimiv tudi zato, ker na dober način pojasnjuje ustaljena prepričanja.

»Spoštovani gledalci, številni ljudje – še posebej tisti, ki ste poročeni – želijo izvedeti, kako pretepati lastno ženo,« v uvodu pove sociolog, nato pa pojasnjuje pravilno tehniko pretepanja.

Grožnja muslimanki, eksperiment Vir:YouTube

Po besedah islamskega sociologa ni nujno, da moški pretepe svojo ženo vsak dan, pač pa bi se moral k fizičnemu nasilju zateči samo kot »zadnjemu sredstvu.«

Predvsem zato, da bi obdržal svoje »voditeljstvo« v hiši.

Po oceni Al-Ansarija bi moški moral svojo ženo »disciplinsko pretepsti le zaradi ljubezni.«

»Tepežkanje mora biti lahko, takšno, da bo žena začutila svojo ženskost, moški pa svojo moškost,« je dejal Al-Ansri in pravilno izvedbo udarcev pokazal na fantiču, ki je v videu »igral« vlogo krive soproge.

Disciplinsko tepežkanje je začel s stresanjem fanta, mu nato dal nekaj udarcev po ramenih, nato pa ga je znova močno stresel. Dejal je tudi, da so bolj nasilna dejanja, kot so na primer udarci v obraz ali po glavi, v islamu prepovedani.

Tepežkanje mora biti lahko, takšno, da bo žena začutila svojo ženskost, moški pa svojo moškost.

»Poglejte, kako milosten je islam. Prerok je prepovedal udarce v obraz«, je dejal.

Opozoril je tudi, da nekateri pretepajo svoje žene tudi zato, ker imajo nekatere ženske rade »dominantne in močne« moške.

»Nekaterim ženskam ne bo pomagalo, da se jih opominja in da se z njimi ne deli postelja. Edina stvar, ki pomaga takim ženskam, je pretepanje. Čutiti mora, da si pravi moški. To je v njeni naravi,« opozarja razvpiti sociolog.

Kaznovanje ženske z udarci po šeriatskem pravu Vir:YouTube
Kaznovanje ženske z udarci v skladu s šeriatskim pravom.

Opozoril je tudi tiste, ki morda dvomijo v pravilnost takšnih postopkov.

»Ne smemo si začeti postavljati vprašanja o tem, ali je naša vera kruta. Ne, naša vera je vera milosti in prijaznosti,« je sklenil.

Ne smemo si začeti postavljati vprašanja o tem, ali je naša vera kruta. Ne, naša vera je vera milosti in prijaznosti

Ta sporni posnetek je seveda takoj sprožil množico reakcij na družbenih omrežjih, pri čemer so ga komentatorji opisali kot škandaloznega, »nezaslišanega« in »motečega«.

»Kje se lahko pridružim? To je resnično religija miru,« je očitno sarkastično zapisal neki uporabnik.

Zdi se, da je Al-Ansari videoposnetek najprej naložil na svoj kanal na YouTubu, vendar ga že od trenutka objave ni več na voljo.

Ni jasno, ali ga je sam izbrisal, ali pa je platforma to storila zaradi kršitve pravilnika o vsebini, saj takšnega nasilja seveda ni dovoljeno propagirati niti na Facebooku.

Toda na Twitterju, na spletni strani MEMRI je seveda še kako na voljo ...

Naše bralce zato opozarjamo, da si tudi spodnji video posnetek, ki jih lahko vznemiri in ki zagovarja postopke in vrednote, ki so v nasprotju s pozitivno zakonodajo v evropskih in številnih drugih državah sveta - ogledajo na lastno odgovornost.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek