REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francoski založnik toži generalnega sekretarja Nata: Stoltenbergove laži so vodile v vojno v Ukrajini

Francoski založnik toži generalnega sekretarja Nata: Stoltenbergove laži so vodile v vojno v UkrajiniFrancozom se ne pove resnica o zaostrovanju rusko-ukrajinskega spopada, Jens Stoltenberg pa je s svojimi »lažmi« napadel »temeljne interese« Francije, je prepričan Patrick Pasin. Vir: Posnetek zaslona, X

Patrick Pasin, direktor založbe Talma, je vložil kazensko ovadbo proti generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu, ker je ta Norvežan po poročanju portala Kernews »lagal« o dogodkih, ki so privedli do eskalacije rusko-ukrajinskega konflikta.

Pasin za ta portal pravi, da je »presenetljivo«, da Francozom govorijo, da se je spopad začel februarja 2022 in da je Rusija napadla Ukrajino, saj je bil Pariz eden od garantov dogovorov iz Minska, ki naj bi zagotovili mir med režimom v Kijevu in proruskih vzhodnih regij, ki so nasprotovale novim ukrajinskim oblastem po državnem udaru leta 2014.

»V svoji tožbi pojasnjujem, da je prvi agresor Ukrajina. To razumemo, ko pogledamo kronologijo. Februarja 2014 se je zgodila ‘revolucija’ na Majdanu. Šlo je za strmoglavljenje izvoljenega, proruskega predsednika,« je pojasnil Pasin, v isti sapi pa je poudaril, da je bila razglasitev neodvisnosti regije Donbas v skladu z Ustanovno listino Združenih narodov in pravico narodov do samoodločbe.

Pred 11 leti, 11. decembra 2013, je Victoria Nuland pučistom nudila pecivo na trgu Majdan v Kijevu, v prisotnosti veleposlanika in v imenu ZDA. Torej - kdo je pravzaprav začel vojno? Vir: Posnetek zaslona, X

Poudaril je tudi, da Zahoda ni motilo, ko je nekdanja Jugoslavija »eksplodirala«.

Potem ko sta Ljudski republiki Doneck in Lugansk razglasili neodvisnost, je Kijev po Pasinovih besedah ​​sprožil tako imenovano »protiteroristično operacijo«, da bi končal spopad s sporazumoma Minsk 1 in Minsk 2, ki ju je Rusija poskušala »registrirati« v Varnostnem svetu OZN.

»Potem je Rusija priključila Krim, ne da bi izstrelila en sam strel. Decembra 2021 je Rusija poslala dva predloga pogodbe, ZDA in Natu, torej gospodu Stoltenbergu, generalnemu sekretarju Nata. Za pogodbo, ki je bila poslana Natu, lahko rečemo, da NATO tega ni mogel sprejeti, a to je načelo pogajanj - zahtevamo čim več, nato sedemo za mizo in poskušamo čim bolj zbližati stališča,« pravi francoski založnik.

Sredi januarja 2022 pa se je zgodilo nekaj »osupljivega«, to pa je, da je ameriški predsednik Joseph Biden na tiskovni konferenci izjavil, da bo »Rusija napadla Ukrajino in (ruski predsednik Vladimir) Putin bo plačal visoko ceno«, hkrati anglo-saški tisk že začenja ugibati o točnem datumu ruske »invazije«.

»Hkrati, in to je predmet naše tožbe, je Jens Stoltenberg 19. januarja dal intervju za nemški časopis Spiegel. Novinar mu je povedal, da so Rusi pojasnili, da se je NATO leta 1990 zavezal, da se ne bo širil izven Nemčije. Stoltenberg je odgovoril, da je to laž, navkljub dejstvu, da obstajajo številni dokumenti, ki dokazujejo, da so to garancije, dane Rusom. To piše v besedilu moje tožbe, odkril sem celo na spletni strani Nata dokument iz 17. maja 1990 v katerem se je NATO zavezal, da ne bo šel niti koraka čez meje Nemčije,« poudarja Pasin.

Kot je dejal, Rusija vstopu Kijeva v zvezo NATO odločno nasprotuje, ker »ne more sprejeti, da bi maščevalni ukrajinski režim lahko imel jedrsko orožje«, pri čemer je spomnil, da je ameriško jedrsko orožje nameščeno v številnih državah Nata.

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg je lagal: nemški Spiegel je objavil zapisnik o obljubi zahodnih držav Sovjetski zvezi o neširjenju NATO pakta. Vir: Posnetek zaslona

Stoltenberg bi lahko že pred začetkom spopada poslal Rusiji signal za deeskalacijo z izjavo, da Ukrajina ni pripravljena na članstvo v Natu, poudarja francoski založnik.

Ob povzetku svoje tožbe (lahko je v francoščini preberete tukaj, v PDF-u), Pasin pravi: »Ne trdim, da je gospod Stoltenberg začel vojno, vendar je lagal in to je pospešilo vojno. Lahko se zanesemo na naš kazenski zakonik, saj je z lažmi napadel temeljne interese ljudstva. Ali ste od tedaj spoznali, v kakšnem stanju je naša država? Ste videli, koliko milijard smo poslali v Ukrajino? S hujskanjem k vojni nas je spravil v še hujši ekonomski položaj, saj smo itak prezadolženi.«

Kot pravi, Francija in Evropska unija nimata »več denarja za kmete, za bolnišnice, za pokojnine ... Imata pa denar za Ukrajino.«

»Nobenega dvoma ni, da bodo francoski vojaki umirali za Ukrajino, za interese, ki so v nasprotju z našimi, kar nas že zdaj stane bogastvo, saj bodo prihodnje generacije morale vrniti posojila, ki jih jemljemo za Ukrajino, ki je skorumpirana država.

Umrlo je pol milijona ukrajinskih vojakov in to pomeni, da so cele generacije izginile.

Ti moški ne bodo imeli otrok. Zato lahko štejemo, da je z Ukrajino, kot državo, konec,« sklene Pasin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek