REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srbi nezadovoljni z izjavami nemškega zunanjega ministra o Kosovu

Srbi nezadovoljni z izjavami nemškega zunanjega ministra o KosovuDacic Zdravica

V Srbiji so se jezno odzvali na nedavne izjave nemškega zunanjega ministra Sigmarja Gabriela o Kosovu. Gabriel je bil pred dvema dnevoma na obisku v Srbiji in na Kosovu. V Prištini je izjavil, da bi morala Srbija priznati samostojnost Kosova. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je v odzivu spomnil, da je sedanja nemška vlada v odhodu.

"Pozdravite ga. Odpotuj Gabriel in sprejmi realnost, da je sedanja nemška vlada v odhodu," je dejal Dačić. Pri tem ni želel odgovarjati na dodatna vprašanja novinarjev, dejal je le, da bo vodji nemške diplomacije svoj odgovor prenesel v soboto, danes poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nemški zunanji minister je v sredo v Prištini dejal, da bi morala Srbija sprejeti samostojnost Kosova, če želi vstopiti v EU. "Če želi Srbija napredovati v EU, je temeljni pogoj vzpostavitev vladavine prava in seveda tudi sprejem samostojnosti Kosova," je na skupni novinarski konferenci s kosovskim premierjem Ramushem Haradinajem v sredo dejal Gabriel. 

Nemški zunanji minister je v sredo v Prištini dejal, da bi morala Srbija sprejeti samostojnost Kosova, če želi vstopiti v EU. "Če želi Srbija napredovati v EU, je temeljni pogoj vzpostavitev vladavine prava in seveda tudi sprejem samostojnosti Kosova," je na skupni novinarski konferenci s kosovskim premierjem Ramushem Haradinajem v sredo dejal Gabriel. Dodal je, da je enako povedal predstavnikom Srbije, s katerimi se je prav tako v sredo srečal v Beogradu.

Nemški zunanji minister je v Prištini še napovedal, da bo Nemčija pomagala Kosovu, da ga prizna še preostalih pet držav članic Evropske unije (Španija, Romunija, Ciper, Grčija in Slovaška), saj Kosovo ne bo nikoli več del Srbije. "Članstvo v EU bo koristilo vsem," je po navedbah Tanjuga še dejal Gabriel.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek