REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Maroški migrant, napadalec z nožem, se identificiral z Islamsko državo

Maroški migrant, napadalec z nožem, se identificiral z Islamsko državo

Finska policija je potrdila, da se je maroški migrant, ki je lansko leto v napadu z nožem ubil dve in ranil osem drugih oseb, identificiral z Islamsko državo.

Njegov motiv je bilo maščevanje za težko bombardiranje položajev Islamske države (IS) v Raki s strani mednarodne koalicije, vodene s strani zahodnih držav. Predstavnik finskega Nacionalnega preiskovalnega urada Olli Toyras je v sredo dejal, da se je Abderrahman Bouanane radikaliziral kake tri mesece pred napadom 18. avgusta v finskem mestu Turku.

Smatral se je za bojevnika, vojaka, pripadnika IS. Želel bi si, da bi IS prevzela odgovornost za napad.

Kljub temu, da je deloval sam, se je smatral za bojevnika IS. Toyras je razkril, da finska policija med preiskavo ni našla dokazov o obstoju teroristične skupine, medtem ko so na napadalčevemu mobitelu in računalniku našli fotografije in publikacije, povezane z IS: »Smatral se je za bojevnika, vojaka, pripadnika IS. Želel bi si, da bi IS prevzela odgovornost za napad.«

Na dan napada se je Bouanane s kolesom odpeljal v mestni center, pri čemer je s seboj imel dva kuhinjska noža, katera je vzel iz prijateljeve hiše. Sprva se je odpravil na molitev v lokalno mošejo, nakar je na glavni mestni tržnici zabodel deset oseb. Umrli sta dve ženski, medtem ko so bili med ranjenimi dva moška in šest žensk. 

Zato je raje napadal šibkejše civiliste, večinoma ženske.

Med preiskavo je maroški terorist priznal, da je sprva nameraval napasti finskega vojaka, ki je čakal na bližnji avtobusni postaji, a si je premislil, ker se je ustrašil. Zato je raje napadal šibkejše civiliste, večinoma ženske. 

Bouanane je leta 2016 prišel na Finsko in zaprosil za mednarodno zaščito (azil). Finska država mu je zavrnila zaščito, a vseeno je ostal na Finskem. Finsko državno tožilstvo trenutno še pripravlja obtožnico, katero naj bi vložili do konca februarja. Obtožili naj bi ga tako dveh umorov v povezavi s terorizmom in osmih poskusov umora s terorističnim motivom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek