REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zdaj še Egipt razmišlja o prepovedi nošnje burke v javnosti

Zdaj še Egipt razmišlja o prepovedi nošnje burke v javnosti

Potem ko so nekatere evropske države prepovedale nošnjo burke oz. nikaba v javnosti, se zdaj še večinsko muslimanska država, Egipt, sooča z istim problemom. Zaradi porasta islamističnega terorizma nekateri politiki vidijo prvi korak pri boju tudi s prepovedjo oblačila.
Prvo novembrsko soboto je namreč poslanka Ghasa Ajami v parlamentarno obravnavo vložila predlog zakona, ki bi prepovedal nošnjo burke oz. obrazne tančice na javnih mestih.

Glavni namen zakona je zmanjšanje kriminala kot tudi omogočanja izvrševanja terorističnih napadov; vse več napadov je bilo izvršenih s strani žensk kot tudi moških, ki so eksploziv oz. orožje skrivali pod burko.

Glavni namen zakona je zmanjšanje kriminala kot tudi omogočanja izvrševanja terorističnih napadov; vse več napadov je bilo izvršenih s strani žensk kot tudi moških, ki so eksploziv oz. orožje skrivali pod burko. Zakon bi predpisal denarno kazen tisoč egiptovskih funtov (okoli 49 evrov) za nošenje nikaba v javnosti, vključno z restavracijami, parki, univerzami. V primeru večkratne kršitve zakona bi istočasno rasla tudi denarna kazen.
Ajami je še povedala, da bo uradno predstavila predlog zakona 11. novembra, ko se bo tudi pričela parlamentarna obravnava. »Trenutno smo v vojni proti terorizmu, storiti moramo vse, da jo končamo, tančico oz. nikab uporablja veliko ljudi za krinko zločinov, ki jih storijo; to ni del osebne svobode, kot nekateri pravijo,« je rekla egiptovska političarka.
Dalje je še izpostavila, da uporaba tančice ni del islamskega prava in da religija ne predpisuje svojim članom, da skrivajo svojo identiteto: »Verjamem, da ljudje ne bi smeli skrivati svojih obrazov in da so prosti v vsakdanjem življenju z drugimi; torej prepoved tančice na javnih mestih je nuja; ta zakon bo prišel v parlamentarno obravnavo 11. novembra in sedaj delam na tem, da mobiliziram člane parlamenta, da podprejo osnutek zakona.«

Med predstavitvijo je Ajami še povedala, da ustava Egipta zagotavlja, da je »varno življenje pravica vsakega človeka, in država se zavezuje, da zagotovi varnost in stanovitnost svojim državljanom in vsem prebivalcem na svojem teritoriju.

Med predstavitvijo je Ajami še povedala, da ustava Egipta zagotavlja, da je »varno življenje pravica vsakega človeka, in država se zavezuje, da zagotovi varnost in stanovitnost svojim državljanom in vsem prebivalcem na svojem teritoriju.« Povedala je tudi, da je država vse bolj izpostavljena obsežnim terorističnim napadom, ki narekujejo prepoved tančice oz. burke, ki omogočajo izvrševanje terorističnih napadov, še posebej ko so tarče javne oz. državne ustanove.
Že sedaj številni javni in zasebni prostori v Egiptu prepovedujejo oz. ne dovoljuje vstop ljudem, ki nosijo nikab, oz. tudi le navadno ruto za lase. Že leta 2016 je bil podoben zakon pred egiptovskimi parlamentarci, a so ga takrat zavrnili.
V nedavnih letih so tančice oz. zakrivanje obraza v javnosti prepovedale že številne evropske države, vključno z Dansko, Avstrijo, Francijo, Belgijo, Nizozemsko in nekateri predeli Španije, pri čemer so vse navajale varnostne razmere oz. tveganja. Egipt ne bi bila prva severnoafriška kot tudi muslimanska država, ki bi prepovedala nošnjo nikaba oz. tančice; to je oktobra letos naredila Alžirija, ki je prepovedala nošnjo tančic, ki prekrivajo obraz, vsem zaposlenim v javnem sektorju, še poroča Egyptian Streets .

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek