REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samooklicani "predsednik" razkril, da je imel sestanek z vojaškim vrhom zaradi odstranitve predsednika Venezuele

Samooklicani Juan Guaidó in Nicolás Maduro

Vodja venezuelske opozicije Juan Guaidó je razkril, da je imel tajne sestanke z vojaškim vrhom o njihovi podpori glede odstranitve predsednika Nicolása Madura. Guaidó je pogovore razkril v članku za New York Times.

Predsednik parlamenta Guaidó se je v začetku meseca razglasil za začasnega predsednika, pri čemer so ga podprle ZDA, Kanada, več latinsko-ameriških držav ter tudi nekatere evropske države.

Predsednik parlamenta Guaidó se je v začetku meseca razglasil za začasnega predsednika, pri čemer so ga podprle ZDA, Kanada, več latinsko-ameriških držav ter tudi nekatere evropske države.

Maduro še vedno ima podporo tradicionalnih zaveznic Rusije in Kitajske, hkrati pa poglablja odnose s Turčijo.

Donald Trump
Donald Trump | VIR: Pixsell


Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo tvitnil, da je govoril z vodjo opozicije in da podpira njegov »zgodovinski prevzem predsedstva«, kot tudi da se je »boj za svobodo pričel«. Danes naj bi britanski zunanji minister Jeremy Hunt naslovil poziv na članice EU, da se proti ključnim ljudem v Venezueli uvedejo sankcije.

V zadnjih letih je državo zapustilo že okoli tri milijone ljudi, poroča BBC . Od kar je Maduro 10. januarja prisegel za svoj drugi predsedniški mandat, potekajo po Venezueli številni protesti. V sredo so se širom države ponovno odvijale demonstracije v podporo Guadia ter proti Maduru.

Protesti, ki naj bi potekali v več kot pet tisoč mestih in vaseh, so zahtevali drugačno prihodnost za Venezuele, opozarjali na medicinsko krizo, … pri čemer so tudi opozarjali, da nočejo zapustiti svoje domovine. 

V Caracasu se je pojavil sam Guadio, ki ima trenutno prepoved s strani vrhovnega sodišča, da zapusti državo, ki je dejal: »Nočemo zapustiti države. Želimo, da se ljudje vrnejo.« 

S protestniki se ni v živo soočil Maduro, ampak jih je nagovoril preko televizije. Obdan z visokimi vojaškimi poveljniki, je spraševal vojake in častnike: »Ali ljubite domovino? Ali boste branili ustavo? Ali boste branili svojega vrhovnega poveljnika?« Odgovor se je vedno glasil: »Da, vrhovni poveljnik«.

Nicolas Maduro z vojaki Vir:Twitter
Nicolas Maduro z vojaki    Vir:Twitter
Obdan z visokimi vojaškimi poveljniki, je spraševal vojake in častnike: »Ali ljubite domovino? Ali boste branili ustavo? Ali boste branili svojega vrhovnega poveljnika?«

V nagovoru je ponovil obtožbe proti ZDA, da ga hočejo odstraniti s položaja, pri čemer je Američane hkrati opozoril, da naj se izognejo drugemu Vietnamu. 

Visoki ameriški predstavniki so opozorili Madura, da se nič ne sme zgoditi Guadiu, ki je zakonito izvoljeni vodja parlamenta, sestavljen večinoma iz predstavnikov opozicije.

Heiko Maas, foto: SPD/ Flickr
Včeraj je nemški zunanji minister Heiko Maas dejal, da je očitno, da mora Maduro odstopiti: »Da smo jasni: Nicolas Maduro je brez kakršnekoli demokratične legitimnosti. On ni demokratično izvoljen predsednik Venezuele«.

Včeraj je nemški zunanji minister Heiko Maas dejal, da je očitno, da mora Maduro odstopiti: »Da smo jasni: Nicolas Maduro je brez kakršnekoli demokratične legitimnosti. On ni demokratično izvoljen predsednik Venezuele«. Posledično je pozval k novim, pravičnim volitvam, kjer lahko nastopi tudi opozicija, poroča DW .

Recep Tayyip Erdogan je tako izrazil neomajno podporo Maduru: »Moj brat, ostani močan.«

Medtem ko zamenjavo Maduro zdaj zahteva že več kot 20 držav, so se odnosi med venezuelskim režimom in Turčijo v zadnjem času okrepili. Recep Tayyip Erdogan je tako izrazil neomajno podporo Maduri: »Moj brat, ostani močan.« Politična podpora naj bi bila kmalu vidna tudi na gospodarskem področju.

Tayyip Erdogan
Tayyip Erdogan

Že lani so iz Venezuele v Turčijo izvozili za okoli 900 milijonov dolarjev zlata, pri čemer se je Venezuela odločila, da bo Turčija prečistila plemenite kovine, kar so sedaj za Venezuele delali v Švici. Turčija pa je v Venezuelo poslala večje količine hrane kot humanitarno pomoč, je poročal DW .

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek