REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA zaradi podpisa pogodbe OZN o prepovedi jedrskega orožja grozijo Švedski

ZDA zaradi podpisa pogodbe OZN o prepovedi jedrskega orožja grozijo ŠvedskiŠvedska vojska

Da so pritiski ZDA na države, ki se jim zdi uporaba jedrskega orožja nevarna, kaže tudi zadnji diplomatski škandal, ki se odvija na Švedskem. Ameriški obrambni minister naj bi namreč Švedski zagrozil s "hudimi posledicami", v kolikor bo Švedska, ki je glasovala za posebno konvencijo o prepovedi jedrskega orožja, tudi dejansko podpisala omenjeno konvencijo. Pri tem pa je Švedska samo ena od 122 držav, ki so glasovale za prepoved uporabe jedrskega orožja. Slovenije seveda med temi državami ni, saj se je država vzdržala glasovanja.

Grozilno pismo obrambnega ministra ZDA

Švedska je ena od držav, ki se že dolga leta zavzema za svet brez jedrskega orožja. Celo Slovenija se je kmalu po osamosvojitvi pridružila švedski pobudi za prepoved jedrskega orožja - potem pa od te zahteve odstopila prav zaradi vstopa v zvezo NATO.

V pismu, ki ga je obrambni minister ZDA James Mattis poslal švedskemu obrambnemu ministru Petru Hultqvistu je zapisano, da bi švedski podpis konvencije "lahko vplival na ameriško-švedsko vojaško sodelovanje" ter tudi na "podporo ZDA v primeru vojne." Švedska je sicer nevtralna država, vendar ima zelo tesno sodelovanje z članicami zveze NATO. Zaradi naraščanja napetosti v svetu je na primer potem, ko je najprej odpravila vojaško obveznost, isto znova uvedla, vendar na prostovoljni osnovi (vpoklicani lahko poziv zavrnejo brez posledic). V zadnjih letih naraščajo predvsem napetosti z Rusijo, zato ameriška grožnja, da bo Švedska ostala brez ameriške podpore ni nepomembna. Pismo Jamesa Mattisa tudi opozarja, da bi švedski podpis novega sporazuma o prepovedi jedrskega orožja lahko imel "posledice za vezi Švedske z zvezo NATO", kljub temu da Švedska ni članica, ZDA pa so formalno zgolj ena od članic in nimajo pravice predstavljati celotnega zavezništva. Res pa je, da imajo kot najmočnejša članica prevladujočo vlogo v tej vojaški zvezi. Švedska pa ima med drugim na podlagi sporazumov z NATO prav tako poseben položaj (je članica "programa zlate karte", ki naj bi se obnovil oktobra letos) v odnosu do zveze NATO.

Švedska vojakinja
V švedski vojski ima enakopravnost obeh spolov pri obrambi nevtralne države. ki je sicer članica EU, vendar ni članica zveze NATO, že zelo dolgo tradicijo. 

Po ceni enega od virov švedskega časnika Dagens Nyheterin bi se ameriške grožnje lahko nanašale na sodelovanje med švedsko in ameriško obrambno industrijo. Švedska zunanja ministrica Margot Wallström je sicer že napovedala, da bo švedska podpisala pogodbo o prepovedi jedrskega orožja, vendar pa temu nasprotuje obrambni minister Peter Hultqvist.

Grožnjo pa kritizirajo tudi nekateri v ZDA. Jim Townsend, ki je bil osem let namestnik obrambnega ministra ZDA za evropske zadeve in NATO je za časnik Defense News dejal, da so pritisk ZDA na Švedsko ter grožnje s prekinitvijo obrambnega sodelovanja "zgrešen pristop." "Švedi so tesni prijatelji, ki živijo v nevarni soseščini in zato grožnjam o prekinitvi tega prijateljstva manjka kredibilnosti," ocenjuje Townsed, ki se sprašuje, ali Švedi res verjamejo tem ameriškim grožnjam.    

Slovenija proti mednarodni pogodbi, ker je "ameriško jedrsko orožje nujno za slovensko varnost."

Zaplet je nastal že ob začetku julija, ko je Generalna skupščina OZN, kot smo že poročali naredila velik, celo zgodovinski korak in prvič po več kot 70 letih od tedaj, ko je bilo jedrsko orožje prvič uporabljeno, sprejela novo mednarodno pogodbo o prepovedi jedrskega orožja. Za pogodbo je glasovalo 122 držav, ki so tudi sodelovale v pogajanjih, medtem ko je Nizozemska glasovala proti, Singapur pa se je vzdržal. Za prepoved jedrskega orožja se sicer že dolga leta prizadeva več tisoč civilnodružbenih organizacij, združenih v pobudo ICAN.

James Mattis je zagrozil, da bi švedski podpis konvencije "lahko vplival na ameriško-švedsko vojaško sodelovanje" ter tudi na "podporo ZDA v primeru vojne." 

Gre za pravno zavezujočo mednarodno pogodbo, ki je prva mednarodna pogodba o jedrski razorožitvi po več kot 20 letih. Pogodba je odprta za podpis 19. septembra letos (podpisala bi jo torej še vedno lahko tudi Slovenija), veljati pa bo začela 90 dni po 50. ratifikaciji. Pogodba državam prepoveduje razvoj, testiranje, proizvodnjo, nakupe, skladiščenje in posedovanje jedrskega orožja in drugih eksplozivnih jedrskih naprav. Prepoveduje se tudi uporaba tega orožja ali celo grožnja z uporabo. Po oceni analitikov se je večina svetovnih držav naveličala čakati na jedrske sile, da se znebijo orožja, ki ogroža ves svet.

Vendar pa so številne članice EU - glasovale proti omenjeni pogodbi. Slovenija je že oktobra lani v Združenih narodih glasovala proti začetku pogajanj o konvenciji za prepoved jedrskega orožja. Pridružila se je tudi bojkotu Združenih držav in več kot tridesetim drugim državam, ki nasprotujejo pogajanjem o prepovedi jedrskega orožja. Ameriška veleposlanica v OZN Nikki Haley je na začetku junija celo organizirala demonstracije zavezniških veleposlanikov v ZN pred vrati generalne skupščine OZN, kjer je konferenca začela delo.

James Mattis
Jim Townsend je prepričan, da grožnjam ameriškega obrambnega ministra Jamesa Mattisa (na sliki) manjka "kredibilnosti." 

Ne glede na to pa so si že ob prvem glasovanju o novi pogodbi v OZN "za" upale glasovati tudi mnoge evropske ali razvite države, na primer Avstrija, Ciper, Estonija, Irska, Italija, Liechtenstein, San Marino, Švedska in številne druge, ki so v začetku julija še enkrat podprle konvencijo. Slovenije znova ni bilo med njimi, ker je svojo politiko očitno popolnoma "uskladila" z ZDA.  Vendar to ne more izbrisati dejstva, da je tedaj dve tretjini držav sveta glasovalo "za" novo pogodbo. Prav tako je danes še bolj kot kadarkoli očitno, da je jedrsko orožje verjetno največja nevarnost na svetu.

Švedski tank (nemške izdelave) Leopard 2
Švedski tankisti ob postanku njihovega v Nemčiji izdelanega tanka Leopard 2.

Kljub temu pa ZDA pritiskajo na vse "neposlušne" države. Kot je razkrila tudi organizacija ICAN, so v tajnem dokumentu, ki so ga oktobra lani dobile članice zveze NATO, Združene države Amerike (ki imajo same okoli 7000 jedrskih glav) pritiskale na svoje zaveznice, da naj v OZN glasujejo proti omenjeni pogodbi in bojkotirajo pogajanja o novi pogodbi, saj bi pogodba lahko "spodkopala prepričanje, da je jedrsko orožje legitimno za nekatere države", ter da bi to "zvezi NATO lahko otežilo načrtovanje glede jedrske vojne."

ICAN: "Slovenija trdi, da je ameriško jedrsko orožje nujno za njeno varnost."

Slovenski prispevek k svetu brez jedrskega orožja pa so v ICAN-u so ocenili tako: "Slovenija je glasovala zoper resolucijo za začetek pogajanj o prepovedi uporabe jedrskega orožja. Slovenija trdi, da je ameriško jedrsko orožje nujno za njeno varnost. Zavrnila je deklaracijo, s katero bi se izrekla, da jedrskega orožja nikoli in pod nobenimi pogoji ne bi smeli ponovno uporabiti. Ob začetku pogajanj se je Slovenija udeležila protesta proti prepovedi izven dvorane Združenih narodov."

Licemerje politike je očitno brezmejno - medtem ko slovenski mediji vsak dan poročajo o "jedrski nevarnosti" v tej ali drugi obliki, predstavniki države - očitno tudi zato, ker slovenska diplomacija nima tako trdne hrbtenice kot švedska - nasprotujejo mednarodnim prizadevanjem za odpravo jedrskega orožja.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek