REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Večno iskanje krivca: kdo je povzročil hladno vojno?

Večno iskanje krivca: kdo je povzročil hladno vojno?Foto: Viktor Budan/TASS

Razprave o krivcu za hladno vojno, ki zgodovinarje še vedno spravljajo v zadrego, so se začele že ob njenem izbruhu. So jo torej povzročili Američani ali Rusi? Pa poglejmo.
Zgodovinarji že tradicionalno spreminjajo poglede na hladno vojno. Nekateri menijo, da so povzročitelji Američani, spet drugi Rusi, tretji pa so naklonjeni kompromisni razlagi. V 90-ih letih pa so v ZDA izbruhnile nove povojne teorije.

»Najuglednejši teoretik hladne vojne«

Med »spreobrnjence« sodi tudi John Lewis Gaddis, ki poučuje na Yaleu in velja za »najuglednejšega teoretika hladne vojne«. Prejemnik številnih nagrad – med drugim Pulitzerjeve – je za časa predsednika Georgea W. Busha bil celo svetovalec Bele hiše.

Na začetku je trdil, da ZDA še zdaleč ni glavni krivec za hladno vojno, kasneje pa je krivdo zvalil na »strica iz ozadja« Josipa Stalina.

ZDA – najbolj demokratična država na svetu?

Njegova razlaga za izbruh hladne vojne je naslednja: »Konflikt sta po eni strani povzročili Stalinova ambicioznost in paranoičnost, po drugi pa ZDA z zahodnimi zavezniki, ki so se šibkejšemu Stalinu odločno zoperstavile.«

Rečeno drugače: ZDA niso imele druge izbire, kot da Stalinovim »ambicioznim načrtom in paranoji« naredijo konec.

John Lewis Gaddis, foto: Getty Images

Gaddis meni, da sta Roosevelt in Churchill želela skleniti povojni dogovor o »morebitnem sodelovanju dveh konkurenčnih držav«.

Toda Stalin je »svojo državo obvaroval tako, da je med kapitalisti sprožil rivalstvo«. Avtor odločno zanika možnost vzajemnih medsebojnih koristi in vso krivdo za nastali položaj zvali na Stalina.

Nadaljevanje članka si lahko preberete: TUKAJ

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek