REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenska policija zaradi neplačila servisa brez delujočega helikopterja; vsa flota prizemljena

Slovenska policija zaradi neplačila servisa brez delujočega helikopterja; vsa flota prizemljena

V začetku letošnjega leta smo poročali, da slovenska policija še vedno nima delujočega helikopterja, zaradi česar je naloge policije pri helikopterski nujni medicinski pomoči že oktobra lani v popolnosti prevzela Slovenska vojska.

Takrat nam je policija sporočila, da se bo helikopter iz servisa vrnil konec januarja.

Ko smo preverili pri policiji razvoj dogodkov, so nam ta teden odgovorili, da je servis »pri koncu, po uspešno opravljenih testih se bo vrnil v operativno rabo.«

Ko smo pri policiji preverili preverili razvoj dogodkov, so nam odgovorili, da je servis »pri koncu, po uspešno opravljenih testih se bo vrnil v operativno rabo.«

Naši viri blizu Letalske policijske enote (LPE), ki želijo ostati anonimni, pa so dejali, da je servis bil že opravljen, a ker policija še nima zagotovljenih finančnih sredstev za plačilo servisa, helikopter ostaja pri serviserju.

Celotna flota Letalske policijske enote – šest helikopterjev – tako ostaja prizemljena. Floto sestavljajo naslednji helikopterji: Agusta Bell AB-212 (S5-HPB), letnik 1980; Agusta Bell AB-412 (S5-HPA), letnik 1987; helikopterja Agusta Bell AB-206 (S5-HPE in S5-HPD), pridobljena leta 1985; Agusta A-109E Power (S5-HPG) iz leta 2004 in najnovejši helikopter Eurocopter EC-135 P2+ (S5-HPH), ki je bil dobavljen leta 2007.

Ko smo policijo zaprosili za podatke o plovnosti flote in stanju vsakega helikopterja posebej, so nam odgovorili le: »Trenutno so vsi helikopterji v LPE neplovni«. Zadnji helikopter, ki se je tako pokvaril med lanskim poletjem, je bil predzadnji dobavljeni Agusta A-109, je poročal Večer.

Lanskega oktobra je poteklo le eno leto od 50. obletnice delovanja LPE, ki ima svoj sedež na brniškem letališču. Takrat so izpostavili, da enoto sestavlja 40 zaposlenih (od tega 21 pilotov), ki imajo na voljo šest helikopterjev. V prvih 50 letih delovanja so naleteli več kot 50.000 ur, ter poleg opravljanja klasičnih policijskih nalog prepeljali tudi več kot pet tisoč ranjenih oz. obolelih oseb, kot novorojenčkov v inkubatorjih.

Sedaj pa policijski helikopterji ne sodelujejo pri helikopterskemu reševanju, nadzoru prometa, zasledovanju storilcev kaznivih dejanj, prevozu policijskih specialcev, nadzoru državne meje, prevozu tovora, itd., ampak ždijo na tleh zaradi izrabljenosti.

Avgusta Westland helikopter Vir:Wikipedia
Policija še vedno čaka tudi na takšen, že naročen helikopter.                                   Vir: Wikipedia

Posledično je policija lansko leto marca objavila razpis za nakup novega večnamenskega transportnega helikopterja (brez nameščene namenske policijske opreme) v vrednosti največ 19,5 milijona evrov (vključno z DDV), pri čemer bi za vzdrževanje plovila v prvih dveh letih namenili največ 1,3 milijona evrov (z DDV). A ta razpis je potekel brez odziva s strani ponudnikov, zato so konec leta ponovili razpis.

Na ponovljeni razpis, objavljen sredi junija in končan v začetku avgusta, so dobili eno ponudbo in sicer italijanskega podjetja Leonardo, ki je slovenski policiji ponudil dobavo helikopterja AgustaWestland AW169 v vrednosti 14.624.048 evra (z DDV). Na naše vprašanje, kako poteka izvedba pogodbe, so nam na policiji zagotovili, da bo ponudnik »nov helikopter dostavil do 30. 9. 2019«, kot določa pogodba.

Kot že rečeno, ta helikopter ne bo opremljen z namensko policijsko opremo, kot nekateri drugi (sedaj neleteči) helikopterji: video-nadzorni sistem, iskalna luč, infrardeča kamera, ampak bo bil le klasični transportni helikopter, ki bo lahko izvajal tudi helikoptersko nujno medicinsko pomoč.

Kot že rečeno, ta helikopter ne bo opremljen z namensko policijsko opremo, kot nekateri drugi (sedaj neleteči) helikopterji: video-nadzorni sistem, iskalna luč, infrardeča kamera, ampak bo bil le klasični transportni helikopter, ki bo lahko izvajal tudi helikoptersko nujno medicinsko pomoč.

Policija pa želi v letu 2020 kupiti še en transportni helikopter kot tudi dodatni patruljno-izvidniški helikopter. Ali se bo to zgodilo, bo jasno pri oblikovanju proračuna…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek