REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstralija: trgovanje s »sirotami« je novodobno suženjstvo

Avstralija: trgovanje s »sirotami« je novodobno suženjstvo

Avstralija je postala prva država na svetu, ki je priznala t. i. »trgovanje s sirotami« (orphanage trafficking) kot obliko sodobnega suženjstva. Z novim zakonom hočejo preprečiti, da bi Avstralci še naprej prostovoljno sodelovali v dejavnostih, ki dejansko naredijo več slabega kot dobrega.

Ocenjuje se, da več kot 80 odstotkov otrok, ki živijo v sirotišnicah po svetu, dejansko niso sirote in imajo najmanj enega (živega) starša.

Ocenjuje se, da več kot 80 odstotkov otrok, ki živijo v sirotišnicah po svetu, dejansko niso sirote in imajo najmanj enega (živega) starša.

V veliko primerih so bili zvabljeni v sirotišnico, predvsem da bi privabili tuje prostovoljce kot tudi turiste. Poročilo organizacija ReThink Orphanage tako razkriva, da več kot 57 odstotkov avstralskih univerz sponzorira posvojitev sirot, medtem ko 14 odstotkov avstralskih šol sodeluje pri obiskovanju, prostovoljnem delu ter sponzoriranju tujih ustanov.

Avstralska senatorka Linda Reynolds je t. i. sirotišni turizem označila za »popolno prevaro 21. stoletja«.

Tuji obiskovalci v sirotišnicah širom jugovzhodne Azije prostovoljno pomagajo, zaradi česar imajo občutek, da so naredili nekaj dobrega, kar nato delijo tudi po družbenih omrežjih.

Julie Bishop
Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop | Vir: Flickr

A hkrati se ne zavedajo, da s tem podpirajo industrijo, ki temelji na izkoriščanju otrok v številnih državah po svetu. Marca letos je avstralska zunanja ministrica Julie Bishop dejala, da so otroci »postali turistična atrakcija«.

V takih sirotišnicah se tako nahajajo otroci, ki so jih starši oddali tja, z namenom da bodo pridobili izobrazbo, ter predvsem da bodo dobili dovolj hrane in drugih potrebščin.

V takih sirotišnicah se tako nahajajo otroci, ki so jih starši oddali tja, z namenom da bodo pridobili izobrazbo, ter predvsem da bodo dobili dovolj hrane in drugih potrebščin. A ti otroci so izkoriščani, da od tujcev zvabijo denar, ki na koncu konča v rokah vodij sirotišnic in ni niti v večji meri namenjen za otroke, je dejala Chloe Setter, višja svetovalka na področju boja proti tihotapljenju in prostovoljstvo pri prostovoljni organizaciji Lumos, ki si prizadeva končati nameščanje otrok v slabe ustanove.

Tudi ameriško zunanje ministrstvo je objavilo poročilo, da številne sirotišnice izkoriščajo otroke za zbiranje denarja, tako da jih prisilijo nastopati ali pa da se igrajo, komunicirajo s potencialnimi donatorji.

Pri Lumosu tudi izpostavljajo, da tudi v boljših sirotišnicah se otroci ne morejo razviti, zato upa, da bodo še druge države sledile avstralskemu zgledu, ker »potrebujemo druge države, da sprejmejo podobne ukrepe in zagotovijo lastne protisuženjske zakone pred to kruto obliko trgovine z otroci,« še poroča BBC .

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek