REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sorosova fundacija nad Facebook; zahtevajo še kongresni nadzor

Sorosova fundacija nad Facebook; zahtevajo še kongresni nadzorGeorge Soros | VIR: Profimedia

Vodja mednarodne fundacije, ki jo je ustanovil milijarder George Soros, je kritiziral spletnega giganta Facebook, potem ko je slednji najel PR agencijo, ki je kritike Facebooka označevala za Sorosove agente. 

Patrick Gaspard, vodja Open Society Foundation, je prav tako zahteval, da naj se v zgodbo vplete še ameriški kongres, ki naj izvede nadzor nad delovanjem te medijske družbe. 

Elliot Schrage, vodja komunikacije in politike pri Facebooku, je namreč v začetku tedna prizna, da so pri Facebooku najeli PR agencijo Definers, ki je pričela s kampanjo napadov na kritike Facebooka in jih označevala za Sorosove agente. 

Elliot Schrage, vodja komunikacije in politike pri Facebooku, je namreč v začetku tedna prizna, da so pri Facebooku najeli PR agencijo Definers, ki je pričela s kampanjo napadov na kritike Facebooka in jih označevala za Sorosove agente. 

Soros sam je bil kritičen do Facebooka in je tako javno opozoril na nevzdržni poslovni model, zaradi česar se je znašel kot tarča Facebooka. Hkrati so mu pri Facebooku »zamerili«, da je finančno podprl aktivistično skupino »Svoboda od Facebooka« (Freedom from Facebook). 

Prav povezavo s to skupino je PR agencija izrabila, da so pripravili dokumente in jih poslali medijev, med bi pokazali, kako ta aktivistična skupina ni vznikla sama na sebi. Schrage je zatrdil, da agencije niso najeli, da bi ustvarili in širili lažne novice. A nekdanji delavec agencije je medijski hiši NBC razkril, da ima agencija lastni oddelek za lažne novice, preko katerih širi svoja sporočila. 

Mark Zuckerberg
Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg | VIR: Profimedia

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg in izvršna direktorica Sheryl Sandberg sta že zanikala, da sta vedela, da so najeli to PR agencijo. 

Soros je že v januarju letos kritiziral Facebook in druge tehnološke velikane, da imajo monopole v družbi, s čimer predstavljajo grožnjo družbi in so jim zaradi tega šteti dnevi. Prejšnji teden je Michael Vachon, svetovalec vodji Soros Fund Managment, tudi pozval, da naj

Facebook naredil pregled svojih lobističnih in PR pogodb. 

V torek zvečer je Soros za CNN dejal, da ne verjame Zuckerbergu in njegovim zagotovilom, da ni vedel nič o tej zadevi: »Težko verjamem, da bo šel nekdo nad nekoga, kot je George Soros, brez kakršnekoli odobritve iz vrha.«

V torek zvečer je Soros za CNN dejal, da ne verjame Zuckerbergu in njegovim zagotovilom, da ni vedel nič o tej zadevi: »Težko verjamem, da bo šel nekdo nad nekoga, kot je George Soros, brez kakršnekoli odobritve iz vrha.« V isti oddaji je Zuckerberg ponovno zanikal, da je vedel, kaj je PR agencija delala, a je napovedal, »da bomo šli čez in pogledali vse različne PR agencije in ljudi, s katerimi delamo«. 

Facebook se v zadnjem času sooča s številnimi razkritji o spornem ravnanju, kar je povzročilo padec delnic ter sprožilo pozive k odstranitvi Zuckerberga z vodilnega mesta, še poroča RT.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek