REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Barnier poročal ministrom EU: Dogovora o brexitu še ni

Barnier poročal ministrom EU: Dogovora o brexitu še ni

Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je danes ministrom 27 članic unije poročal o stanju v pogajanjih o izstopu Združenega kraljestva: intenzivna pogajalska prizadevanja se nadaljujejo, a dogovora za zdaj še ni. Ključno odprto vprašanje ostaja meja na irskem otoku, piše v pisnem sporočilu Sveta EU.

Novinarsko konferenco, predvideno po prvem delu današnjega zasedanja ministrov EU za evropske zadeve, posvečenega brexitu, ki je potekalo v sestavi 27 članic, torej brez Velike Britanije, so odpovedali, ker da ni ničesar novega. Svet EU je posredoval le precej skopo pisno sporočilo.

EU in Združeno kraljestvo poskušata doseči dogovor o ločitvenem sporazumu, ki pokriva pravice državljanov, finančno obravnavo in vprašanje irske meje ter prehodno obdobje, ki je za zdaj določeno pri 21 mesecih, torej naj bi se izteklo do konca leta 2020.

"V tej končni fazi pogajanj so ministri danes vnovič pokazali, da so odločeni ohraniti enotnost 27 članic EU. Potrdili smo zaupanje v pogajalca in podprli njegova nadaljnja prizadevanja za dogovor," je zapisal avstrijski minister za EU Gernot Blümel, ki je vodil zasedanje, ker Avstrija v drugi polovici leta predseduje Svetu EU.

Ministri so potrdili tudi potrebo po nadaljevanju priprav na vse mogoče scenarije. Tudi če oziroma ko bo dosežen dogovor o brexitu med pogajalci EU in Britanije, suspenza še ne bo konec. Morata ga namreč potrditi še Evropski parlament in britanski parlament. EU bo zato priprave na vse mogoče scenarije nadaljevala do konca, poudarjajo evropski diplomati.

Britanska premierka Theresa May je sicer pod vse večjim pritiskom britanskih evroskeptikov, ki od nje pričakujejo trši pristop v pogajanjih. Zahtevajo zlasti zavrnitev skrajne, rezervne rešitve za ureditev meje med Irsko in Severno Irsko, pri kateri vztraja EU, ki poudarja, da je ta varovalka potrebna, če ne bo mogoče doseči drugačne rešitve.

Meja med Irsko, članico EU, in Severno Irsko, ki bo kot del Združenega kraljestva izstopila iz unije, bo po brexitu edina kopenska meja med Združenim kraljestvom in unijo. Varovalka, pri kateri vztraja unija, predvideva, da Severna Irska ostane del carinske unije in notranjega trga, kar sproža na Otoku kritike, da gre za poseganje v suverenost države.

Cilj pogajanj o meji na irskem otoku je zagotoviti prepustnost te meje in zavarovati velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, na katerem temelji današnja ureditev Severne Irske. Mayeva ima glede predlagane evropske varovalke težave tudi z Severnoirskimi ulstrskimi unionisti (DUP), ki jih potrebuje za obstoj svoje krhke manjšinske vlade.

Nemški državni sekretar Michael Roth je sicer danes v Bruslju izrazil optimizem. Na vprašanje, ali je dogovor ta teden mogoče doseči, je odgovoril, da "kot politik, ki je precej vpet v evropsko politiko, ostaja optimist". Ob tem je kot vselej tudi tokrat opozoril, da se čas izteka.

Ločitveni sporazum morajo ratificirati britanski parlament ter Evropski parlament in Svet EU, nacionalne ratifikacije v vseh članicah unije pa niso potrebne.

EU in Združeno kraljestvo poskušata doseči dogovor o ločitvenem sporazumu, ki pokriva pravice državljanov, finančno obravnavo in vprašanje irske meje ter prehodno obdobje, ki je za zdaj določeno pri 21 mesecih, torej naj bi se izteklo do konca leta 2020. K sporazumu bo priložena tudi politična izjava o prihodnjih odnosih.

Ločitveni sporazum morajo ratificirati britanski parlament ter Evropski parlament in Svet EU, nacionalne ratifikacije v vseh članicah unije pa niso potrebne.

Brexit je predviden 29. marca prihodnje leto. Vendar je ta rok ob strinjanju vseh strani mogoče podaljšati.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek