REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Padec NLP-ja ali ogromnega meteorita povzročil apokaliptično razdejanje: Ruse je strah, da krivec ni meteorit!

Padec NLP-ja ali ogromnega meteorita povzročil apokaliptično razdejanje: Ruse je strah, da krivec ni meteorit!NLP-Sibirija

Pred nekaj dnevi je v regiji Habarovsk v Rusiji padel velik meteorit, ki je sprva treščil v vrh vulkana, nato pa zgrmel v strugo reke Bureya na ruskem daljnem vzhodu.

Oblasti ne izključujejo niti uvedbe izrednih razmer, je opozoril deželni glavar Verhnjekolimskega rejona Aleksej Maslov.

Aleksej Maslov in prizorišče incidenta, vir Siberian Times
Aleksej Maslov in prizorišče incidenta, vir: Siberian Times in RT

Tudi velikanski zemeljski plaz na vzhodu Rusije je najbrž povzročil padec meteorita, zdaj pa sta se pojavili še dve novi teoriji.

RT poroča, da je »neznano tvrobo« podobno meteorju, ki je zamašila rečno strugo, lahko povzročila bodisi eksplozija masivne bombe bodisi neznani leteči predmet (NLP).

Po prvi, je zaenkrat »neznano tvrobo« podobno meteorju, ki je prekrila rečno strugo, lahko povzročila eksplozija masivne bombe, po drugi pa neznani leteči predmet (NLP), poroča Russia Today.

RT se hkrati sprašuje, ali je sploh res in možno, da je meteorit znova zadel Rusijo, da pa nihče tega dejstva sploh ni registriral?

Iz fotografij, posnetih na mestu nenavadnega dogodka v rejonu Habarovsk je razvidno, da je porečje reke Bureye, dolgo približno 628 kilometrov, delno blokirano z monumentalno steno.

Nagrmadeno skalovje v rečni strugi, vir: Siberian Times

Vrh bližnjega hriba izgleda kakor da bi bil odrezan in je skupaj s skalami, ki so se odkrušile s pobočja, oblikoval nov, 160-metrski hrib sredi struge.

Ruske oblasti tavajo v temi in dokaj neuspešno poskušajo dognati kaj se je sploh zgodilo v Sibiriji.

Lokalni mediji poročajo, da so vaščani izpovedali, da so deli sten zelo vroči in da so jasno vidni »zunajzemeljski fragmenti meteorita«.

Aleksej Maslov ne skriva, da oblasti še vedno »poskušajo ugotoviti, kaj se je sploh zgodilo« v Sibiriji.

»Poskušamo najti razlago za ta incident. Vztrajam, da je bil to meteorit, ki je bil res ogromen, če je lahko prekril strugo s plastjo skalnatega materiala višine 40 metrov. Na območje sta bili poslani dve skupini: ena iz Verhnjekolimskega rejona, druga pa iz regije Amur. Imata satelitski telefon in dozimetre za določanje ravni sevanja. V hidroelektrarni Burey je bil že nekaj dni zabeležen zmanjšan pretok vode v umetno jezero, toda strokovnjakom ni uspelo ugotoviti vzroka tega pojava. Upam, da bomo kmalu dobili podrobnejše informacije,« je dejal Maslov.

Boris Shustov in dr. Evgenij Zubko, vir: Siberian Times

Njegovo teorijo je podprl dr. Evgenij Zubko, strokovnjak za kozmični prah na Oddelku za naravoslovje Daljnevzhodne federalne univerze. Dr. Zubko je dodal, da je lokalno prebivalstvo sicer zaznalo »udarni val«.

»Ali bomo sploh lahko našli fragmente meteorita, je odvisno ne le od parametrov padca samega, ampak tudi sreče«, je sklenil dr. Zubko.

O incidentu, ki ima katastrofalne razsežnosti je bil obveščen tudi ruski državni vrh oziroma minister za izredne razmere Rusije.

Kljub temu pa je Maslov pozneje popravil svojo prvotno izjavo in poudaril, da je nenavadnemu dogodku v strugi reke Bureya lahko botrovala »eksplozija, bomba ali - padec letala«.

Vendar pa ni nobenih poročil o izstrelitvi vojaških projektilov na tem področju, zlasti pa ni poročil o strmoglavljanju kakršnegakoli letala, niti glede domneve, da bi Rusi preizkusili kakršnekoli bombe.

»Struga je blokirana s hribom širine do 800 metrov«, poudarja Maslov v upanju, da bo dognal razloge nenavadne katastrofe.

Vir: YouTube

»Tvorba« sredi struge je med tem zrasla s prvotnih 80 na 160 metrov nad gladino reke. Nastal je plaz, ki že izgleda kot grozeči hrib. Profil struge Bureye je v celoti zatrpan na lokaciji, ki je približno 70 kilometrov oddaljena od najbližjega naselja.

Na spletu so že objavili posnetke z lokacije padca meteorita. Avtor video posnetka trdi, da je domnevno nebesno telo oblikovalo velikanski jez, ki bi lahko dokončno blokiral pretok vode v reki. O tem je bil obveščen tudi ruski državni vrh oziroma minister za izredne razmere Rusije.

Maslova tolaži dejstvo, da posebne naprave niso zaznale sevanja. Verjame, da je zaenkrat neznani predmet »padel pod zelo ostrim kotom, raztrgal hrib in skalovje razpršil po rečni strugi.«

Nekoč - rečna struga, vir: Siberian Times
Lepo se vidi, da je nekaj doletelo, se odbilo od vrha hriba in zgrmelo v strugo. Smrdi na vodikov sulfid in na nekaterih mestih je razvidno, da uhajajo hlapi«, pišejo ruski mediji.

Prve fotografije in posnetki, ki so se pojavili, kažejo nekega človeka, kako se sprehaja na vrhu novo oblikovanega hriba in z roko razkazuje novo situacijo.

Lokalni lovec Anton Ivanov je pripomnil, da je že 14. decembra odkril dramatično spremenjen relief v tem delu države, vendar so se fotografije pojavile šele zdaj.

Siberian Times pa poroča, da naj bi se incident zgodil že v začetku decembra.

»Kaj takega ne vidite vsak dan. Kakšna je to bila moč, kakšne so zdaj razmere … Je ogromno prsti pomešane s skalovjem, več tisoč ton. Lepo se vidi, da je nekaj doletelo, se odbilo od vrha hriba in zgrmelo v strugo. Smrdi na vodikov sulfid in na nekaterih mestih je razvidno, da uhajajo hlapi«, piše v poročilih ruskih medijev.

Še ena od teorij ne izključuje, da je območje prizadel zelo močen potres.

Aleksej Mikinov, regionalni direktor Ruskega geografskega društva, pravi, da je povsem mogoče, da je šlo za izjemno močen potres.

»Nemogoče je, da bi človek kaj takega storil. Ali so začeli neka skrivnostna dela, ali pa se je tukaj zrušili NLP«, so trdno prepričane priče skrivnostnega dogodka.

Toda ker ni nobenega poročila o tako močnem premikanju tal v tem delu sveta v omenjenem obdobju, Mikinov nato hitro doda, da je »možen razlog incidenta lahko tudi meteorit, seveda«.

Kljub temu Boris Shustov, vodja astronomskega inštituta Ruske akademije znanosti opozarja, da noben meteorit te velikosti, ki bi lahko povzročil tako gromozansko škodo, ni bil zaznan, da bi vstopil v zemeljsko atmosfero.

Ob reki Bureyi nekateri prebivalci prisegajo, da so našli koščke vročih kamnin, torej dele meteorja. Drugi jim vneto nasprotujejo in trdijo, da je za nerazložljiv fenomen krivo – zunajzemeljsko dejanje.

»Nemogoče je, da bi človek kaj takega storil. Ali so začeli neka skrivnostna dela, ali pa se je tukaj zrušili NLP«, so trdno prepričane priče skrivnostnega dogodka.

Zaradi lažje ocene nastalega položaja so ruske oblasti vključile v preiskavo tudi izsledke, pridobljene prek satelitov iz vesolja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek