REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenska Florida: Popovič vložil ugovor na delo volilnih organov, zahteva ponovno štetje glasov

Slovenska Florida: Popovič vložil ugovor na delo volilnih organov, zahteva ponovno štetje glasovStranki Koper je naš in Slovenija za vedno, ki ju vodi Koprski župan Boris Popovič ne upoštevata upravljanje dobrega poslovanja

Koprski župan Boris Popovič, ki je v drugem krogu po neuradnih podatkih za las izgubil županske volitve, je vložil ugovor na delo volilnih organov in zahteval ponovno štetje glasov.

Bržan je bil pred štetjem glasov, ki so prispeli po pošti, v prednosti za 12 glasov. Po pošti je sicer prispelo 46 glasovnic, med njimi ena neveljavna. Po štetju je volilna komisija sporočila, da je za Popoviča glasovalo 25 volivcev, za Bržana pa 20, tako da je Bržan na koncu prejel sedem glasov več od Popoviča.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je, kot poroča RTV SLO sporočil, da zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic, veljavnih in neveljavnih, na vseh voliščih v Mestni občini Koper. "Seveda navajamo tudi določene kršitve, ki so se zgodile med samimi volitvami, in pričakujemo, da bo občinska volilna komisija našemu ugovoru sledila, da bomo glasovnice prešteli in da bo s tem tudi spremenjen izid," je dodal Matoz.

Matoz je že v ponedeljek zvečer napovedal, da pripravlja predlog za ponovno štetje vseh glasov drugega kroga volitev v Kopru, in dejal: "Razlika je tako minorna, nepravilnosti pa veliko preveč, da ne bi podali zahteve za ponovno štetje." Pojasnil je še, da pri tem misli tudi na veliko neveljavnih glasovnic, na delovanje na nekaterih voliščih in nekatere druge nepravilnosti. Ugovor na delo volilnih organov je bilo sicer mogoče vložiti v ponedeljek do polnoči.

V skrajnem primeru obstaja tudi možnost, da se volitve ponovijo

V svojem ugovoru so tako navedli nekatere nepravilnosti tako pri delu volilnih odborov kot pri sami izvedbi glasovanja, ki so jih opredelili v več sklopih. En sklop domnevnih nepravilnosti se nanaša na to, da so na posameznih voliščih dobili manjše število glasovnic, kot je bilo vpisanih volivcev v volilni imenik, "pa nas zanima, kje so te glasovnice ostale", je pojasnil Matoz.

V drugem sklopu so primeri, ki govorijo o tem, da so nekateri volivci zaprosili volilno komisijo, da bi izvedli glasovanje na domu, pa jim to ni bilo omogočeno. Tretji sklop očitanih nepravilnosti pa se nanaša predvsem na presojo veljavnih oz. neveljavnih glasovnic in na morebitne napake pri tem, ko naj bi nekdo predčasno glasoval, pa mu je bilo omogočeno spet glasovati na volišču.

Aleš Bržan je izjave Popovičevega odvetnika za Radio Slovenija označil za problematične. "Nimam nobenih težav, če se glasovi preštejejo še sedmič, je pa problematična izjava Popovičevega odvetnika, ki je izjavil, da bo po ponovnem štetju volilni izid drugačen, ne vem, na podlagi česa ima te informacije, to je skrb vzbujajoča izjava," je dejal.

Koprska občinska volilna komisija bo o ugovoru Popoviča na delo volilnih organov odločala na seji v četrtek popoldne. Pri tem lahko OVK ugovoru ugodi delno ali v celoti, ali pa ga zavrne. V skrajnem primeru obstaja tudi možnost, da se volitve ponovijo.

Na OVK-ju so za zdaj ugotovili, da je bil ugovor pravočasno vložen, a ga še niso proučili.

Vse to po svoje res spominja na znani zaplet na volitvah v ZDA leta 2000, vsaj na "mikro ravni". Takrat se je odločalo, ali bo predsednik ZDA postal George Bush mlajši ali pa dotedanji podpredsednik Al Gore. Bush naj bi na splošnih predsedniških volitvah tedaj dobil 537 glasov več od Gora. 

Vrhovno sodišče Floride je zahtevalo ponovno štetje glasov, toda Vrhovno sodišče ZDA je to zahtevo zavrnilo in tako je predsednik ZDA postal George Bush. 

Komentarji