REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vandalizem: oskrunjen Marxov grob, a za Revolucionarno mladino so njegove ideje še kako žive

Vandalizem: oskrunjen Marxov grob, a za Revolucionarno mladino so njegove ideje še kako živeKarl Marx - in oskrunjen grob

Spomenik znanega nemškega filozofa Karla Marxa na pokopališču v severnem delu Londona je poškodovan v vandalskem napadu s kladivom, poroča agencija Reuters.

Kot navajajo britanski mediji, je nagrobnik Marxu, ki je na seznamu britanske kulturne dediščine, poškodovan v vandalskem napadu s kladivom, ki se je zgodil v zadnjih nekaj dneh, je sporočila uprava  pokopališča Highgate.

Nagrobnik Marxu je na seznamu britanske kulturne dediščine,

Fotografije s prizorišča kažejo poškodbe epitafa Karlu Marxu, njegovi soprogi in vnuku.

Hkrati fotografije razkrivajo, da je zaenkrat neznani skrunitelj najbolj besno tolkel prav po napisu imena in priimka še vedno aktualnega misleca.

Na njegovemu spomeniku so, kot pričajo fotografije številnih sodobnih občudovalcev Marxove filozofske šole, ki so jih objavili na družbenih omrežjih -, vklesane naslednje besede: »Filozofi so svet samo različno interpretirali, bistveno pa je, da ga spremenite«.

»Spomenik Karlu Marxu je oskrunjen!«, je prek Twitterja potrdila tudi uprava londonskega pokopališča in javnost ter obiskovalce znova opozorila, da to ni način, kako obravnavati kulturno dediščino.

Revolucionarna mladina Londona je nato sporočila, da »ideje Karla Marxa živijo še naprej in so bolj smiselne kot kajkoli prej«.

Predstavnik pokopališča dr. Ian Dungavell je za londonske medije dejal, da je bil napad očitno v naprej načrtovan, torej »nameren« in usmerjen prav na »Marxa«, saj je poškodbe utrpela le njegova grobnica.

Grobnico, v kateri leži tudi Karlova žena Jenny ter drugi sorodniki, letno obišče veliko turistov.

Nekatri so nemudoma poslali svoje fotografije, na katerih se vidi še nepoškodovan spomenik, kot pripomoček preiskovalcem, da določijo dan in čas objestnega ravnanja.

Revolucionarna mladina Londona je nato sporočila, da »ideje Karla Marxa živijo še naprej in so bolj smiselne kot kdajkoli prej. Toda zdi se, da je grob #KarlMarxa grožnja, tako kot so njegove besede in njegova prepričanja grožnja buržoaziji. Toda lahko napadajo njegov grob, vendar nikoli ne morejo izbrisati njegovih idej.«

Dr. Ian Dungavell ob Marxovem grobu

Dr. Dungavell je za londonski Guardian razkril, da po kotu prask (od leve proti desni) domneva, da je bil napadalec levičar. Toda le v fizičnem pogledu, ne pa tudi ideološko.

Zato je obveljala domneva, da gre za objestno ravnanje desničarskega skrajneža.

Nemški revolucionarni socialist, avtor »Kapitala« in soavtor »Komunističnega manifesta«, je živel v Londonu od leta 1849 do svoje smrti leta 1883.

Tudi v preteklosti je bil njegov grob tarča napadov, najhujši pa se je zgodil leta 1970, ko je bila nanj vržena bomba.

Policija je izjavila, da je izvedla in zaključila preiskavo, ki jo bo nadaljevala v primeru novih informacij...

Obiskovalci znamenitega pokopališča in za mnoge še danes občudovanega filozofa že nekaj časa tarnajo nad visoko ceno vstopnic.

Nekdanji ameriški kongresnik Tim Huelskamp je celo pozval vodstvo Highgate cemetery, da naj nevzdržno stanje čim prej uredi z drugačnim oziroma stalnim virom prihodkov, glede na dejstvo, da ni več živih zanamcev, ki bi za grob oziroma Marxov spomenik - redno skrbeli. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek