REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik državnega zbora Brglez obsodil ponedeljkovo nasilje v Gazi

Predsednik državnega zbora Brglez obsodil ponedeljkovo nasilje v GaziMilan Brglez

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes ostro obsodil nasilje, ki je v ponedeljek izbruhnilo v Gazi, ter, kot je dejal, prekomerno uporabo sile izraelskih varnostnih organov proti palestinskim protestnikom. Po zadnjih podatkih je bilo v nasilju na protestih proti selitvi ameriškega veleposlaništva ubitih najmanj 60 Palestincev.

Kot je Brglez opozoril v izjavi za novinarje v Ljubljani, mora namreč biti vsakršna uporaba sile, tudi v varnostne namene, sorazmerna, in to velja za vse države na svetu. "V nasprotnem primeru smo zelo blizu kršitvam mednarodnega prava," je poudaril.

"To je nesprejemljivo in pomeni priznanje protipravnega stanja okupacije ter neposredno kršitev resolucij tako Varnostnega sveta kot Generalne skupščine Združenih narodov. Prispeva tudi k dodatnemu poslabšanju položaja na terenu," je izpostavil.

Izrazil je tudi globoko obžalovanje zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema kot nedeljive prestolnice Izraela. "To je nesprejemljivo in pomeni priznanje protipravnega stanja okupacije ter neposredno kršitev resolucij tako Varnostnega sveta kot Generalne skupščine Združenih narodov. Prispeva tudi k dodatnemu poslabšanju položaja na terenu," je izpostavil.

ZDA so že decembra priznale Jeruzalem za izraelsko prestolnico, v ponedeljek pa so tja iz Tel Aviva preselile še svoje veleposlaništvo.

Vpletene strani ter celotno mednarodno skupnost je Brglez pozval k spoštovanju že sprejetih mednarodnopravnih zavez za razrešitev izraelsko-palestinskega vprašanja, saj te po njegovih besedah predstavljajo edini temelj za trajen mir in varnost na Bližnjem vzhodu ter možnost za normalizacijo odnosov med izraelskim in palestinskim ljudstvom.

V stranki Levica so medtem ocenili, da sta odnos slovenske vlade do Izraela in dopuščanje kršitev mednarodnega prava nesprejemljiva in konformistična. Vlado in ministrstvo za zunanje zadeve pa so pozvali, da na konzultacije pokličeta slovenska veleposlanika v ZDA in Izraelu. Od ministrstva zahtevajo tudi, da podpre prizadevanja za neodvisno preiskavo nasilja v Gazi v ZN, so sporočili iz stranke.

Na krvavih protestih ob meji med Gazo in Izraelom je bilo v ponedeljek v spopadih z izraelsko vojsko po zadnjih podatkih ubitih 60 Palestincev, 2771 pa jih je bilo ranjenih.

Na krvavih protestih ob meji med Gazo in Izraelom je bilo v ponedeljek v spopadih z izraelsko vojsko po zadnjih podatkih ubitih 60 Palestincev, 2771 pa jih je bilo ranjenih.

Na današnjih protestih na Zahodnem bregu, s katerimi Palestinci obeležujejo dan katastrofe, pa so prav tako izbruhnili spopadi med protestniki in izraelsko vojsko. Po navedbah očividcev je bilo v spopadih ranjenih več Palestincev, na katere so streljali vojaki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek