REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Amnesty International kritizira evropske zakone glede posilstva

Amnesty International kritizira evropske zakone glede posilstvaVIR: Profimedia

Mednarodna človekoljubna organizacija Amnesty International je objavila poročilo, v katerem so kritizirali zakonodajo v evropskih državah glede posilstva, ki so bolj v prid storilcem kaznivih dejanj kot žrtvam.

Samo osem evropskih držav ima trenutno definirajo posilstvo kot spolni odnos brez privolitve. To so Nemčija, Irska, Združeno kraljestvo, Belgija, Ciper, Islandija, Luksemburg in Švedska

Anna Blus, strokovnjakinja za ženske pravice pri AI, je tako izpostavila: »Spolni odnos brez privolitve je posilstvo, pika.«

Preostalih 23 držav posilstvo definira samo kot spolni odnos z nasiljem, grožnjo ali drugim načinom prisile. Anna Blus, strokovnjakinja za ženske pravice pri AI, je tako izpostavila: »Spolni odnos brez privolitve je posilstvo, pika.« »Dokler vlade ne bodo spremenile zakonodaje v skladu s tem, bodo posiljevalci ostali nekaznovani,« je še dejala.

Nemčija je tako leta 2016 spremenila zakonodajo, v kateri so spremenili definicijo posilstva iz spolnega odnosa z nasiljem v spolni odnos brez privolitve. 

Nekatere evropske države trenutno posilstvo brez privolitve obravnavajo kot milejšo obliko kaznivega dejanja, kot če je pri posilstvu prišlo tudi do nasilja, medtem ko druge države še vedno uporabljajo izraze kot napad proti morali ali časti. Tako npr. Malta obravnava spolno nasilje v sklopu poglavja »Zločini, ki vplivajo na dobro delovanje družin«. 

Po poročanju Agencije EU za temeljne pravice je bilo okoli 9 milijonov Evropejk posiljenih, potem ko so dopolnile 15 let, kar prestavlja eno dvajsetino vseh žensk. 

Hkrati je to opozorilo na nedavni primer na Irskem, kjer je odvetnik uspešno ubranil posiljevalca, potem ko je med dokazno gradivo priložil žrtvine tangice.

Poročilo je AI objavila pred mednarodnim dnevom odprave nasilja nad ženskami, ki se ga obeležuje 25. novembra. Hkrati je to opozorilo na nedavni primer na Irskem, kjer je odvetnik uspešno ubranil posiljevalca, potem ko je med dokazno gradivo priložil žrtvine tangice.

Ker je žrtev nosila tangice, naj bi s tem dala vtis, da je privolila v spolni odnos, kar je sodišče sprejelo, še navaja DW.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek