REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brazilija na ulice Fortaleze proti kriminalcem poslala vojake

Brazilija na ulice Fortaleze proti kriminalcem poslala vojakevir: Pixsell

Brazilija je na ulice mesta Fortaleza na severu države poslala okoli 300 vojakov, ki bodo poskušali preprečiti nadaljnje uničevanje s strani kriminalnih skupin.

Ministrstvo za pravosodje je zaprosilo za vojaško pomoč, potem ko je ta teden v mestu izbruhnilo množično nasilje in obsežen vandalizem. 

V lokalnih zaporih so uvedli nove, strožje ukrepe, s katerimi hočejo omejiti moč kriminalnih skupin v zaporih.

V lokalnih zaporih so uvedli nove, strožje ukrepe, s katerimi hočejo omejiti moč kriminalnih skupin v zaporih. Ukrepi so sprožili več ducat napadov na trgovine, banke in avtobuse. 

Med drugim so v zaporih blokirali signale mobilne tehnologije, s čimer so preprečili njihovo – do sedaj neovirano – komuniciranje s svobodnim svetom. Hkrati so ukinili dosedanjo politiko ločevanja članov različnih kriminalnih skupin, zaradi česar so znotraj zaporov izbruhnili spopadi med njimi. 

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro | vir: Pixsell

Napotitev vojakov se je zgodila le nekaj dni po zaprisegi novega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki je v volilni kampanji napovedal strožji boj proti kriminalu. Bolsonoro naj bi tako že pozdravil odločitev pravosodnega ministra Sergia Mora kot »prikladno, hitro in učinkovito.« 

Moro je v Braziliji poznan predvsem po obsežni preiskavi v brazilsko korupcijo, poimenovani Operacija avtopralnica, v kateri so razkrili kriminalno sodelovanje gospodarstvenikov in politikov. 

V petem največjem brazilskem mestu vladajo izjemne razmere, saj so kriminalci pričeli požigati tudi gasilske postaje, s čimer so še povečali škodo, ki jo povzročajo na infrastrukturo.

V petem največjem brazilskem mestu vladajo izjemne razmere, saj so kriminalci pričeli požigati tudi gasilske postaje, s čimer so še povečali škodo, ki jo povzročajo na infrastrukturo.

Nasilje je izbruhnilo prav na višku počitnic, ko so se v mesto zgrinjali številni turisti, tako domači kot tuji. 

Fortaleza izgredi, Brazilija
vir: Pixsell

Prihod vojakov je bil pozitivno sprejet s strani prebivalcev, saj so zaradi vojaških patrulj pričeli odpirati trgovine, kot tudi uporabljati avtobusni prevoz. Na vsak avtobus so tako namestili tri oborožene vojake, ki zagotavljajo varnost, poroča BBC.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek