REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

S streljanjem in metanjem bomb na njih pripravili Pakistance, da kupijo njihova vozila

S streljanjem in metanjem bomb na njih pripravili Pakistance, da kupijo njihova vozilaLazar 2 Vir:Wikipedia

Pakistanska policija se je nedavno odločila, da v močni konkurenci različnih proizvajalcev oklepnih vozil od Srbije kupi najmanj 20 oklepnih vozil Lazar 8X8, ki jih že od avgusta leta 2013 preizkuša tudi pakistanska vojska. Novinarje pa je zanimalo, kako so se na koncu sploh odločili za vozila srbskega proizvajalca.

Usodni trenutek, v katerem so se strokovnjaki iz Pakistana odločili za »Lazarje« pa se je zgodil tedaj, ko so v Srbiji predstavnikom te države priredili »pravi ognjemet s streljanjem.«

Srbija je bila edina država, ki nam je pokazala demonstracijo v živo, tako da so na nas streljali in metali bombe na naše vozilo, medtem ko smo mi bili v njem

»Srbija je bila edina država, ki nam je pokazala demonstracijo v živo, tako da so na nas streljali in metali bombe na naše vozilo, medtem ko smo mi bili v njem.

Razen tega so nam ponudili predajo vozil v dveh fazah,« je dejal Dost Ali Baloch, nekdanji funkcionar policije pokrajine Sind, ki je bil kot del strokovnega tima pred dvema letoma tudi v Srbiji.

Srbija je ponudila Pakistanu, da vozila izdela v dveh fazah, ob tem pa je leta 2013 ponudila tudi najnižjo ceno okoli 11 milijonov dolarjev za nakup 20 oklepnih vozil.

V Pakistanu imajo sicer z bojem proti teroristom in kriminalnimi družbami velike težave. Vozila, ki so jih imeli policisti doslej, so imele tako tanke oklepe, da so jih zlahka prebijale krogle iz strelnega orožja, zato je bilo med policisti tudi več žrtev.

Lazar 2 Vir: amyrecognition.com

V »Lazar« je ob tem vgrajen motor z 500 konjskimi močmi, ki mu na ravni cesti omogoča, da razvije hitrost 100 kilometrov na uro. Novi oklep naj bi imel zaščito po NATO STANAG standardu »4 plus«, ki jo je spredaj mogoče dvigniti na stopnjo 5.

V vozilu je lahko devet vojakov (ki lahko tudi streljajo iz vozila) in trije člani posadke. Vozilo ima za nadzor pred seboj kamero s kotom vidnosti 180 stopinj, znotraj pa so tudi monitorji za kamere, ki so nameščene na vseh straneh vozila. Kako je vozilo videti, si je mogoče ogledati tudi na posnetku.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek