REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lavrov: Rusija nima nič z zastrupitvijo Skripala

Lavrov: Rusija nima nič z zastrupitvijo SkripalaSergej Lavrov

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes ponovno zatrdil, da Moskva nima nič z zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji. Povedal je še, da so od Londona zahtevali dostop do živčnega strupa, ki je bil uporabljen proti Skripalu in njegovi hčerki, a je bila njihova zahteva zavrnjena.

Povedal je, da so po uradni poti od Londona že zahtevali dostop do strupa, da bi ga sami analizirali, ter informacije o preiskavi. "Obe naši zahtevi sta bili zavrnjeni," je dodal.

"Rusija ni kriva. V skladu s konvencijo o kemičnem orožju je pripravljena sodelovati, če si bo Velika Britanija vzela čas in izpolnila svoje mednarodne obveznosti, ki izhajajo iz tega dokumenta," je na novinarski konferenci v Moskvi dejal Lavrov.

Lavrov je bil kritičen tudi do britanske zahteve Rusiji, naj do danes zvečer poda pojasnila glede zastrupitve nekdanjega agenta. Obtožbe o vpletenosti Moskve v zastrupitev je označil za nesmiselne govorice.

V Moskvi so sicer danes na pogovor poklicali britanskega veleposlanika v Rusiji.

66-letnega Skripala in njegovo 33-letno hčerko Julijo so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju. Skupno so morali v povezavi z napadom nanju v bolnišnico sprejeti 21 ljudi, med njimi tudi policista, ki ju je našel.

Nekdanji ruski vohun Sergej Skripal

Na Otoku celovito pojasnilo Moskve pričakujejo do konca današnjega dne. V nasprotnem primeru bodo sklepali, da je šlo v primeru napada na Skripala za "nezakonito uporabo sile Rusije proti Združenemu kraljestvu" in bodo v odgovor sprejeli "niz ukrepov".

Kot je v ponedeljek sporočila britanska premierka Theresa May, je bil v napadu uporabljen živčni strup novičok. Tega naj bi v 80. letih minulega stoletja razvila Sovjetska zveza.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek