REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poljska: novinarji razkrili klavnico, kjer so ilegalno klali obolelo govedo

Poljska: novinarji razkrili klavnico, kjer so ilegalno klali obolelo govedo

Poljska televizija TVN 24 je objavila posnetek iz poljske klavnice, ki nazorno prikazuje ilegalni zakol obolelega goveda, zaradi česar obstajajo utemeljeni sumi, da je neprimerno meso prišlo v trgovine. 

Posnetek tako prikazuje, da so obolele krave zaklali ponoči, izven rednih ur in tako brez potrebnih veterinarskih nadzorov. 

Krave so bile tako obolele in izčrpane, da so jih iz tovornjakov po tleh zvlekli v klavnico. Zaradi ilegalnega delovanja sedaj ni znano, kam je šlo tu neprimerno meso. 

Krave so bile tako obolele in izčrpane, da so jih iz tovornjakov po tleh zvlekli v klavnico. Zaradi ilegalnega delovanja sedaj ni znano, kam je šlo tu neprimerno meso. 

Poljska veterinarska inšpekcija je podala izjavo, da so bili o primeru nelegalnega zakola v klavnici blizu mesta Ostrow Mazowiecka, na severovzhodu Poljske, obveščeni in da so v noči iz 14. na 15. januar, skupaj s policijo, opravili preiskavo prostorov. 

Odkrili so osem obolelih krav, katere so ubili nemudoma, da bi končali njihove mučenje. »Med pregledom so identificirali lastnike živali, kot tudi posrednika, ki je prevažal govedo, nezmožno potovanja in osebje klavnice, ki je odgovorno za dobrobit živali«, so še zapisali. 

Veterinarska inšpekcija je odredila izredni nadzor vseh klavnic v regiji in policija trenutno preiskuje vse kupce oz. prodajalce neprimernega mesa. 

Ker je Poljska članica EU in je sedma največja proizvajalka govejega mesa znotraj unije, se sedaj poraja možnost, da je meso bilo poslano (tudi) v tujino.

Ker je Poljska članica EU in je sedma največja proizvajalka govejega mesa znotraj unije, se sedaj poraja možnost, da je meso bilo poslano (tudi) v tujino. Leta 2017 so na Poljskem izdelali okoli 558.500 ton govejega mesa in mesnih izdelkov, pri čemer doma porabijo samo okoli 2 odstotka vsega mesa, poroča BBC

Posledično obstaja bojazen ponovitve škandala s konjskim mesom, ki je izbruhnil leta 2013, ko je bilo razkrito, da so konjsko meso prodajali kot govejo.

Na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin smo se obrnili z vprašanji, če so seznanjeni s tem primerom in če je tako meso prišlo v Slovenijo. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek