REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija nad slovensko društvo, ki pomaga venezuelskim Slovencem

Policija nad slovensko društvo, ki pomaga venezuelskim Slovencem

Prejšnji teden so kriminalisti obiskali predsednico Društva slovensko-latinskoameriškega prijateljstva Lipa Danio Frank in jo soočili s sumom, da društvo oz. ona sama sodeluje pri ilegalnem pridobivanju slovenskega državljanstva za državljane Venezuele. 
Društvo je bilo ustanovljeno leta 2016, da bi pomagalo slovenski skupnosti v tej južnoameriški državi, ki je zaradi zgrešene socialistične politike doživela popoln gospodarski in družbeni polom. 
Frankova je poudarila, da je bil kriminalist med obiskom korekten, je pa začudena, zakaj je sploh prišlo do policijske preiskave. Kriminalist ji je pojasnil, da so na ministrstvu za zunanje zadeve imeli krizni sestanek zaradi povečanja števila postopkov pridobivanja slovenskega državljanstva s strani državljanov oz. prebivalcev Venezuele ter da so izrazili sum, da pri delovanju slovenskega društva prihaja tudi do ilegalnih aktivnosti pri teh postopkih. 

Kriminalist ji je pojasnil, da so na ministrstvu za zunanje zadeve imeli krizni sestanek zaradi povečanja števila postopkov pridobivanja slovenskega državljanstva s strani državljanov oz. prebivalcev Venezuele ter da so izrazili sum, da pri delovanju slovenskega društva prihaja tudi do ilegalnih aktivnosti pri teh postopkih. 

Povod za sum o ilegalni dejavnosti društva oz. predsednice društva je dejstvo, da je Frankova pooblaščenka za skoraj vse prošnje, ki so prišle iz Venezuele. Predsednica društva pri tem izpostavlja: »To pa sem naredila čisto prostovoljno, da jim pomagam pri postopku, ki je zapleten, ne znajo slovenščine in če vložijo prošnjo v Sloveniji, je ceneje kot če ga vložijo na veleposlaništvu in tudi hitreje vse skupaj poteka.« 
Povedala je še, da so preko društva zbirali donacije za tri družine (Turnšek, Skrt in Pipp), s čimer so pokrili stroške za vložitev prošnje. Dalje je še dejala: »Državljanstvo je nemogoče pridobiti ilegalno, če ministrstvo za notranje zadeve skupaj s Uradom za Slovence po svetu določa o tem, lahko pa sumijo, da dokumentacija je ponarejena in da prodajamo državljanstva, ali bog ve kaj«.
Kot izpostavljajo v društvu, so z opozarjanjem uspeli zagotoviti, da je društvo Slovencev v Venezueli pričelo delovati in prav to društvo izdaja potrdila, da so prosilci člani slovenske skupnosti. To potrdilo je nato le eno izmed mnogih, ki jih morajo prosilci predati ministrstvu za notranje zadeve. Slednje odloča o pridobitvi državljanstva in ne društvo Lipa. Drug pogoj, da dobiš državljanstvo, je, da si po rodu Slovenec, torej da je vsaj eden od starih staršev bil Slovenec, kar preverijo tudi pri Lipi.
Zato se čudijo taki reakciji slovenskih državnih organov, ki namesto da bi pomagali slovenski skupnosti v Venezueli, zdaj čas in sredstva namenjajo za preiskavo društva, ki opozarja na tamkajšnje razmere. V društvu so veseli, da so v zadnjih dveh letih pomagali s svetovanjem pri pridobitvi državljanstva več osebam, vključno z družino Turnšek iz Macaraibe, kjer oče še vedno dobro govori slovensko. 
Društvo želi izvedeti, kaj je bil dejanski povod za policijsko preiskavo kot tudi za dolgotrajne postopke glede slovenske skupnosti v Venezueli. Tako so jih »pošiljali samo od vrat do vrat različnih uradnikov, neke posebne naklonjenosti do nas s strani predstavnikov države ni bilo,« so še sporočili iz društva. Predsednico društva Lipa žalosti tako oviranje slovenskih oblasti, a kot poudarja, vztraja pri pomoči potrebnih članov slovenske skupnosti v Venezueli: »Marsikdo v Venezueli si je že dolgo let zaželel pridobiti naše državljanstvo in ko so cilj dosegli, zahvaljujoč naše pomoči, so tudi solze sreče tekle in zaradi takih ljudi se splača vztrajati.«
Hkrati se bojijo, da ima obisk kriminalista pri predsednici društva politično ozadje, saj Levica, ki je omogočila oblikovanje vlade Marjana Šarca, podpira režim venezuelskega predsednika in bi tako lahko izkoristila svoj vpliv na vlado z onemogočanjem društva. 
Generalni sekretar društva Rok Jarc je še dejal: »V društvu trdno stojimo za dejanji naše predsednice g. Danie Frank. Tak pritisk vladnih organov na našo predsednico je nesprejemljiv.

Žalostno, da ko gre za tujerodne migrante, so nekateri polni besed o spoštovanju človekovih pravic, medtem ko gre za pomoč ljudem našega rodu pri pridobivanju slovenskega državljanstva, da bi pobegnili iz pekla, pa se sprenevedajo in raje hvalijo dobre odnose z venezuelskim režimom, ki so ga zaradi kršenja človeških pravic obsodili v številnih demokratičnih državah.

Žalostno, da ko gre za tujerodne migrante, so nekateri polni besed o spoštovanju človekovih pravic, medtem ko gre za pomoč ljudem našega rodu pri pridobivanju slovenskega državljanstva, da bi pobegnili iz pekla, pa se sprenevedajo in raje hvalijo dobre odnose z venezuelskim režimom, ki so ga zaradi kršenja človeških pravic obsodili v številnih demokratičnih državah.  Menimo, da je vprašanje pomoči slovenski skupnosti v Venezueli vseslovenski problem, zato se zahvaljujem vsem tistim posameznikom, skupinam in strankam, ki so naš projekt podprli.«
Na obe, zunanje in notranje, ministrstvi smo poslali vprašanja o tem policijskem obisku, kot tudi na pristojni Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek