REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija bo uvedla svoj digitalni zakon; EU še išče soglasje članic

Avstrija bo uvedla svoj digitalni zakon; EU še išče soglasje članicVIR: Insajder

Potem, ko je Francija uvedla digitalni davek, zdaj isto namerava storiti Avstrija. Primarne tarče novega zakona so štirje tehnološki giganti, t. i. skupina GAFA: Google, Apple, Facebook in Amazon

Istočasno pa na nivoju Evropske unije potekajo pogajanja o uvedbi davka na spletna podjetja, ki bi veljal za celotno evropsko področje. 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v soboto napovedal uvedbo novega davka na večja spletna in tehnološka podjetja.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v soboto napovedal uvedbo novega davka na večja spletna in tehnološka podjetja. Osnutek davka bo predvidoma predstavljen že v januarju, pri čemer naj bi v veljavo stopil že leta 2020.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz
Avstrijski kancler Sebastian Kurz | vir: Pixsell

Kurz je predstavil osnovni cilj zakona: »obdavčiti podjetja, ki na spletu ustvarjajo velike dobičke, hkrati pa ne plačujejo skoraj nič davkov«. Pri tem je izpostavil prav Facebook in Amazon. 

Evropska unija je ocenila, da taka podjetja na ravni EU povprečno plačajo le okoli devet odstotkov na dobiček, medtem ko preostala podjetja plačajo 23 odstotkov. 

Bruno Le Maire
Bruno Le Maire | vir: Pixsell
Francija bo že s 1. januarjem pričela obdavčevati skupino GAFA, pri čemer je francoski finančni minister Bruno Le Maire ocenil, da bo Francija samo naslednje leto zbrati dodatnih 500 milijonov evrov. 

Francija bo že s 1. januarjem pričela obdavčevati skupino GAFA, pri čemer je francoski finančni minister Bruno Le Maire ocenil, da bo Francija samo naslednje leto zbrati dodatnih 500 milijonov evrov. 

Prav Francija je predhodno oblikovala predlog zakona o digitalnem davku za celotno EU, a je naletela na nasprotovanje več članic.

Pri tem je prednjačila Irska, ki ima izjemne nizke davke in tako privablja številna tehnološka podjetja, poroča DW. 
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek