REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Diabetiki bodo leta 2030 ostali brez inzulina

Diabetiki bodo leta 2030 ostali brez inzulina

Najnovejša študija razkriva, da bo število sladkornih bolnikov, ki potrebujejo inzulin za preživetje, do leta 2030 tako naraslo, da bo za vse zmanjkalo to potrebno zdravilo.

Študija je bila objavljena v sredo v najnovejši izdaji zbornika Lancet Diabetes and Endocrinology

Raziskovalci so opozorili, da bo leta 2030 imelo 79 milijonov odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2 problem z dostopom do inzulina, če se ne bo izboljšala trenutna raven oskrbe s tem zdravilom. 

Raziskovalci so opozorili, da bo leta 2030 imelo 79 milijonov odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2 problem z dostopom do inzulina, če se ne bo izboljšala trenutna raven oskrbe s tem zdravilom. 

Izpostavili so, da bo bolezen narasla predvsem v Afriki, Aziji in Oceaniji, kjer bodo morali izboljšati sistem izdelave in oskrbe. »Te ocene nakazujejo, da so trenutne stopnje dostopa do inzulina zelo slabe, glede na predvidene potrebe, še posebej v Afriki in Aziji, in več naporov je potrebno posvetiti izboljšanju te naraščajoče zdravstvene krize,« je povedal Sanjay Basu, predavatelj na Univerzi Stanford, ki je vodil raziskavo. 

»Kljub naporom OZN glede zdravljenja neprenosljivih bolezni in zagotovitve splošnega dostopa do zdravil za diabetes, je dostop do inzulina po večjem delu svetu  omejen in nepotrebno zahteven za paciente,« je še poudaril. 

Študija je bila izdelana na podlagi podatkov, ki so jih pridobili od Mednarodne federacije diabetikov ter 14 drugih študij. S tem so pridobili ocene za 221 držav, pri čemer so naredili oceno stanja čez 12 let. 

»Število odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2 bo predvidoma naraslo v naslednjih 12 letih zaradi staranja prebivalstva, urbanizacije in povezanih sprememb v prehrani ter fizični dejavnosti,« so zapisali. 

Tako so predvideli, da bo od leta 2018 do 2030 naraslo število diabetikov za četrtino in sicer od 406 na 511 milijonov. »Število odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2 bo predvidoma naraslo v naslednjih 12 letih zaradi staranja prebivalstva, urbanizacije in povezanih sprememb v prehrani ter fizični dejavnosti,« so zapisali. 

Dalje so ocenili, da od 511 diabetikov bo 79 milijonov imelo problem dobiti potrebno zdravili in le okoli 38 milijonov bo imelo dostop do zdravila v primernem obsegu. Trenutno je zdravljenje sladkorne bolezni drago tudi zaradi dejstva, da tri farmacevtske družbe obvladujejo svetovni trg.

»Če vlade ne bodo prevzele iniciative in naredile inzulin bolj dostopen in cenejši, bo njegova uporaba vedno manjša od potrebne,« je, po poročanju CNN, zaključil Basu.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek