REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prihodnji teden na sodiščih: Nadaljujejo se razčiščevanja očitkov zlorab položaja v številnih gospodarskih zadevah

Prihodnji teden na sodiščih: Nadaljujejo se razčiščevanja očitkov zlorab položaja v številnih gospodarskih zadevah

V prihajajočem tednu bodo nadaljevali obravnave v nekaterih odmevnih gospodarskih primerih, med drugim v zadevi Hypo, nekdanjemu lastniku družbe Viator&Vektor Zdenku Pavčku in soobtoženim oškodovanja Viator&Vektor Logistike ter nadškofu Francu Krambergerju in soobtoženim zaradi domnevne zlorabe položaja pri prodaji delnic Mladinske knjige.

 

Dopolnjeno mnenje avstrijskega sodnega izvedenca

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bodo v sredo po premoru nadaljevali sojenje nekdanjemu zdravniku na ljubljanski nevrološki kliniki Ivanu Radanu, ki mu tožilstvo očita štiri umore na smrt bolnih pacientov, ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog. Tik pred prvomajskimi prazniki je sodni senat pod vodstvom sodnika Martina Jančarja prejel dopolnitev izvedenskega mnenja avstrijskega izvedenca Wolfganga Krölla, ki pa so ga morali dati še prevesti iz nemščine, je poročal časnik Dnevnik. Prav tako so v Avstriji izvedli eksperiment s kalijem in prašiči ter posneli njihov EKG. Kröll je možnost eksperimenta ponudil, ker se s strokovno pričo tožilstva Matejo Lopuh ni strinjal glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. Sam je trdil, da lahko EKG v tem primeru pokaže le še ravno črto, Lopuhova pa je zatrjevala drugače in se pri tem sklicevala na študije ameriških usmrtitev s kalijem.

 

V Novi Gorici sojenje zaradi prostitucije v nočnem klubu

Na novogoriškem okrožnem sodišču se bo v sredo in četrtek nadaljevalo sojenje desetim domnevnim članom kriminalne združbe, obdolžene zlorabe prostitucije in pranja denarja. Kot so poročale Primorske novice, se je prvoobtoženi Igor Schwarz v preteklosti že zagovarjal zaradi očitkov o prostituciji, ki naj bi se dogajala v istem nočnem lokalu, ki pa je takrat deloval pod drugim imenom. Obdolženi je bil takrat, po izločitvi vseh dokazov, ki so jih policisti pridobili z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, oproščen vseh očitkov.

Enajst ljudi, med katerimi je devet Slovencev, doma iz Maribora in okolice Nove Gorice, ter dva državljana Bolgarije, se je v obtožbi znašlo kmalu po tem, ko so kriminalisti pod vodstvom preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada junija leta 2013 opravili več hišnih preiskav v Mariboru in na Goriškem.

Enajst ljudi, med katerimi je devet Slovencev, doma iz Maribora in okolice Nove Gorice, ter dva državljana Bolgarije, se je v obtožbi znašlo kmalu po tem, ko so kriminalisti pod vodstvom preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada junija leta 2013 opravili več hišnih preiskav v Mariboru in na Goriškem. Po ugotovitvah kriminalistov sta Bolgarka in njen sodržavljan iz domovine v Slovenijo pripeljala več deklet, ki naj bi bile žrtve prostitucije v novogoriškem nočnem lokalu Margerita, s katero pa naj bi bili povezani preostali obtoženi slovenski državljani. Sicer pa naj bi se zanje s prostitucijo ukvarjala tudi dekleta iz Južne Amerike in republik nekdanje skupne države, je so še poročale Primorske novice. Po mnenju tožilstva so dekletom jemali večji del zaslužka, jih izkoriščali ter jih za prostitucijo pridobili s silo, grožnjo in preslepitvijo. Obtoženi naj bi denar, ki so ga dekleta zaslužila s prostitucijo, prali prek podjetij, ki se ukvarjajo s storitvenimi dejavnostmi. Med drugim naj bi kupovali tudi avtomobile in nepremičnine.

 

Gasilci tožijo bivšega predsednika zaradi trošenja društvenega denarja

Na Okrožnem sodišču v Kopru se bo nadaljevala obravnava tožbe Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Izola proti nekdanjemu predsedniku društva Damjanu Barutu, ki mu očitajo trošenje društvenega denarja za lastne potrebe. 

Na Okrožnem sodišču v Kopru se bo nadaljevala obravnava tožbe Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Izola proti nekdanjemu predsedniku društva Damjanu Barutu, ki mu očitajo trošenje društvenega denarja za lastne potrebe. Od njega terjajo vračilo 40.000 evrov domnevno nezakonito porabljenega denarja. Barut, ki je s položaja predsednika društva odstopil leta 2015, naj bi med drugim s kreditno kartico društva plačeval na različnih lokacijah, med drugim na letališču v Londonu, v Brunicu na južnem Tirolskem in na Hrvaškem, so poročale Primorske novice. Zaradi sumov o nepravilnostih pri delovanju PGD Izola je Občina Izola, sicer glavni financer izolskih gasilcev, leta 2015 naročila tudi zunanjo revizijo delovanja društva, ki je pokazala tri glavne nepravilnosti. Kmalu po Barutovem odstopu se je junija leta 2015 sestala disciplinska komisija društva in še pred revizorji sama ugotovila za več kot 30.000 evrov sporne porabe. Barut je kasneje priznal, da je osemkrat po pomoti uporabil društveno bančno kartico na zasebnih potovanjih v tujini, za večino ostalega denarja pa trdil, da ga je porabil le za gasilce.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek