REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Razvoj ruskega kmetijstva po uvedbi embarga je fascinanten, Evropi pa so sankcije škodile«

»Razvoj ruskega kmetijstva po uvedbi embarga je fascinanten, Evropi pa so sankcije škodile«Serguei Fomine/Global Look Press

Vodilni slovenski agrarni ekonomist Aleš Kuhar je spregovoril o vplivu sankcij oziroma ruskega embarga na EU in Slovenijo, o prisotnosti slovenske živilske industrije na ruskem trgu nekoč in danes, pa tudi o aktualnem dogajanju v Perutnini Ptuj, ki bo šla iz ruskih rok v last Ukrajincev ali Francozov.

Aleš Kuhar, agrarni ekonomist

Kako ocenjujete vpliv ruskih sankcij oziroma živilskega embarga na gospodarstvo Slovenije?

Slovenija neposrednega učinka ne čuti v tako veliki meri, ker v kritičnih kategorijah slovensko kmetijstvo tako in tako veliko ne izvaža, vpliv na slovenski trg je predvsem posreden. Je pa zaradi teh sankcij precej prizadeta Evropa: poljsko sadjarstvo, severna Evropa, baltske države, tudi Italija in Španija. Vsekakor je imela politika sankcij negativen vpliv, četudi to politiki težko priznajo.

Po drugi strani pa spremljamo hiter razvoj ruskega kmetijstva, ki mu ne moremo reči drugače kot fascinanten. Država je v Rusiji še danes strukturirana tako, da lahko hitro sprejme takšne radikalne razvojne politike. Na nek način bomo morali kmalu tudi v Evropi priznati, da so sankcije pravzaprav pospešile razvoj ruskega kmetijstva, ki je že dolgo visoka razvojna prioriteta države.

Zdi se, da se učinki v Rusiji že poznajo. Te dni je na primer ruski sirar osvojil medaljo na mednarodni sirarski olimpijadi v Avstriji, kjer prej ruskega sira nismo še niti videli …

Da. Njihov ključen potencial je vsekakor poljedelstvo. V Rusiji imajo še ogromno neobdelanih površin, po nekaterih ocenah približno 1 milijon hektarjev, kar so nepredstavljive površine, tudi njihova letošnja letina pšenice in ostalih žit je rekordna. Veliko je tudi investicij v razvoj v raziskave. Če potegnemo črto, bi lahko rekli, da embargo na koncu prinaša pozitiven izid za rusko kmetijstvo.

Agroživilski festival "Imporzameščenie" ("Nadomeščanje uvoza") v okolici Moskve, na sredini odmevni ruski sirar Oleg Sirota, 2017

So situacijo pravzaprav izkoristili za protekcionizem v svoj prid?

Da, seveda. Rusija je obrnila ploščo. V Evropi smo pričakovali velik porast cen, a se je ruska nacija, ki je navajena, da »se mora znajti«, znova izkazala za zelo fleksibilno. Že stoletja so navajeni drastičnih političnih ukrepov in so se hitro prilagodili. Rusija je izpeljala zelo zanimiv eksperiment.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na: RUSSIA BEYOND

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek