REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sabotaža stoletja: "Skrivnostna poškodba na ruskem sojuzu je bila namerno izvrtana v - vesolju"

Sabotaža stoletja: Vir: NASA

Dva ruska astronavta sta pred vrnitvijo na Zemljo prebila več kot sedem ur v "odprtem vesolju", da bi "zakrpala" luknjo na zunanjem delu vesoljskega plovila sojuz MS-09.

Direktor ruske državne vesoljske agencije Roskomos Dmitrij Rogozin je nedavno razkril dokaj neverjetne predpostavke o vzroku okvare na vesoljskem plovilu sojuz.

Napaka je bila odkrita že konec avgusta, ko so instrumenti na Mednarodni vesoljski postaji pokazali rahel padec pritiska.

S škarjami in noži sta odrezala poškodovano oplato in izolacijo okoli skrivnostne (sicer zelo majhne) razpoke, skozi katero je uhajal zrak.

Kozmonauta Oleg Kononenko in Sergej Prokopjev sta naposled pred vrnitvijo na Zemljo, 20. decembra našla luknjo premera dveh milimetrov.

S škarjami in noži sta mukoma odrezala poškodovano oplato in izolacijo okoli skrivnostne (sicer zelo majhne) razpoke, skozi katero je uhajal zrak.

Dodatno težavo za ruska kozmonavta je predstavljalo dejstvo, da snovalci sojuza niso predvideli, da bi lahko sploh prišlo do take ali podobne poškodbe ali napake, ki bi terjala popravilo v vesolju.

Snovalci sojuza niso predvideli, da bi lahko sploh prišlo do take ali podobne poškodbe, ki bi terjala popravilo v vesolju.

Vzdrževalna dela na postaji so tudi sicer težavna, toda v tem primeru je bilo delo še težje, ker na zunanjosti sojuza ni nobenih držal.

Prav na to obupno "težavico" je nemudoma opozoril Koronenko: "Ničesar ni, kjer bi se prijel, to pa je problem."

Ruska stran je poudarila, da sta kozmonavta pri popravilu zavarovala in shranila vzorce, ki sta jih poslala na Zemljo, da bi se ugotovilo, kaj je povzročilo luknjo na sojuzu, ki bi lahko spravila v nevarnost posadko oziroma samo plovilo, pritrjeno na Mednarodno vesoljsko postajo.

Vodilni ruski mediji so ob novici o skrivnostni poškodbi sprva špekulirali, nato pa zelo vneto poročali, da je dejansko šlo za - sabotažo.

Obtožbe so postale sila resne, ko jih je javno izpostavil Dmitrij Rogozin, a NASA nato izbrisala posnetke sporne luknjice.

Rogozin je v enem od intervjujev namreč zavrnil možnost, da je sojuz poškodoval meteor: "Obravnavamo vse teorije. Takoj smo izključili vpliv oziroma možnost poškodbe zaradi udara majhnega meteorja. Prezgodaj je sklepati, toda za zdaj vse kaže, da je to naredil človek. Vidni so sledovi vrtanja na mestu poškodbe. Luknja bi lahko nastala na Zemlji, toda - najbrž pa je bila izvrtana v vesolju samem."

Afera je postala znova aktualna, ko sta se ruska astronavta pred vrnitvijo na Zemljo lotila popravila sojuza. Rogozin namreč ni zanikal teorijo o sabotaži, saj je pritrdil lastni izjavi iz septembra, da je preiskava izključila možnost tovarniške napake.

Dmitrij Rogozin in poškodovani sojuz MS-09.  Vir: Twitter

Rogozin je namreč sumil ameriške astronavte, ki se nahajajo na Mednarodni vesoljski postaji, da so namerno povzročili luknjico na sojuzu in to ne iz same postaje ampak v vesolju zato, ker so upali, da bodo na ta način lahko spravili bolnega člana posadke čim prej nazaj na Zemljo.

Zahtevno popravilo    Vir: YouTube, NASA

Združene države so ostro zanikale vpletenost v omenjeno nezaslišano dejanje. Ruska stran pa je kljub temu vztrajala pri sumih, glede na dejstvo, da je bila poškodovana le "ruska stran" postaje, o čemer so poročali tudi ameriški in britanski mediji.

K sreči del, kjer je bila luknjica, ni del plovila, s katerim so se trije astronavti v četrtek po šestih mesecih bivanja v vesolju naposled vrnili na Zemljo.

Preiskava o domnevni sabotaži pa bo šele pokazala, kdo je dejansko zakrivil poškodbo sojuza MS-09 … In če je res šlo za "sabotažo stoletja".

Komentarji