REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ladja za reševanje migrantov Aquarius prenehala z delovanjem

Ladja za reševanje migrantov Aquarius prenehala z delovanjemLadja Aquarius Vir: Pixell

Nevladne organizacije, ki so najele ladjo Aquarius za reševanje migrantov in beguncev iz Sredozemlja, so sporočile, da bo ladja prenehala z delovanjem. Razlog naj bi bila »kampanja blatenja« s strani evropskih vlad. 

Dejansko je ladja prenehala z delovanjem že konec septembra, ko je izgubila panamsko registracijo in je obtičala v francoskem pristanišču Marseille.

Zdravniki brez meja (MSF), ki so bili prisotni pri delovanju ladje, so v četrtek sporočili, da so prenehali svoje operacije po rešitvi desetine tisočev migrantov pred utopitvijo v Sredozemskem morju.

Zdravniki brez meja (MSF), ki so bili prisotni pri delovanju ladje, so sporočili, da so prenehali svoje operacije po rešitvi desetine tisočev migrantov pred utopitvijo v Sredozemskem morju. 

Nadaljnja ovira za delovanje ladje je tudi nalog Italije o zasegu; povod za to je bila obtožba, da je ladja v morju pri južni Italiji ilegalno izpuščala toksične odpadke. Obtožbe so pri MSF zanikali. 

»To je rezultat dolge kampanje, ki jo vodi italijanska vlada in jo podpirajo druge evropske države, da delegitimizirajo, blatijo in ovirajo človekoljubne organizacije, ki nudijo podporo ranljivim ljudem,« so zapisali pri MSF v sodelovanju s francosko nevladno organizacijo SOS Mediterranee

Dalje so še poudarili: »Skupaj s slabo zasnovano zunanjo politiko Evropske unije o migraciji, je ta kampanja spodnesla mednarodna pravna in humanitarna načela. Brez takojšnje rešitve za te napade, MSF in SOS Mediterranee nimata druge možnosti, kot prenehati operacije s Aquariusom.«

Ladja Aquarius Vir:Pixell
Ladja Aquarius | Vir: Pixsell
Ladja je bila aktivna od februarja 2016, pri čemer je rešila več kot 30 tisoč migrantov, predvsem tistih, ki so odpluli iz Libije proti Italiji na neprimernih plovilih.

Ladja je bila aktivna od februarja 2016, pri čemer je rešila več kot 30 tisoč migrantov, predvsem tistih, ki so odpluli iz Libije proti Italiji na neprimernih plovilih. Lansko leto je pri libijski obali delovalo pet ladij nevladnih organizacij, a s koncem delovanja Aquariusa tam ne deluje nobena več.

Upad delovanja nevladnikov pri Libiji je povezan tudi z znižanjem števila migrantov, ki iz Libije odplujejo proti Evropi. Tihotapske mreže so bile v letošnjemu letu razbite oz. onemogočene, hkrati pa je libijska obalna straža pričela prestregati plovila tihotapcev. 

V letošnjemu letu so se pričele težave za ladjo, saj sta tako Malta kot Italija, kjer je ladja predhodno odložila migrante, pričeli zavračati njihov prihod, še poroča DW.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek