REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na družbenih omrežjih o Alenki Bratušek: »Drugi strojevodja, ista kraja«

Na družbenih omrežjih o Alenki Bratušek: »Drugi strojevodja, ista kraja«Cerar in Bratušek - strojevodje, vir: Twitter

Ministrstvo za infrastukturo se je nedavno preko družbenih omrežij pobahalo s fotografijo, na kateri je ministrica Alenka Bratušek v vlogi strojevodje lokomotive.

Ob fotografiji je pisalo: »V lokomotivi, ki lahko gre 230km/h, se peljemo 50 in vmes še čakamo na vlake, ki gredo v nasprotno smer. Zato gradimo tir #DivačaKoper, za še bolj konkurenčni Luko Koper in Slovenske železnice, za čistejše okolje. Ministrica @ABratusek si bo ogledala graditev dostopnih cest.«

Na novico se je odzval uporabnik Twitterja BesniUpokojenec, ki je spomnil na podoben podvig nekdanjega premierja Mira Cerarja in v zvezi s tem pripomnil: »Drugi strojevodja, ista kraja«.

»Kaj pa je 20 mio EUR proračunskega denarja, malenkost, važno je, da pravi strici in tete dobijo posle.«

Na to temo se je odzval še en sledilec lika in dela ministrice Bratušek, Miro Hacek.

Na nenavadno novico, da naj bi se »ministrica Alenka Bratušek s častnim konzulom Mustafo Basarjem Arioglujem, ki se poteguje za gradbene posle v Sloveniji, domnevno samo pozdravila na letališču v Istanbulu« se je odzval z besedami:

»Kaj pa je 20 mio EUR proračunskega denarja, malenkost, važno je, da pravi strici in tete dobijo posle.«

Gre namreč za razvpite zaplete z gradnjo karavanškega predora, pri čemer so na Darsu na javnem razpisu najprej izbrali turško družbo Cengiz, ki je od 89,3 milijona evrov podala za najmanj 15 milijonov evrov cenejšo ponudbo od vseh drugih ponudnikov.

Ob razvpitih zgodbah gradnje avtocestnega križa in pripadajočih predorov v preteklosti, ko so se vrstile zamude, številni aneksi k pogodbam in stroški šli v nebo, so tovrstna »bežna« srečanja ministrice za infrastukturo s potencialnimi izvajalci poslov v Sloveniji – sila nenavadni.

Nato pa je po njihovih pritožbah državna revizijska komisija razveljavila razpis, toda kmalu je strokovna komisija na Darsu ugotovila, da so tudi druge ponudbe nedopustne, zato je sklenila, da se bo pogajala z vsemi šestimi ponudniki, a so se nekateri vnovič pritožili.

Med njimi se najbolj vztrajno pritožuje družba CGP Kolektor, ki jo obvladuje Stojan Petrič, ki je skupaj z Rikom in turško družbo Yapi Merkezi oddala ponudbo za kar 109,4 milijona evrov.

In glej ga zlomka - Bratuškova se je na zadnjem obisku v Carigradu ob robu 22. evrazijskega vrha 6. in 7. februarja letos srečala prav z Mustafo Basarjem Arioglujem.

Arioglu pa je prvi človek koncerna Yapi Merkezi, ki skupaj z družbama CGP Kolektor in Riko nastopa v razpisu za gradnjo karavanškega predora, opozarja tednik Reporter.

Ista družba je sicer v preteklosti že kazala velik interes za sodelovanje pri gradnji tudi drugega tira, pri vstopu v SGP Primorje in pri možni vzpostavitvi tramvaja v Ljubljani.

Arioglu je od leta 2002 častni generalni konzul Republike Slovenije v Turčiji, ki je sedež svojega konzulata umestil kar na sedež svoje družbe Yapi Merkezi.

Ob razvpitih zgodbah gradnje avtocestnega križa in pripadajočih predorov v preteklosti, ko so se vrstile zamude, številni aneksi k pogodbam in stroški šli v nebo, so tovrstna »bežna« srečanja ministrice za infrastukturo s potencialnimi izvajalci poslov v Sloveniji – sila nenavadni. Še posebej zato, ker je Arioglu od leta 2002 častni generalni konzul Republike Slovenije v Turčiji, ki je sedež svojega konzulata umestil kar na sedež svoje družbe Yapi Merkezi.

Toda Alenka Bratušek si je poskusila svojo podobo in predvsem svoje stranke, ki se ji iz tedna v teden osipa priljubljenost med volivci, nekoliko popraviti z bombastično izbiro avstrijske Slovenke Angelike Mlinar, kot nosilke liste SAB za prihajajoče evropske volitve. A zaman – publicist Boris Vezjak je razkril, da Stranka SAB nagovarja volilno bazo z obilico lažnih profilov na Facebooku, ki imajo predvsem nalogo, da brišejo zanje neprijazne komentarje oziroma pišejo hvalnice predsednici Alenki Bratušek.

Uporabnik Twitterja Marc Tris je opozoril na tekst »Stranka Alenke Bratušek z lažnimi profili na Facebooku« v katerem je Vezjak razkril, da »oseba, ki se skriva za lažnim profilom in trola v imenu stranke, je zdaj odstranila logotipe stranke, ne pa tudi lažne fotografije ali profila. Običajno je praktično prva, ki všečka vse objave na profilu Alenke Bratušek«.

Facebook profil lažne Monike, ki naravnost malikuje Alenko Bratušek, vir: screenshot, Facebook

Gre namreč za lažno Moniko (ki so ji v SAB kreativno nadeli priimek Pintar, seveda izmišljen), ki naj bi bila vneta pripadnica Stranke Alenke Bratušek.

V SAB so si za lažni profil »izposodili« fotografijo resnične Monike (Bakke), filozofinje iz Poljske.

Lažna Monika pa zmeraj trola tiste, ki si prizadevajo za ohranitev Mure, v SAB pa so si za njen (lažni) profil »izposodili« fotografijo resnične Monike (Bakke), filozofinje iz Poljske.

Tako sta zavržne prijeme stranke SAB razkrinkala Uroš Prah in Irena Woelle preko Facebooka.

Na levi lažna, na desni prava Monika, vir: Facebook

Ob opozorilu, da tudi tukaj gre za (očitno) krajo – (tokrat) identitete, je Vezjak spomnil, da tudi podpredsednik SAB, Marko Bandelli, rad objavlja fotomanipulacije.

Razvpiti Bandellijev tvit, za potrebe katerega si je dovolil preprosto ukrasti in ponarediti fotografijo Žurnala24

Bandelli, sicer zvesti član stranke omenjene političarke, pozneje tudi njen osramočeni in odstopljeni kohezijski minister, si je v predvolilnem času leta 2018 dovolil zapis, ki se v celoti glasi: »Predragi prijatelji. To morate delit naprej. Napis, ki potrjuje zakaj smo se in se bomo  borili, vestno in pošteno za nas vse, za našo državo. Danes, v Lj. Hvala. (Stranka Alenke Bratušek bomo volili junija, zanesljivo) @StrankaAB @ABratusek @pavlijj @RomanJakic @MasaKociper«.

Drugi strojevodja - ista kraja.

Šlo pa je dejansko za »fake news« zelo primitivne sorte in zlorabo originalne fotografije, ki jo je omenjeni politik, sedaj celo podpredsednik parlamentarnega odbora za kulturo, za potrebe svoje šefinje brez kakršnihkoli moralnih zadržkov – ukradel in preprosto ponaredil.

Šlo je torej za »fake« fotografijo, šolski primerek fotomontaže.

»Kar je morda dobra novica za Alenko Bratušek, je slaba za resnico in njej zavezano novinarstvo«, je že takrat zapisal Vezjak v tekstu »Kako rešiti Alenko s fotomanipulacijo«.

Izvorna fotografija Žurnala24, fotografa Saše Despota.

Boris Vezjak je povrhu objavil tudi screenshot profila s Facebooka lažne Monike, ki je v eni od svojih številnih hvalnic na račun Bratuškove poudarila, da »verjame, da bo Alenka Bratušek ponovno vodila državo in to še veliko bolje kot Angela Merkel«.

Lažna Monika si je v svoji vnemi v Bratuškovi prepoznala celo slovensko različico nemške kaclerke Angele Merkel.

Vse to kaže, kako je Alenka Bratušek ne le brezmejno častihlepna, ampak da resnično sanja predvsem o vrnitvi za državno krmilo in se brez kritične distance primerja celo z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je res pomembna tudi v evropskem političnem prostoru, kjer je Alenka Bratušek - pogrnila na celi črti.

Težko je namreč pozabiti, kako si je predsednica SAB na evropskem parketu s svojim slabim nastopom v Evropskem parlamentu, ko je bila že na pol izbrana za evropsko komisarko - nakopala samo sramoto ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek