REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali veste, kdo je v resnici izvedel napade 11. septembra?

Ali veste, kdo je v resnici izvedel napade 11. septembra?Vir: Wikimedia

Takoj po izvedenih terorističnih napadih 11. septembra 2001 so se v javnosti pojavile različne teorije zarote, kdo je v resnici izvršil napade, oziroma izkoristil napade v lastno korist. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj »popularnih«.

Nadzorovana porušitev obeh stolpnic WTC

Visokoenergetsko gorivo, v kombinaciji z drugimi gorljivimi stvarmi v stavbi je povzročilo statično nestabilnost nosilnih elementov, zaradi česar se je sesedlo nadstropje.

Najpopularnejša teorija zarote se nanaša na uničenje dveh najvišjih stolpnic WTC (t. i. Južni in Severni stolp), v kateri sta se zaleteli dve potniški letali in se nato porušili. Po mnenju nekaterih udarec obeh letal in požari niso povzročili zrušitev, ampak  so predstavniki ameriške oblasti posledično izvedli serijo eksplozij in s tem nadzorovano zrušili obe stolpnici. Dokaz za to trditev vidijo v tem, da sta se obe stolpnici »sesedli« sami vase in nista padli na bližnje stavbe.

Preiskava je pokazala, da sta obe letali prileteli z vso hitrostjo in se globoko zarili v samo stavbo. Ker sta bili letali polni letalskega goriva, je preostalo gorivo pričelo goreti v notranjosti obeh stolpnic. Visokoenergetsko gorivo, v kombinaciji z drugimi gorljivimi stvarmi v stavbi, je povzročilo statično nestabilnost nosilnih elementov, zaradi česar se je sesedlo nadstropje. Temu je sledilo spodnje nadstropje, nakar so se v hitrem zaporedju sesedla še druga nadstropja, vse do kleti. Znanstveni so dokazali, da je zrušitev obeh stolpnic posledica gorenja in gravitacije.

Zakaj se je zrušil WTC 7?

Podobna teorija zarote se nanaša na zrušitev 47-nadstopne stolpnice WTC 7. To stavbo ni zadelo nobeno letalo, ampak se je vseeno porušilo v istem slogu kot obe najvišji stolpnici. Na teoretike zarote so še vplivali najemniki prostorov v tej stolpnici: ameriška obveščevalna agencija CIA, oddelek Tajne službe ZDA (Secret Service), komisija za nadzor trgovanja z vrednostnimi papirji (Securities and Exchange Commission) in newyorški poveljniški center za izredne razmere. 

A tudi tu so znanstveniki dokazali, da so zrušitev stolpnice povzročili požari v notranjosti stavbe (goreče razbitine in ostanki iz obeh stolpnic so padali na to nižjo stavbo), nakar se je tudi ta stavba sesedla sama vase.

11 september 2001, sestreljeno letalo v Pensilvaniji
Nekateri teoretiki zarote so trdili, da je bilo letalo v Pensilvaniji sestreljeno in ne strmoglavljeno.  | VIR: wikimedia

Izstrelek, ne letalo

Nekateri teoretiki zarote so mnenja, da zgradbo Pentagona ni zadelo potniško letalo, ampak da jo je zadel izstrelek.

Nekateri teoretiki zarote so mnenja, da zgradbo Pentagona ni zadelo potniško letalo, ampak da jo je zadel izstrelek. To pripisujejo po njihovemu mnenju premajhnemu udarnemu obsegu na stavbi in odsotnostjo ostankov letala. 

Pozneje se je izkazalo, da je letalo zadelo predel Pentagona, ki je bil predhodno okrepljen in ojačan. Ko je letalo priletelo v stavbo, je z enim krilom zadelo tla, medtem ko so drugo krilo uničili nosilni stebri. Trup letala, ki je v stavbo priletel nekako v višini 1. nadstropja, je nato prebilo okoli tri petine stavbe, a pustilo relativno majhen obseg škode. V neposredni bližina stavbe so kmalu odkrili tudi številne ostanke letala kot tudi posmrtne ostanke nekaterih potnikov.

Pentagon 11. september
Nadzorne kamere so posnele prilet letala v Pentagon. | ZA OGLED KLIKNI NA SLIKO

Sestreljeni, ne strmoglavljeni

Četrto letalo, ki edino ni strmoglavilo v načrtovano stavbo, ampak je strmoglavilo na polje v Pensilvanije, naj bi bilo po trditvah nekaterih namerno sestreljeno s strani ameriških lovcev. Eksplozijo letala v zraku naj bi potrjevali ostanki letala, ki so bili najdeni tudi več kilometrov stran od glavnega prizorišča udarca letala v tla.

Radarski podatki ob času strmoglavljenja letala, kot tudi zvočni posnetki potnikov, ki so poskušili prevzeti nadzor nad letalom, so pokazali, da potniško letalo niso sestrelili, ampak je bilo namerno strmoglavljeno s strani teroristov, ki so hoteli preprečiti izgubo letala. Ostanki letala, ki so bili najdeni več kilometrov stran, pa so bili papirji, deli izolacije in drugi lahki predmeti, katere je veter odnesel stran od prizorišča strmoglavljenja.

Ameriške obveščevalne službe
Preiskava je pokazala, da so posamezne ameriške obveščevalne službe imele podatke o namerah Al Kaide, a jih niso posredovale drugih službam v potrditev oz. nadaljnjo preiskavo. | VIR: wikimedia

Predhodno vedeli

V arabskem svetu se je kmalu razširila teorija zarote, da je izraelska obveščevalna služba Mosad vedela ali celo izvedla napade, kar naj bi dokazali z odsotnostjo Judov v stolpnicah.

Širok sklop teorij zarote se nanaša na predhodno vedenje o načrtu Al Kaide, nakar pa pristojni namerno niso nič naredili oz. so to izkoristili v svojo korist.

Nenavadno veliko trgovanje z delnicami podjetij, ki so bila vpletena v napade (letalski prevozniki, kot tudi podjetja, ki so imela poslovalnice v porušenih zgradbah), prevsem glede napovedi o padcu vrednosti njihovih delnic, je povzročil teorijo zarote, da so nekateri iz gospodarstva predhodno vedeli za napade in so se s tem finančno okoristili. Preiskava je pokazala, da so bili vsi ti posli navadne borzne špekulacije in da niso imeli nobenih povezav s teroristi.

V arabskem svetu se je kmalu razširila teorija zarote, da je izraelska obveščevalna služba Mosad vedela ali celo izvedla napade, kar naj bi dokazali z odsotnostjo Judov v stolpnicah. Slednji naj bi tako predhodno dobili opozorili, da naj ne pridejo v službo. Tudi ta teorija zarote se je izkazala za navadno izmišljotino, saj je v WTC umrlo med 250 in 400 ljudi judovske vere oz. porekla, med njimi tudi pet državljanov Izraela.

Še ena teorija zarote se nanaša na odsotnost ameriške zračne obrambe, ki ni bila zmožna prestreči nobenega izmed štirih ugrabljenih letal. To naj bi bila posledica namerne onesposodobitve sistema (oz. neizdaje ukaza o posredovanju lovcev posrednikov) s strani najvišjih vojaških organov. Poznejša preiskava je pokazala, da je Severnoameriško poveljstvo obrambe zračnega prostora, bolje poznano kot NORAD, prejelo prvo obvestilo o ugrabljenem letalu istočasno, ko je le-to priletelo v prvo stolpnico WTC. Ker so ugrabitelji ugasnili oddajnike, ki posredujejo podatke o letalu civilni zračni kontroli, slednja ni mogla identificirati štiri letala izmed okoli 4.500 drugih letal, ki so bila v tem času v zraku nad ZDA. Hkrati pa so vojaške poveljstva tega dne izvajala tri zračne vojne igre, zaradi česar vojaško osebje ni vedelo, ali so dogodki resnični ali le del načrtovanih vojaških vaj.

Bile napake, ne zarote

Če bi obe agenciji imeli dostop do podatkov druge agencije, bi mogoče obveščevalci in preiskovalci uspeli pravi čas preprečiti ta najhujši teroristični napad v zgodovini sveta.

Preiskava pa je dejansko pokazala, da sta obe primarni ameriški obveščevalni službi, CIA za zunanjo in FBI za notranjo obveščevalno dejavnosti, vsaka imela na voljo podatke o določenih aktivnostih islamističnih teroristov, a med njima ni prišlo do izmenjave podatkov. Če bi obe agenciji imeli dostop do podatkov druge agencije, bi mogoče obveščevalci in preiskovalci uspeli pravi čas preprečiti ta najhujši teroristični napad v zgodovini sveta.


Posledično so v ZDA ustanovili položaj »Direktorja državne obveščevalne dejavnosti« (Director of National Intelligence), katerega naloga je nadzorovanje dela vseh sedemnajstih ameriških obveščevalnih agencij oz. služb ter zagotovljanje pretoka informacij med njimi. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek