REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pred vrhom G20: argentinska policija aretirala ducat anarhistov zaradi bombnih napadov

Pred vrhom G20: argentinska policija aretirala ducat anarhistov zaradi bombnih napadov

Ta teden sta v argentinski prestolnici Buenos Aires odjeknili dve eksploziji, zaradi česar je včeraj policija prijela dvanajst anarhistov. S tem hočejo tudi preprečiti napade na bližnji vrh skupine G20. Med 30. novembrom in 1. decembrom bo namreč Argentina, kot prva južnoameriška država, gostila srečanje voditeljev 20 najpomembnejših držav.

Prva eksplozija je odjeknila v sredo in sicer v mavzoleju argentinskega poveljnika policije, ki so ga anarhisti ubili pred 100 leti. V drugem incidentu je nekdo odvrgel vrečo eksploziva pred hišo sodnika. 

Prva eksplozija je odjeknila v sredo in sicer v mavzoleju argentinskega poveljnika policije, ki so ga anarhisti ubili pred 100 leti. V drugem incidentu je nekdo odvrgel vrečo eksploziva pred hišo sodnika. Medtem ko je bila v prvem incidentu ranjena ženska, je v drugem primeru eksplozivno telo zatajilo; policija je nato s kontrolirano eksplozijo onesposobila nevarni predmet.
Mediji so eksploziji povezali tudi z nedeljskim incidentom, ko je nekdo s pomočjo radijske naprave ukazal komercialnemu letalu, da vzleti z letališča Jorge Newbery. Pilot je zavrnil ukaz in o tem obvestil policijo, ki je zunaj letališča prijela storilca.
Policija tudi še ni povezala te dogodke s prihajajočim vrhom skupine G20, a je pravosodni minister German Garavano že dejal, da varnostne sile delujejo na najvišji ravni.

Patricia Bullrich, ministrica za varnost, je glede aretiranih dejala, da imajo »anarhistično usmerjenost«. 

Patricia Bullrich, ministrica za varnost, je glede aretiranih dejala, da imajo »anarhistično usmerjenost«. Argentinske oblasti se zaradi vladne politike varčevanja soočajo z napovedanimi protesti, ki bodo protestirali zaradi »politike G20 glede varčevanja, revščine, kraje, onesnaženja, revščine in smrti«, še poroča nemški DW.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek