REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uporaba vozlišč P+R v Ljubljani večinoma narašča

Uporaba vozlišč P+R v Ljubljani večinoma narašča

Število parkiranih vozil na vozliščih P+R v Mestni občini Ljubljana v zadnjem času večinoma narašča. Najbolj uporabljeni sta vozlišči Dolgi most in Barje, zadnje beleži tudi najvišjo rast števila parkiranih vozil. Na nedavno objavljenem razpisu infrastrukturnega ministrstva za razvoj teh vozlišč namerava občina kandidirati s P+R Stanežiče.

Na najbolj uporabljanem P+R (parkiraj in se pelji) Dolgi most je lani po podatkih Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice skupaj parkiralo 87.389 vozil, kar je bilo šest odstotkov več kot v 2016.

Na najbolj uporabljanem P+R (parkiraj in se pelji) Dolgi most je lani po podatkih Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice skupaj parkiralo 87.389 vozil, kar je bilo šest odstotkov več kot v 2016. Na vozlišču je sicer po prenovi in razširitvi leta 2015 naenkrat prostora za 349 osebnih vozil.

Na drugem najbolj uporabljanem vozlišču P+R Barje, ki so ga ob južni obvoznici na začetku Barjanske ceste odprli septembra 2015 in na katerem je naenkrat prostora za 347 osebnih vozil, je lani skupaj parkiralo 49.242 vozil, kar je bilo 49 odstotkov več kot v 2016.

Bistveno manj je bil uporabljan P+R Stožice, kjer je sicer na parkirišču pod stožiškim kompleksom prostora za kar 1220 osebnih avtomobilov. Lani je tam skupaj parkiralo 24.641 vozil, kar je celo osem odstotkov manj kot v 2016.

Rast števila vozila so medtem zabeležili v manjših P+R vozliščih Studenec ob Zaloški cesti na koncu Fužin in Ježica na začetku Obvozne ceste, na katerih je prostora za 187 oz. 80 vozil. Na prvem je lani skupno parkiralo 7372 vozil, kar je bilo 21 odstotkov več kot predlani, na drugem pa 14.526 vozil oz. devet odstotkov več kot v 2016.

Ministrstvo za infrastrukturo je sicer decembra objavilo razpis za sofinanciranje P+R. Na voljo so štirje milijoni za sofinanciranje vsaj dveh večjih vozlišč in milijon evrov za sofinanciranje vsaj štirih manjših.

Na Mestni občini Ljubljana so zapisali, da so s povečano uporabo P+R - ti uporabnikom za 1,20 evra omogoči celodnevno parkiranje in dve vožnji z mestnim avtobusom, ponekod pa je na voljo tudi postajališče mreže Bicikelj - zadovoljni. Si pa kljub temu želijo, da bi se uporaba vseh P+R vozlišč v skladu s cilji za zmanjšanje prometa z osebnimi vozili v mestu še povečevala. To bodo skušali doseči z raznimi kampanjami in drugimi komunikacijskimi aktivnostmi.

Ministrstvo za infrastrukturo je sicer decembra objavilo razpis za sofinanciranje P+R. Na voljo so štirje milijoni za sofinanciranje vsaj dveh večjih vozlišč in milijon evrov za sofinanciranje vsaj štirih manjših. Občine, ki izpolnjujejo pogoje, se lahko prijavijo do 21. marca 2018.

Na ljubljanski občini so navedli, da imajo glede na predvidena sredstva in zahtevane pogoje namen kandidirati s projektom P+R Stanežiče, ki naj bi zmanjšalo vsakodnevni tok osebnih vozil s smeri Medvod, škofjeloškega in tudi kranjskega območja v središče Ljubljane in bo ponujalo 430 parkirnih prostorov za osebna vozila. Gradnja, ki je ocenjena na 4,6 milijona evrov, naj bi potekala že letos.

V načrtih za mrežo parkirišč P+R Ljubljanske urbane regije so med drugim v prihodnje predvidena še vozlišča na Rudniku, v Polju, Bizoviku, Zadobrovi in Črnučah, zunaj Ljubljane pa med drugim na Vrhniki, Brezovici, Igu, Škofljici, v Grosupljem, Medvodah, Trzinu in Domžalah. Širitev mreže oz. njihova gradnja se bo po pojasnilih ljubljanske občine začela v odvisnosti od dinamike sprejemanja sprememb in dopolnitev prostorskih načrtov, odkupa zemljišč in pridobivanja gradbenih dovoljenj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek