REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump opozarja karavano migrantov: »To je invazija, naša vojska vas čaka!«

Trump opozarja karavano migrantov: »To je invazija, naša vojska vas čaka!«Trump - karavana

Medtem ko se več tisoč ljudi, migrantov iz držav osrednje Amerike na poti skozi Mehiko približuje ameriškim mejam, ameriški predsednik Donald Trump opozarja migrante, da naj se raje »obrnejo nazaj« saj bo sicer proti njim prisiljen uporabiti »našo vojsko.«

»Številni pripadniki kriminalnih združb in nekateri zelo slabi ljudje so se vmešali v karavano, ki je usmerjena proti našim južnim mejam. Prosim vas, pojdite domov, ne bo vam dovoljeno vstopiti v Združene države, razen če izpolnite pravne postopke. To je invazija na našo državo in naša vojska vas čaka!« je tvitnil ameriški predsednik.

Istočasno je ameriško obrambno ministrstvo na južno mejo ZDA poslalo dodatnih 5000 pripadnikov vojske, da bi tako okrepili nacionalno gardo, carino in obmejno policijo. Obrambni minister ZDA James Mattis pa je že dan pred tem napovedal, da je vojska v bližino meje z Mehiko pričela premikati dodatno opremo, vključno z betonskimi ovirami, da bi zaščitila okoli 200 milj dolgo mejo med ZDA in Mehiko. Mattis je tudi odobril Trumpovo zahtevo po dodatnih vojakih, vendar se je tedaj pričakovala zgolj napotitev 800 vojakov.

Rešitev bi bilo potrebno iskati v zmanjševanju razlik med bogatimi in revnimi v svetu.

V zadnjih nekaj tednih je ameriški predsednik Donald Trump sicer večkrat napovedal ostro ukrepanje proti migrantom. Najprej je zagrozil z ukinitvijo ameriške gospodarske in finančne pomoči Gvatemali, Hondurasu in El Salvadorju, če ne bodo ustavili ljudi, ki si želijo prebežati v ZDA.

Trump je nato neposredno opozoril migrante, da naj se vrnejo domov in zaprosijo za ameriško državljanstvo zakonito, »tako kot to počnejo milijoni.« Vendar tudi ta poziv ni naletel na odziv pri migrantih, ki preko Mehike v smeri ZDA potujejo skupaj. Po nekaterih podatkih naj bi jih bilo v nekem trenutku skupaj celo okoli 7000, nato pa so se nekatere skupine ločile ali vrnile, tako da je v največji skupini sedaj ostalo še okoli 4000 migrantov. Skupaj pa potujejo zato, ker so ljudje ugotovili, da je to najbolj varen način potovanja. Manjše skupinice migrantov so namreč tolpe pred tem ropale in napadale, v večji skupini pa je to praktično nemogoče ali bistveno težje.

Trump in karavana

Da bi umiril krizo, je mehiški predsednik nekaterim migrantom ponudil tudi možnost, da dobijo mehiško državljanstvo. »Naš cilj ni, da ostanemo v Mehiki. Naš cilj so ZDA. Hočemo samo prehod, nič drugega,« je to ponudbo zavrnil eden od državljanov Hondurasa. Podobno so naredili še mnogi drugi.

Toda ob samem stiku z ameriškimi organi na meji ZDA- Mehika migrante zelo verjetno ne bodo pričakali s težkim orožjem opremljeni vojaki, kot bi bilo mogoče sklepati na podlagi Trumpovih besed. Zakon Posse Comitatus, zvezni zakon iz daljnega leta 1870 namreč prepoveduje vojski, da bi se vmešavala v izvajanje zakonodaje na ameriškem ozemlju, razen kadar to dovoli Kongres. Vojska zato lahko opravlja zgolj izvidniške naloge, logistično pomaga in podpira carino ter podpira agente carinske in mejne službe (Customs and Border Patrol) – in nič drugega.

Zvezni zakon iz leta 1870 prepoveduje vojski, da bi se vmešavala v izvajanje zakonodaje na ameriškem ozemlju, razen kadar to dovoli Kongres

Ostra retorika proti migrantom je za Trumpa tudi pomembno orodje pri pridobivanju volivcev pri naslednjih, novembrskih »vmesnih« volitvah, ki bodo naslednji teden. Trump ves čas poudarja, kako nima podpore demokratov pri ostrih ukrepih za zajezitev nezakonite imigracije.

Po drugi strani pa kritiki opozarjajo, da je problem migrantov, ki prihajajo v ZDA, veliko bolj zapleten in da bi zmanjšanje podpore ZDA državam, iz katerih migranti prihajajo, zgolj povzročilo dodatne probleme, še poslabšalo položaj v njihovih državah in vplivalo na nastanek novih valov migrantov.

Rešitev bi bilo potrebno iskati v zmanjševanju razlik med bogatimi in revnimi v svetu. Toda to je seveda nekaj, kar politiki Trumpovega kova težko razumejo. Parole v smislu, »vsak odpor bo zlomljen« proti ljudem, ki so obupani ali si res zelo krčevito želijo doseči neki cilj pa je, kot se spomnimo tudi v Sloveniji, praviloma obsojen na neuspeh.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek