REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srce parajoče: Katedrala Notre-Dame gori, zvonik in streha zrušena

Srce parajoče: Katedrala Notre-Dame gori, zvonik in streha zrušenaNotre Dame

Iz Pariza odhajajo v svet pretresljivi prizori ognja, ki požira najbolj znano pariško katedralo Notre-Dame. Biser gotske arhitekture, zgrajeno večinoma v 12. in 13. stoletju, je pozno popoldne zajel ogenj.

Vzrok požara v katedrali, ki v prevodu nosi ime »Naša gospa« še ni znan, neuradno pa bi bil lahko povezan z obnovitvenimi deli, ki potekajo v cerkvi.

Posnetki na družbenih omrežjih kažejo plamene in gost dim, ki se vali iz strehe te gotske katedrale, ki je stara 850 let. Zvonik in streha sta se že zrušila. S požarom se borijo gasilci, toda očitno ne posebej uspešno.

Notre Dame

Cerkev je zadnjo večjo škodo utrpela v času francoske revolucije, obe svetovni vojni pa je preživela nepoškodovana, zato je današnja tragedija še toliko večji šok tako za Francoze, kot tudi za velik del sveta. Cerkev, zgrajena na naravnem otoku je vpisana tudi na seznam kulturne dediščine človeštva UNESCA.

Obe svetovni vojni je preživela nepoškodovana, zato je današnja tragedija še toliko večji šok.

Uradni govorec katedrale Andre Finot je dejal, da gori "vsa zgradba. Nič ne bo ostalo".

Po poročilih BBC-ja ljudje po ulicah Pariza jočejo.

Notre Dame

Cerkev je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi in na svetu. Lani je Katoliška cerkev v Franciji pozvala k doniranju za obnovitev katedrale, saj so se v zidovih pojavile razpoke, zato se je pojavila bojazen, da je konstrukcija nestabilna.

Trump: Potrebno se je odzvati hitro.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi požara preložil govor o ukrepih po nacionalni razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev. Po zadnjih poročilih naj bi odhitel tudi na prizorišče požara.

Macron je na Twitterju zapisal: "Katedrala Notre-Dame je v plamenih. Naše misli so pri katolikih in vseh Francozih. Tako kot vsi rojaki sem žalosten, ko vidim, da gori ta del nas."

Tu pa je bil zabeležen trenutek, ko se je zrušil vrh zvonika.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek