REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski znanstveniki v Sibiriji odkrili bakterijo, ki lahko nevtralizira jedrske odpadke

Ruski znanstveniki v Sibiriji odkrili bakterijo, ki lahko nevtralizira jedrske odpadkeOdpadki - Mongolija

Raziskovalci moskovskega inštituta Frumkin za fizikalno kemijo in raziskovalnega centra za biotehnologijo pri ruski zvezni akademiji znanosti so uspeli izolirati mikroorganizme, ki bi jih lahko uporabili za zavarovanje okolice pred tekočimi radioaktivnimi odpadki.

Znanstveniki so do svojega odkritja prišli med mikrobiološkimi preiskavami vodnih virov na globokem odlagališču jedrskih odpadkov v Seversku, v regiji Tomsk, kjer se zbira nizkoradioaktivni odpadki iz sibirskih obratov za reprocesiranje nizkoradioaktivnega urana, ki se uporablja kot gorivo v jedrskih elektrarnah.

Med eksperimenti so znanstveniki uspeli tudi določiti prave pogoje, potrebne za rast in razvoj omenjenih bakterij.

Svojo raziskavo so objavili v časniku Radioaktivni odpadki, ruskem znanstvenem časopisu. Iz raziskave izhaja, da lahko odkrite bakterije radioaktivne ione, vključno s tistimi, ki jih lahko najdemo v uranu in plutoniju, spremenijo v sedimentarne oblike in s tem preprečijo njihovo širjenje ter s tem tudi pronicanje nevarne radiacije v okolico narave.

Med eksperimenti so znanstveniki uspeli tudi določiti prave pogoje, potrebne za rast in razvoj omenjenih bakterij. To pa je prvi korak pri njihovi morebitni poznejši uporabi. Znanstveniki trdijo, da so njihova odkritja prvi korak bi oblikovanju bio-geokemične pregrade za radioizotope, ki bi jo lahko uporabili na odlagališčih odpadkov globoko v zemlji, ki vsebujejo tudi tekoče radioaktivne odpadke.

Podobne eksperimente izvajajo tudi drugje po svetu. Te metode bi lahko omejile nevarnost, ki jo za človeštvo predstavljajo radioaktivni odpadki, ki se neprestano proizvajajo v številnih jedrskih elektrarnah po vsem svetu – tudi v Sloveniji. Takšni odpadki pa bodo po naravni poti »nenevarni« postali šele čez zelo veliko časa, ki se meri v milijonih let.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek