REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

FBI »Putinovega kuharja« obtožil vmešavanja v ameriške predsedniške volitve

FBI »Putinovega kuharja« obtožil vmešavanja v ameriške predsedniške volitveYevgeny Prigozhin in Vladimir Putin

Posebni preiskovalec FBI je vložil obtožnice proti 13 ruskim državljanom, članom neznane ORGANIZACIJE, ki naj bi se »vpletali« v ameriško predsedniško predvolilno kampanjo leta 2016. Vendar pa tudi ta obtožnica Donalda Trumpa ne obtožuje za kakršnokoli »dogovarjanje« z ruskimi oblastmi.

Ameriški predsednik Donald Trump se je že odzval na obtožnice proti 13 ruskim državljanov, ki naj bi se »vpletali« v ameriško predsedniško predvolilno kampanjo leta 2016. Obtožnice je vložil posebni preiskovalec Robert Mueller, ki je istočasno za sporno aktivnost po poročanju BBC obtožil tudi tri podjetja. Obtožnice so sicer zapečatene, Robert Mueller pa je obtožene obdolžil "zarotništva, da bi vplivali na politični in volilni proces v ZDA, vključno s predsedniškimi volitvami leta 2016". Zaroto naj bi kovali že od leta 2014.

Namestnik državnega tožilca Rod Rosenstein je priznal, da rusko »vmešavanje« ni vplivalo na rezultat volitev

Obtožnico je prebral namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein, kar kaže, da ministrstvo še naprej podpira Muellerjevo preiskavo. Minister Jeff Sessions se je moral iz preiskave izločiti, ker je dajal neresnične izjave o srečanjih z Rusi pred volitvami.

Obtoženi naj bi bili krivi tudi kraj identitete, prevar in drugih prekrškov v zvezi s spletom, svoje aktivnosti pa naj bi izvajali kot del »ORGANIZACIJE« in po nalogu oblasti Rusije, vse to pa zato da bi b ZDA vnesli razdor in istočasno pomagali predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu ter škodovali Hillary S. Clinton. V ta namen naj bi objavljali mnenja pod neresničnimi imeni in kupovali oglasni prostor, kjer so nasprotovali izvolitvi Hillary Clinton in podpirali Donalda Trumpa. Pozivali naj bi tudi na demonstracije in v enem primeru predlagali, da se neka oseba oblečena kot Hillary Clinton pojavi v kletki, kot zapornica. 

Donald Trump Twit

Zaradi te obtožbo bo ameriškemu predsedniku po oceni CNN vse težje braniti tezo, da je preiskava ruskega vpletanja v ZDA samo »lov na čarovnice«. Trump je namreč doslej trdil, da je celotna ruska afera le izmišljotina demokratov, ki ne znajo prenesti volilnega poraza. Ameriške obveščevalne agencije so že v začetku lanskega leta zagotovile, da so se Rusi vpletali v volitve na strani Trumpa in proti Clintonovi.

Vendar pa je v obtožnici ni nikakršnih znakov, da naj bi Trump osebno, zavestno in aktivno sodeloval pri teh aktivnostih. Obtožnica zato istočasno razbremenjuje Trumpa in njegovo kampanjo namernega sodelovanja z Rusi glede propagande. V njej namreč piše, da so Rusi komunicirali z »osebami, povezanimi s Trumpovo kampanjo, in drugimi aktivisti za koordinacijo delovanja, ki se sodelovanja niso zavedale«.

V svojem najnovejšem tvitu je zato Donald Trump že zatrdil, da »ni bilo nikakršnega dogovarjanja«. Da ga najverjetneje res ni bilo, pa priča tudi razlog, ki je prepričal Jeffa Sessionsa, da ne odstopi s svojega položaja že v začetku preiskave proti Trumpu. Kot naj bi namreč pričal Reince Priebus, tedanji vodja osebna Trumpa naj bi predvsem tedanji strateg Bele hiše Steve Banon opozoril, da je bila celotna »Trumpova kampanja« pravzaprav »on sam« in da bi bilo dejansko noro in neverjetno, da bi preiskava pokazala, da je Trump, ki je vse v življenju dosegel sam s svojimi nastopi, nenadoma dovolil nekim posrednikom, da odločajo in se z Rusi dogovarjajo namesto njega. 

Povedano drugače – Muellerjeva preiskava bo zato zelo verjetno potrdila rusko »vpletanje«, ki pa je seveda verjetno celo manj intenzivno od ameriškega vpletanja v številne udare, razglasitve neodvisnosti, upore, volitve in »barvne revolucije« po vsem svetu – ne pa tudi, da je Trump osebno sodeloval pri teh aktivnostih.

Na to očitno računa tudi ameriški predsednik. »Rusija je začela s svojo protiameriško kampanjo leta 2014, dolgo časa predno sem napovedal, da bom kandidiral za predsednika. Na rezultate volitev to ni vplivalo. Trumpova kampanja ni naredila ničesar narobe. Nobenega dogovarjanja ni bilo!« je v svojem tvitu zapisal ameriški predsednik. 

Objavo obtožnice v ZDA so zato Trumpu naklonjeni mediji v ZDA že interpretirali kot dokaz, da želijo preiskovalci prikriti katastrofalno dejstva, da FBI ni ukrepal proti strelcu s Floride, ki je v šoli ubil 17 učencev in učiteljev, kljub temu, da je že januarja dobil prijavo.

V obtožnici je sicer zapisano, da je propagando po družabnih medijih koordinirala Internet Research Agency, ki naj bi bila »farma« ruskih spletnih »trolov.« Internet Research Agency financira Jevgenij Prigožin, znan tudi kot glavni kuhar Vladimirja Putina. Njegove restavracije so namreč oskrbovale večerje in sprejeme ruskega predsednika.

Te osebe naj bi se lažno predstavljale in objavljale laži po družabnih medijih. Pretvarjali naj bi se, da so Američani in to podporniki demokrata Bernarda Sandersa ali levičarke Jill Stein. Istočasno naj bi kupovali lažne oglase, potovali v ZDA z laganjem pred izdajo vize, uporabljali ameriške računalnike, da zakrijejo ruski izvor delovanja in se med drugim prav tako niso registrirali »kot agenti tuje vlade.«

Yevgeny Prigozhin / heker

Ni sodišča za obtožene

Rosenstein je Muellerja imenoval spomladi lani, po tem, ko je Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja. Do takrat je bila preiskava omejena na rusko vpletanje v ameriške volitve in morebitno sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi.

Velik del objav ruskih »trolov« niso »laži«, pač pa »mnenja«, za katera celo v Evropi ni potrebno dokazovati njihove resničnosti.

Vendar pa ima takšna obtožnica tudi več težav. Ruskih državljanov Rusija seveda ne bo aretirala in izročila ZDA, prav tako težko pa bi bilo dokazovanje, da so te osebe res storile to, kar se jim očita. Za to bi potrebovali izjemno veliko strokovnega znanja in dokazov, saj so sledi nejasne in zabrisane, prav tako pa ni jasno, kdo bi lahko o tem neodvisno sodil – ameriška sodišča očitno že ne. Poleg tega velik del objav »trolov« niso »laži«, pač pa »mnenja«, za katera celo v Evropi ni potrebno dokazovati njihove resničnosti, da človek ne bi bil kaznovan. Še toliko manj je to mogoče v ZDA, kjer pravico do svobode govora ščiti prvi amandma k ameriški ustavi. Povezavo Putinovega kuharja s »troli« za to ne bo težko zanikati.

Putinov »kuhar« Jevgenij Prigozin je na primer že dejal, da ga vse skupaj »ne preseneča«, ker so Američani takšni, da »jih je lahko prepričati« in da »če želijo videti hudiča, ga naj pač vidijo.« In tudi namestnik državnega tožilca Rod Rosenstein je moral priznati, da vse to domnevno »vmešavanje« ni vplivalo na rezultat volitev in prav tako da tudi ni znakov, da naj bi vpleteni Američani vedeli, kaj se pravzaprav dogaja. Tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve Maria Zaharova pa je obtožbe Rusov označila kot »absurden primer moderne ameriške politične realnosti.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek