REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Nemčiji zvezna policija lani aretirala več kot 38 tisoč ilegalnih migrantov

V Nemčiji zvezna policija lani aretirala več kot 38 tisoč ilegalnih migrantov

Nemška zvezna policija je med januarjem in novembrom lani aretirala več kot 38 tisoč ilegalnih migrantov. A oblasti opozarjajo, da je število ilegalnih migrantov v Nemčiji večje.

Številke, ki jih je za DW razkrila nemška zvezna policija, zajema le migrante, ki so jih dobili pri ilegalnem prečkanju meje.

Večino prijetih so našli pri prečkanju kopenske meje in sicer 28.141, pri čemer je večina (10.319) prečkala avstrijsko-nemško mejo. 

Večino prijetih so našli pri prečkanju kopenske meje in sicer 28.141, pri čemer je večina (10.319) prečkala avstrijsko-nemško mejo. 

A preseneča število ljudi (9.274), ki so v Nemčijo ilegalno prišli z letali in so jih tako prijeli na letališčih brez ustreznih dokumentov. Več kot 1.128 migrantov so prijeli v morskih pristaniščih.

Narodnostna sestava kaže raznolikost: večina jih je državljanov Afganistana, Nigerije, Iraka, Sirije in Turčije. 

A policija opozarja, da so številke prijetih večje, ker v teh niso vključeni ilegalci, ki so bili prijeti pozneje v sami Nemčiji ter ne neposredno po prehodu meje. Tudi število prijetih ilegalcev na meji z Avstrijo je večje, ker so tu izvajali največji nadzor meje. Posledično so na drugih predelih meje zabeležili oz. zajeli manjše število ljudi. Na meji s Češko so odkrili 3.931, s Švico 3.724 in s Francijo 3.406 ilegalcev.

Število registriranih ilegalnih prihodov od leta 2015, ko je migrantska kriza dosegla višek, vsako leto pada. Leta 2015 je nemška zvezna policija odkrila več kot 217.000 ljudi, ki so ilegalno hoteli prečkati mejo, medtem ko je lani število padlo že na dobrih 50 tisoč. 

Ker je največ ilegalnih migrantov prišlo preko Avstrije, so v letu 2015 uvedli ponovni nadzor te meje, ki so ga odpravili šele junija 2018.

Ker je največ ilegalnih migrantov prišlo preko Avstrije, so v letu 2015 uvedli ponovni nadzor te meje, ki so ga odpravili šele junija 2018. Nadzor meje z drugimi državami ni bil nikoli zaostren.

Kljub temu, da so Nemčija in vse sosednje države članice  schengenskega sporazuma, Nemčija še vedno nadaljuje preverjanje osebnih dokumentov na avtobusih in vlakih, a to naj bi tudi v kratkim odpravili, saj je Sodišče Evropske unije ugotovilo, da so taki nadzori v nasprotju s schengenskim sporazumom.

Trenutno o tem odloča še nemško zvezno upravno sodišče. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek