REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koper: Popoviču spodletelo, Bržan ostaja župan

Koper: Popoviču spodletelo, Bržan ostaja županAleš Bržan in Boris Popovič

Dosedanji župan Kopra Boris Popovič je v svojem ugovoru zaradi rezultata volitev trdil, da nekaterim volivcem ni bilo omogočeno glasovanje na domu in da so bile nekatere glasovnice izločene kot neveljavne, čeprav naj bi bila volja volivca jasno izražena.

Aleš Bržan pa je v ugovoru opozoril na neskladje med zapisniki in volilnimi imeniki. Zato je Popovič, ki je v drugem krogu za las izgubil županske volitve, vložil ugovor na delo volilnih organov in zahteval ponovno štetje glasov.

Na dan volitev je bilo v Kopru precej dramatično. Bržan je bil pred štetjem glasov, ki so prispeli po pošti, v prednosti za 12 glasov.

Po pošti je sicer prispelo 46 glasovnic, med njimi ena neveljavna. Po štetju je volilna komisija sporočila, da je za Popoviča glasovalo 25 volivcev, za Bržana pa 20, tako da je Bržan na koncu prejel sedem glasov več od Popoviča.

V primeru spora bo o njem na koncu odločalo upravno sodišče, Koper pa bo še nekaj mesecev brez župana.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je sporočil, da zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic, veljavnih in neveljavnih, na vseh voliščih v Mestni občini Koper.

"Seveda navajamo tudi določene kršitve, ki so se zgodile med samimi volitvami, in pričakujemo, da bo občinska volilna komisija našemu ugovoru sledila, da bomo glasovnice prešteli in da bo s tem tudi spremenjen izid," je dodal Matoz.

Občinska volilna komisija (OVK) se je morala odločiti do 6. decembra do polnoči in je to tudi storila. V celoti je zavrnila tako ugovor Borisa Popoviča kot ugovor Aleša Bržana. S tem je izid volitev nespremenjen in novoizvoljeni župan Kopra ostaja Aleš Bržan, je po seji povedal predsednik komisije Miloš Šenčur.

Po seji je predsednik občinske volilne komisije povedal, da so v celoti zavrnili ugovore obeh kandidatov. Število glasov se je sicer spremenilo, a izid ostaja nespremenjen, zato Aleš Bržan ostaja župan Kopra.

Boris Popovič

Navedbe o domnevnih nepravilnostih so se nanašale na 16 različnih volišč. Ponekod je šlo za domneve, da je volilni odbor napačno prešteval tako prejete kot oddane glasovnice, zato je moral OVK v sodelovanju s predsednikom volilnega odbora ponovno prešteti vpisane v volilni imenik, tiste, ki so glasovali, ter število glasov in glasovnic, ki jih je prejel posamezni kandidat.

Zanimivo pa je tudi, da se število glasov po vsakem štetju v Kopru - spreminja.

Popovič je pred sejo občinske volilne komisije, ki se je v uvodnem delu tudi sam udeležuje, medijem povedal, da pričakuje, da bo OVK ugodil njegovemu ugovoru. Popovičev odvetnik Franci Matoz pa je dodal: "Pričakujemo, da se vse glasovnice še enkrat preštejejo, preverijo, da bo vsak dvom odpravljen."

Če bo komisija zavrnila ugovor, bodo o nadaljnjih korakih razmislili po tem, ko bo OVK svojo odločitev obrazložil, je napovedal Matoz. Sicer pa je Matoz dodal, da ne gre za nezaupanje v delo volilnih odborov, ampak za verjetnost, da glede na število vseh glasovnic in na tesen izid pride do napak, "in zato je bolje odpraviti vsak dvom".

Če bodo dvomi ostali, pa bo o njih najprej odločal občinski svet, nato pa morda še upravno sodišče. V tem primeru pa bi lahko bil Koper še več kot dva meseca brez župana.

Prav tako zanimivo pa je tudi, da se število glasov po vsakem štetju v Kopru - spreminja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek